'Başkomiser Galip Polisiyeleri'nin altıncı kitabı

-
Aa
+
a
a
a

Programcımız Ceyhan Usanmaz, haftanın kitabı olarak Oğlak Yayınlarından çıkan, Çağatay Yaşmut imzalı "Felsefe Cinayetleri" kitabını inceledi.

kitap kapağı ve yazarı

Artık neredeyse kocaman bir şantiyeye dönüşen İstanbul'da, havuzdaki en büyük yırtıcılardan olmayı arzulayan iki kardeş... Görenler İnşaat'ın sahibi Şefik Gören ve Tayfun Gören, Ataköy'deki arazi işini –karanlık ilişkilerini de kullanarak– alıp "parası bol, aklı kıt millete iyi bir gömme" peşindeler. Paraları çuvalla tartarak sayacakları, kamyonla nakledecekleri günleri düşünüp gevrek kahkahalar atıyorlar. Ancak bu keyifli anlar uzun sürmüyor; Şefik Gören, hiç beklemediği bir anda karşısına dikilip, "Eline bulaşmış kanları temizleyebildin mi?" diye soran uzun boylu, zayıf, siyah kabanlı ve kapüşonlu, sırt çantalı gençten bir adam tarafından göğsünden vuruluyor. Hatta kapüşonlu adam, "yerde hırıltılar çıkararak titreyen ve şaşkın gözlerle ona bakan Şefik'in başına bir el daha" ateş edip kimselere görünmeden olay yerinden uzaklaşıyor. Yani, Başkomiser Galip ve ekibi için bir başka mesele haline geliyor Şefik Gören... Ama bu sefer, gerçekten bir "mesele" ile karşı karşıya kalıyorlar. Görenler İnşaat'ın "yukarıdakilerle" çok yakın ilişkileri olması bir yana, işin içine polisin içindeki bir örgütlenme de eşlik ediyor. İlk başlarda göz ardı edilen bir konu daha var üstelik; bir filozofun şiirleri...

Felsefe Cinayetleri, Çağatay Yaşmut'un "Başkomiser Galip Polisiyeleri"nin altıncı kitabı. Arada, yine merkezinde Başkomiser Galip'in yer aldığı iki de öykü kitabı çıktığını hesaba katarsak, önemli bir birikim oluşmuş durumda; diğer bir deyişle, artık Başkomiser Galip'le bir hayli "tanış" olduğumuzu söyleyebiliriz rahatlıkla. 

Böylesi uzun soluklu polisiye serilerin kuşkusuz en önemli tarafı, merkezdeki karakter ile okur arasındaki ilişki. Temposu yerinde bir polisiye seride, merkezi karakteri her açıdan sevmek bile gerekli değil üstelik. Tutturulan ritimle birlikte bir solukta okumak mümkün. Diğer taraftan, bir şekilde hoşlandığınız, bağlantı kurduğunuz bir karakterse eğer, okuma zevkinin artacağına şüphe yok. Hatta, serideki her kitapla birlikte karakterdeki değişiklikleri gözlemlemek, karakterin gelişimine tanıklık etmek çoğu zaman anlatılan hikâyeden bile daha önemli hale gelebiliyor. Bu açıdan, Başkomiser Galip'le nasıl bir ilişki kuracağınız ise tamamen size kalmış!    

Bazı ayrıntılara vâkıf olmak hiç kuşkusuz farklı bir deneyim ama Başkomiser Galip'le ilk defa tanışıyor da olabilirsiniz elbette. Felsefe Cinayetleri'nden zevk alabilmek için daha önceki Başkomiser Galip kitaplarını okumak şart değil zaten, ama bu kitap daha önceki Başkomiser Galip kitaplarını okumak için bir istek uyandıracaktır mutlaka. Alışveriş listesine, Boethius'un Felsefenin Tesellisi kitabını da ekletecektir!  

Künye

Felsefe Cinayetleri

Çağatay Yaşmut

Oğlak Yayınları, 2021, 280 s.

kitabın kapağı