Evrimsel biyoloji ve kuş bilimi uzmanı Utku Perktaş, İnsan Çağı’nın getirdiği altıncı kitlesel yokoluşu geçmişten geleceğe irdelerken, biyoçeşitlilik perspektifinden yakın gelecek için çıkarımlarda bulunmak için uzmanlarla bir araya geliyor.
Antroposen Sohbetler
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, iklim krizinin Avrupa’nın gelecek yüzyılına karşı etkilerine değiniyor.
Antroposen Sohbetler'de hem iklim krizini hem de bu krizin gizli kahramanlarını konuşuyoruz.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Gündoğan İbrişim ile Antroposen'de bellek, direniş, edebiyat ve feminizm perspektiflerinin nasıl şekillendiği üzerine bir sohbet gerçekleştiriyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Boğaziçi Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Can Candan ile Boğaziçi Üniversitesi'nin son yıllarda yaşadığı yönetim krizlerini ve bu krizlerin akademik özgürlüklere olan etkilerini tartışarak, üniversitelerin nasıl olması gerektiğine dair fikirlerini alıyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, endemik bir kuş grubu olan Turakolar üzerinden Afrika biyoçeşitliliği üzerine bilgi veriyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, küresel ısınmanın gölgesinde çocukların karşı karşıya kaldığı sorunları UNICEF raporundan hareketle dile getirmeye çalışıyor, konuyu Roots and Shoots Türkiye ve Eğitim Reformu Girişimi'nden Burcu Meltem Arık ile konuşuyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Türkiye'nin tehdit altındaki kuşları üzerine bilgi veriyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Açık Bilinç programının yapımcısı Güven Güzeldere ile yapay zekanın hayatımıza girmesiyle birlikte nasıl bir süreçten geçildiğine dair soruları cevaplamaya çalışıyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, son buzul maksimumu ve günümüzde gördüğümüz biyoçeşitlilik desenlerinin son buzul maksimumu sonrası Avrupa'da nasıl ortaya çıktığını ele alıyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Dr. Pedram Türkoğlu ile evrimsel biyolojinin ışığında kuşlarla dinozorlar arasındaki ilişkiyi tartışıyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü vesilesiyle biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesiller üzerine konuşuyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Doğa Koruma Merkezi Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Lise ile bambaşka bir perspektifte doğa koruma ile çocuk kitaplarını bir araya getiriyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Sovyet biyolog Trofim Lysenko örneğinden hareketle ideolojinin nesnel bilimin önüne geçtiğinde neler olabileceğine değiniyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Sinan Akıllı ile antroposen kavramına insan ve hayvan ilişkileri üzerinden değerlendiriyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, 'Küresel Orman Kayıpları' başlığıyla alarm veren orman kaybı trendlerinden ve Türkiye’nin durumu üzerine değerlendirmeler yapıyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, düşün insanı ve yazar Gündüz Vassaf ile yazı üzerine derinlemesine bir yolculuğa çıkıyor, yazmanın zorluklarını, değerini irdeleyerek yazmanın yetersizliklerine de vurgu yapıyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, yazar Buket Uzuner ile bir araya gelerek 'yazmak neden değerli bir eylem?' sorusu üzerine konuşuyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, ekosistemlerin sağlığı ve insanların gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyan, antroposenin sembollerinden biri olan arılar üzerine küresel ısınmanın etkilerini detaylandırıyor.
Antroposen Sohbetler’de Utku Perktaş, arkeolog ve yazar Prof. Dr. İsmail Gezgin ile "Uygarlaşan İştah: Atalarımız Nasıl Besleniyordu? Karnını Doyuran Canlıdan Gözü Doymayan İnsana" adlı kitabından hareketle son 10 bin yıl içindeki beslenme alışkanlıklarımızdaki değişim üzerine konuşuyor.
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık ile ekibi ile birlikte katıldığı son COP toplantısı COP28 hakkında konuşuyor.