7’den 70’e...

-
Aa
+
a
a
a

Çocuk kitaplarını yaş gruplarına göre sınıflandırma konusundaki tartışma, henüz bir karara bağlanmış değil.

Çocuk kitaplarını yaş gruplarına göre sınıflandırma konusundaki tartışma, henüz bir karara bağlanmış değil. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de zaman zaman gündeme gelen bu tartışmanın bir tarafında –çok kabaca söylemek gerekirse– söz konusu sınıflandırmanın bir sınırlandırma olduğunu düşünüp karşı çıkanlar var; diğer tarafta ise, çocuklara kitap seçerken kolaylık sağlanması gerektiğini ve bazı soyut-somut kavramların her yaş grubuna uygun olmadığını düşünenler... 

Ayrıntılarına inildiğinde daha da dallanıp budaklanan bu meseleyi şimdilik bu noktada bırakıp, burada, en azından üst "sınır"ın kaldırılabileceğini dile getirebiliriz. Kitaplarla ilişkisi ne düzeyde olursa olsun, her yetişkinin çocuk kitaplarından "öğreneceği" daha çok şey olduğu rahatlıkla iddia edilebilir. (Nedenlerini sorgulamak isteyenler, Katherine Rundell'in Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız isimli kitabına göz atabilirler – çev. Şiirsel Taş, Domingo Yayınevi, 2020.) Dolayısıyla çocuklarla, kelimenin her iki anlamıyla da "birlikte" okunabilecek yeni çocuk kitaplarından üçünü tanıtıyoruz, önümüzdeki tatil günlerini değerlendirmek için:

Balık Değil Yunus – Balık Değil Fok

Çift yönlü bir hikâyeye sahip elimizdeki kitap. Bir tarafta Balık Değil Yunus, diğer tarafta Balık Değil Fok hikâyesini okuyoruz ve her iki hikâye kitabın ortasındaki ortak sayfada bir araya geliyor. Adından da az çok anlaşılacağı gibi, denizde yaşayan her canlının balık olmadığını anlatmaya çalışıp dilinde tüy bitenlere yardımcı olacak bir kitap! Asıl odak noktasında ise yunus pakları, hayvanat bahçeleri veya sirklerdeki vaziyet yer alıyor. Ayrıca, kitabın, tam da "konunun uzmanı" tarafından kaleme alındığının da altını özellikle çizmeliyiz. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nde ve Fen Fakültesi-Biyoloji bölümünde lisanslarını tamamladıktan sonra, doktorasını da Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz ve İçsular Biyolojisi bölümünde bitirmiş bir isim Başak Sözer.         

BALIK DEĞİL YUNUS – BALIK DEĞİL FOK

Yazan: Başak Sözer

Resimleyen: Pelin Turgut

TukoTuko Kitap, 2021, 36 s.

 

Karanlığa Yakalanmak

Charlie Mcbutton’ın Elektrikleri Kesilince isimli kitap, Türkçede 2012 yılında yayımlanmıştı. (çev. Nurduran Duman, Pegasus Yayınları) Özellikle Açlık Oyunları serisiyle tanıdığımız Suzanne Collins'in, teknoloji bağımlısı oğlundan yola çıkarak kaleme aldığı kitapta, adı üstünde, çıkan fırtınayla birlikte bir anda kesilen elektrikler nedeniyle ne yapacağını bilemeyen Charlie Mcbutton’ın eğlenceli hikâyesini okumuştuk. Çağdaş Yunan edebiyatının ödüllü yazarlarından Vassiliki Nevrokopli'nin, yakın bir zaman önce yayımlanan Türkçedeki ilk romanı Karanlığa Yakalanmak'ta da benzer bir tema söz konusu: Uzun bir elektrik kesintisinin, sosyal yaşamdan teknoloji alışkanlıklarına dek her şeyi altüst eden beklenmedik sonuçlarını bir gencin gözünden öyküleştiriyor. Teknolojik "oyuncaklarla" çocuklardan daha fazla vakit geçiren yetişkinlere de hararetle önerilecek bir roman!

KARANLIĞA YAKALANMAK

Vassiliki Nevrokopli

çev. Fulya Aktüre

Günışığı Kitaplığı, 2021, 188 s.

 

Kitap!

Nedir gerçekten kitap? Neye benzer, ne yapar, ne eder? Ses çıkarır mı mesela, konuşur mu bizimle? Peki nereden gelmiştir?.. Murray McCain’in kaleme aldığı ve çizimlerin John Alcorn’a ait olduğu Kitap!, kitabın gerçekten de ne olduğunu ve içeriğinde neler yer aldığını bulmak üzere bu ve benzeri soruların peşine düşüyor... Dışındaki cildinden kullanılan mürekkebine, içinde hangi karakterlerin ve nasıl sözcüklerin yer aldığından harflere ve noktalama işaretlerine dek bir kitap hakkında bilinmesi gereken her şey eğlenceli bir dille anlatılıyor. İlk olarak 1962’de yayımlanan ve kısa sürede çok sevilerek klasik çocuk kitapları arasında gösterilen Kitap!, hiçbir dijital teknik kullanılmadan, tamamen elle çizilip renklendirilmiş büyüleyici resimleri ve yaratıcı tipografisi ile tam bir görsel şölen aynı zamanda.

KİTAP!

Yazan: Murray McCain

Resimleyen: John Alcorn

çev. Itır Arda

Koç Üniversitesi Çocuk, 2021, 56 s.