Açık Sofra

-
Aa
+
a
a
a

Gıda güvencesi ve güvenliği üzerine... 

 
Her Çarşamba 14:00 - 14:30 arasında
 
Kayıt Arşivi  ve Podcast  iTunes / RSS
 
Bülent Şık, Seçil Türkkan
 
45. Yayın Dönemi: 24 Nisan 2017 - 22 Ekim 2017

Şu ana kadar yer aldıkları bütün yayın dönemleri;

Gıda hayati bir konudur. Hayata nasıl baktığımız ve nasıl bir gelecekte yaşamak istediğimize ilişkin son derece net tavırlar almayı gerektirir. 

26 Ekim 2017

Açık Sofra bu yayın dönemine ara verirken Bülent Şık'tan mesaj var; 

11 Ekim 2017

Obez olmak sadece fazla yemek yemekle ilgili değil kuşkusuz. Dünyanın işleyişine baktığımızda obez olmamak için hiçbir neden yok

04 Ekim 2017

Açık Sofra'da bu hafta, obeziteyi konuştuk. Gıda politikaları ve abur cuburun insan yaşamı üzerine olan olumsuz etkileri, obezitenin önüne geçmenin mantıklı açıklamaları. 

Ya da Türkiye TZOB'un açıkladığı rapora göre buğday ve domatesle beslenirken, obezite nasıl yükseliyor? 

26 Eylül 2017

Açık Sofra'da bu kez, insanlığın planları içindeki uzaya gitme arzusunun beslenme tarafını konuştuk. Uzayda hayat mümkün olursa, beslenmek nasıl mümkün olacak?

20 Eylül 2017

Laboratuarlarda üretilen kırmızı etin zararları neler olacak? Üretimi için hangi aşamalar gerekiyor?

Peki dünyayı koruyacağı iddiasında bulunan bu etleri kimler üretiyor?

 

14 Eylül 2017

Açık Sofra'nın bu haftaki bölümünde gündeme kısa bir ara verip, gıda ve evren üzerine okunabilecek kitapları listeledik. 

06 Eylül 2017

AB ülkelerinde ortaya çıkan toksik fipronil bulaşan yumurta krizi Türkiye'ye sıçradı. Programda değerlendirdik 

30 Ağustos 2017

Gıdaların üretim sürecinden itibaren önemle üzerinde durulması gereken detaylı analizler nerede, nasıl ve hangi şartlarda yapılıyor?

23 Ağustos 2017

Sofra'da, tam da hasat zamanı gelmişken gümrük vergisi sıfırlanan mısırdan yola çıkıp 15 gün önce izni  verilen yeni Genetiği Değiştirilmiş Organizmaları ve soyaları konuşuyoruz.

16 Ağustos 2017

İnsan vücudundaki hücre sayısı 10 trilyon iken, bağırsakta yaşayan bakteri sayısı toplamda 100 trilyon. Bu durum insanları hücrelerin yaşattığı gerçeğinin yanına, bakterilerin de bu yaşam sürecinde ciddi bir katkısı olduğunu koyuyor.

09 Ağustos 2017

85 bin toksik kimyasaldan sadece yüzde 7'si için bir araştırma yapılmış durumda. Hollanda ve Almanya ise Romanya'dan ithal ettiği yumurtalarda sinek ilacı ya da bit öldürücü ilaç kalıntısı olduğu için hepsini iade ediyor, toplatıyor. AB'nin kısıtlı sayıdaki ülkesi şimdilik bu skandalla çalkalanırken, Türkiye bu zincirden uzak kalabilir mi? Açık Sofra'da konuştuk

02 Ağustos 2017

Brusella ismini yeniden duymaya başladığımız bu günlerde, onu yeniden konuşmamız bir gereklilik haline gelmişti. Öncesinde ise elbette bakteriler dünyasına daldık. 

19 Temmuz 2017

Plastikler hayatımıza girdiğinden beri onların ne kadarını yedik? Açık Sofra'da bu hafta mikroplastikleri konuştuk.

12 Temmuz 2017

Klorpirifos isimli tarım ilacı Mayıs 2016'da yasaklanmasına rağmen, ihracatında o zamandan bu zamana artan bir ivme var. Kanser ettiği kanıtlanan bir kimyasal bu durumda kimin sofrasına geliyor?

 

05 Temmuz 2017

Asker zehirlenmelerinin Salmonella virüsü nedeniyle olduğu ortaya çıkarken, yediklerimizde bulunan bir başka zehri, Glifosatları konuştuk. Ve atrazinleri de ekledik. 

28 Haziran 2017

Asker zehirlenmeleri dalgası neredeyse Haziran ayı boyunca Türkiye gündeminde kalırken, konunun kriz yönetimi havada kaldı, yine kamuya detaylı bilgi verilmesinden kaçınıldı. 

 

14 Haziran 2017

Gıda güvenliği çalışması yapılıyor olması tam da güvende olduğumuz anlamına gelmiyor. Günümüzde 'güvenlik' konuyu piyasa ve sermaye lehine geliştirmenin bir yolu olarak kullanılıyor.

07 Haziran 2017

Mersin'nde bir kışlada binden fazla askerin zehirlenmesi, 1 kişinin hayatını kaybetmesi ya da Haziran ayının başında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde zehirlenen yüzden fazla personel. Yaza girerken basına yansıyan büyük vakalar şimdilik bunlar.

Peki ama neden zehirleniyoruz? 

31 Mayıs 2017

TBMM'de Sanayi Komisyonu içinde görüşülen 76 maddelik Torba Yasa kanunlarından 3 tanesi dikkat çekiyor. Bütün yasaların üreticiyi kalkındırmak içn yapıldığı savunulsa da hatta ismi "Üretici Reform Paketi" olsa da bu işte bir terslik var.

24 Mayıs 2017

Mesele sadece yediklerimiz değil, o yediklerimizin saframıza nasıl ulaştığı da elbette. Açık Sofra'da bu hafta Gıda Kilometresi kavramını konuştuk.