78 yıl önce Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Meriç Gök tarafından "9 Ağustos 1945'te Japonya’nın güneyindeki Nagazaki’ye atılan atom bombası" üzerine yapılan derlemeyi paylaşıyoruz.

ABD, 9 Ağustos 1945'te Japonya’nın güneyindeki Nagazaki’ye atom bombası atmıştı.

ABD bombardıman uçağı tarafından atılan “Fat Man” (Şişman Adam) atom bombasının 9 Ağustos 1945 tarihinde Nagazaki üzerinde patladığı saat olan 11. 02’de anma törenine katılanlar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.Nagazaki’ye atom bombası atılmasından 78 yıl sonra, kurbanlar Japon kentinde anıldı. Belediye Başkanı Suzuki nükleer caydırıcılığa son verilmesi çağrısında bulundu.

Sadece Nagazaki’de yaklaşık 70. 000 kişi öldü ve 75. 000 kişi yaralandı. ABD bu korkunç saldırıdan üç gün önce de Hiroşima’yı daha düşük patlayıcı güce sahip bir atom bombasıyla harap etmişti. Yıkımın etkisiyle Japonya İmparatorluğu 15 Ağustos 1945’te teslim oldu. Hiroşima ve Nagazaki, atom bombasıyla harap edilen ilk şehirler olarak dünya çapında bir barış sembolü olarak tanındı.

“Japonlar bir tür kobaydı”

Barış araştırmacısı Götz Neuneck Almanya Radyosuna (DLF) yaptığı açıklamada, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasının ABD tarafından “kesinlikle bir deney” olduğunu söyledi. Ancak tek neden bu değildi. ABD’nin eylemleri için net gerekçeler görülememektedir.

Neuneck, o zamanlar başka hiçbir ülke atom bombası yapabilecek durumda olmadığını söylüyor. Hamburg Üniversitesi Barış Araştırmaları ve Güvenlik Politikası Enstitüsü’nün bilim direktörü Neuneck’e göre, Amerikalılar bombanın geliştirilmesine çok para yatırmışlardı ve bombanın etkisinin ne olduğunu bilmiyorlardı. Neuneck, ancak bu “Sadece Atom bombasının tesiriyle ilgili bir deney olsaydı, Hiroşima’dan üç gün sonra sonrasında Nagazaki bombalanmazdı” diyor.

Atom bombası atılmasının açık bir nedeni yok

Neuneck, Amerikalıların, alternatif olarak Japon adasının işgalinin büyük bir silahlı kuvvet konuşlandırmasıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyerek hava saldırısını haklı çıkarmaya çalıştıklarını söylüyor. Biliminsanı bombanın aslında Rusya’yı hedef aldığına dair bir teorinin de olduğunu belirtiyor. “Öyleyse intikam düşünceleri de rol oynadı. Ancak tarihi kaynaklar değerlendirildiğinde bu bombaların atılmasının net bir nedeni yok”  diye özetliyor Neuneck.

1

Japonya için bugüne kadar süren bir travma

Japon halkı için atom bombasının atılması, şehrin üç gün boyunca yanmasına neden olan süpersonik bir hava dalgası olmuştu. İki kilometrelik bir yarıçap içinde, her şeyi anında yok eden bir radyoaktivite açığa çıktı. barış araştırmacısı, “Daha önce hiç böyle bir kıyamet deneyimi yaşanmamıştı” diyor. Neuneck, radyasyonun belirli yerlerde kalmaya devam ettiğini ve Japon halkının bugün hâlâ sonradan çıkan etkilerinden muzdarip olduğunu söylüyor.

Atom bombasının yüksek riskli bir teknoloji olarak algılanması çok uzun zaman aldı diyor, Neuneck. Bugün birçok kaynak biliniyor. Bununla birlikte, “iki yüzlülük, bilimin ikircikliliği” devam ediyor. Hiroşima nükleer felaketinin yıkıcı sonuçlarına atıfta bulunarak, “Nihayetinde, bu silah kullanılamaz ve bu yüzden bugün hala tabu” diyor. Ancak hâlâ 16.000’den fazla nükleer silaha sahip dokuz ülke var ve nükleer terörizm tehlikesi artıyor” diyor.