Ceyhan Usanmaz, her hafta yeni çıkan kitaplar arasından seçtiği birkaçını tanıtıyor.
Bu Köşe Kitap Köşesi
-
Aa
+
a
a
a
21 Ocak 2021
Fermat'nın son teoremi gibi, Andrew Wiles'ın hikâyesi de çok yeni bir hikâye değil aslında, zaten elimizdeki de kitabın yeniden baskısı; ama hiç kuşkusuz zaman zaman hatırlanması ve hatırlatılması gereken bir hikâye bu.
14 Ocak 2021
Alfa Yayınları, yakın bir tarihte, neredeyse eş zamanlı olarak art arda şu üç çalışmayı yayınladı: Dünya Felsefe Tarihinin Oluşumu, Aristoteles: Anlama Arzusu ve Felsefe Tarihi 2.
09 Ocak 2021
Arayı iyi değerlendirmek adına, baştan sona bir anda okumaktansa, Cinai Tuhaflıklar'ı belirli aralıklarla ele almalı; kitaptaki hikâyelerin yapısına da uygun böylesi bir yaklaşım.
24 Aralık 2020
Kitap seçimi sürecinden başlayarak kitap editörlerinin yazarla, okurla, piyasayla ve elbette metinle olan ilişkilerini tek tek irdeleyen yazılar yer alıyor. Üstelik, yayıncılığın farklı alanlarından... Süper editörlere duyurulur!
24 Kasım 2020
Ceyhan Usanmaz, pandemi nedeniyle haşır neşir olduğumuz 'uzaktan eğitim' kavramına paralel dört kitabı tanıtıyor.
22 Ekim 2020
Değişmiş ve yenilenmiş formatıyla yayımlanan Yabani'yi (100 sayfayı aşan hacmiyle) bir dergi-kitap olarak nitelendirebiliriz.
03 Ekim 2020
"Sadece Mesut İktu'nun özgeçmişi değil, onun tanıklık ve deneyimleriyle Türkiye ve diğer ülkelerde –opera temelinde– müzik ve sahne sanatları hakkında da bir yazılı ve sözlü tarih çalışması."
24 Eylül 2020
Kos'ta başlayıp diğer Yunan adalarına doğru seyreden hikâyesiyle Ayrılığın Haritası, kendisini okumaya belli bir beklentiyle başlayanları üzmeyecektir!
03 Eylül 2020
Eski Japon Edebiyatında Halk Şarkılarıçalışmasının bir hedefi de, Japon şiirinin evrildiği söylenen Jōdai Kayō'ları (kadim Japon şarkıları) inceleyerek, Japon edebiyatının ve Japon şiirinin kökenlerine dair verilere ulaşmak.
20 Ağustos 2020
Türkçede yeni yayımlanan bir kitap, tuhaf ve tekinsiz kavramlarının farklı açılımlarında yol gösterici olabilir: Mark Fisher'ın Tuhaf ve Tekinsiz'i.
04 Ağustos 2020
Aylin Kuryel'in derlediği “Sıkıntı Var” isimli çalışma dört ana başlık altında mekân/zaman, siyaset, edebiyat ve sinemadaki "sıkıntıları" irdeliyor.
23 Temmuz 2020
Muhtemelen kitapçıların çok satanlar raflarında göremeyeceğiz Tanrıçalar ve Tanrıça’nın Dönüşümleri’ni ama kişisel kütüphanelerimizin vazgeçilmezi Kahramanın Sonsuz Yolculuğu’nun yanına “yakışacak”tır.
23 Haziran 2020
Orijinali de geçen yıl içinde yayımlanan bir çalışmaEinstein'ın Canavarları; diğer bir deyişle, kara deliklere ilişkin çok daha güncel bilgiler ışığında kaleme alınmış. Benim gibi, bu konuda en son Stephen Hawking'in Kara Delikler ve Bebek Evrenlerkitabını okuyanlar için de iyi bir hatırlatma / güncelleme olacaktır!
18 Haziran 2020
İçeriğinin yanı sıra, yeni bir 'müzik kütüphanesi'ne doğru atılmış ilk adım olduğu için de gölgede kalmaması gereken bir çalışma Bedava Müzik; Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ile Can Yayınları'nın yeni markası Mundi işbirliğiyle oluşturulacak serinin ilk kitabı.
28 Mayıs 2020
Şehirler ve Yapılar'da Rasmussen çeşitli isimler, akımlar, yapılar çerçevesinde mimari örneklerin ayrıntılarına biraz daha giriyor. Bir anlamda, Yaşanan Mimari ile açılan kapı, başlayan okuma yolculuğu Şehirler ve Yapılar ile devam ediyor.
15 Mayıs 2020
Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu, Darwin'in söz konusu 'serüven'inde Patagonya'daki, ardından Tierra del Fuego ve Macellan Boğazı'ndaki bölümlerine dair notlarını içeriyor.
08 Mayıs 2020
Bizim için bir ‘tanışma’ romanı olduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü Karanlık Takımyıldızlar, Arjantinli yazar, gazeteci, çevirmen Pola Oloixarac’ın Türkçedeki ilk romanı.
24 Nisan 2020
“Neden Dubai’deki yapay adalar Google Earth’ten görülecek şekilde yapılıyor? Brezilyalı 'über' zenginlerin gökdelenlerin tepesindeki yaşamları nasıl? Milyarderlerin Londra evlerinin bodrumlarındaki kazıların sırrı nedir?”
07 Nisan 2020
Yedi adımlı bir rehber olarak nitelendirmek mümkün Kişisel Gelişim Çılgınlığında Kendiniz Kalabilmek isimli çalışmayı.
26 Mart 2020
Ceyhan Usanmaz, April Yayıncılık’tan çıkan “Kübra” ile MonoKL’den yayınlanan Ted Chiang’ın “Nefes” kitaplarını inceledi.