Türkiye'de Anayasa Geleneği ve Referanduma Sunulan Değişiklikler

-
Aa
+
a
a
a

Açık Bilinç’te bu hafta,  Doç. Dr. Murat Sevinç'le Türkiye'nin Anayasa geleneğini ve referanduma sunulan değişiklikleri ele aldık.

Açık Bilinç: 21 Mart 2017
 

Açık Bilinç: 21 Mart 2017

podcast servisi: iTunes / RSS

Geçen hafta Rıza Türmen’le başladığımız Anayasa değerlendirmesini, eski Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Murat Sevinç'le sürdürüyoruz.

Anayasa üzerine pek çok kitabı ve makalesi bulunan hukukçu Murat Sevinç, programın ilk bölümünde,  başlangıcından bu yana ülkemizdeki Anayasa düzenlemelerini tarihi bir perspektif içinde değerlendirdi.

Programın ikinci kısmında, Murat Sevinç'le yeni Anayasa değişikliklerini ve özellikle Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve Vekalet konusunu düzenleyen 106. Madde değişikliklerine değindik.

Sistem bilimleri ve algoritma tasarımı benzeşimiyle ele alacağımız 106. Madde'de, gerek suistimale açık gerekse belirsizlik içeren ve demokratik sistemi felce uğratabilecek pek çok sorun var. Bu konuyla ilgili sakıncalara Prof. Cem Say geçtiğimiz günlerde dikkat çekmişti.

Referanduma sunulan bütün anayasa değişikliklerini, TBB'nin karşılaştırmalı metinler tablosundan okuyabilirsiniz.

Güncel Hukuk Dergisi Mart 2017 sayısında konuyla ilgili bir makalesi bulunan Bilkent Üniversitesi'nden hukukçu Doç. Dr. Ece Göztepe'nin Anayasa üzerine söyleşisini buradan okuyabilirsiniz. 

Murat Sevinç'in günlük yazılarını okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz:

http://www.diken.com.tr/author/msevinc

http://www.gazeteduvar.com.tr