Gülderen Bölük

-
Aa
+
a
a
a
Eastman elinde fotoğraf makinasıyla
21 Haziran 2022
Foto Müze’de Kodak gibi bir dünya markasının yaratıcısı ve fotoğraf dünyasının en çok anılan isimlerden George Eastman’ın başarılı öyküsünü konuştuk.
Trude çektiği fotoğrafların önünde
12 Haziran 2022
20. yüzyılın en önde gelen portre fotoğrafçılarından Trude Fleischmann üzerine konuştuk.
Kunter'in çizgi romanlarından iki kare
10 Mayıs 2022
Devrim Kunter ile Çizgi Roman ve fotoğraf üzerine konuştuk. Kunter, programa bir gölge gibi sızarak, çizgi romanla fotoğraf arasındaki gizli ilişkiyi gözler önüne serdi.
Foto Gürsoy fotoğraf altı imzaları
02 Mayıs 2022

Kendisi de Ordulu olan konuğumuz Güven Bayar ile fotoğraflarla Ordulu Ermeni ailelerin öyküsü üzerine konuştuk

25 Nisan 2022

Magnum fotoğrafçısı Josef Koudelka’nın "Ruins" (Kalıntılar) adlı projesinin Türkiye ayağını belgeleyen “Aynı Nehirden Geçmek” adlı belgesel filmin yönetmeni Coşkun Aşar ve birlikte senaryoya imza attığı isim Ayhan Hacıfazlıoğlu ile birlikteydik. 

Eleni Küreman ve fotoğraflarından bir kolaj
05 Nisan 2022

Foto Müze'de Türkiye’nin ilk kadın foto muhabirlerinden Eleni Küreman'ı, kendisi ile ilgili araştırmalar yapan yazar Sevecen Tunç ile konuştuk.

muhammed ali boks maçında
24 Mart 2022

Bu programda fotoğrafçı, akademisyen Sebla Selin Ok’la "Fotoğraf Belleğinde Acının Tasviri" ismiyle yayımladığı kitabı üzerinden acının tasviri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

tina'nın kendi fotoğrafı
09 Mart 2022

Bu programda fotoğrafçı, akademisyen, küratör, eleştirmen ve sanatçı Laleper Aytek’le Tina Modotti’yi konuştuk.

Bertillon'un antropometrik fotoğrafları
24 Şubat 2022

Bu programda fotoğrafın bilime nasıl hizmet ettiğini, sağladığı kolaylıkları ve sunduğu yeni bakış açılarını örneklemeye çalışıyoruz.

Sayfadan kadın portreleri
07 Şubat 2022

Foto Müze'de, Türkiye'de yaşayan kadınların hayat hikayelerine odaklanan, Instagram blogu olarak başlayıp geniş çaplı bir projeye evrilen "Only Her Story" üzerine, fikrin yaratıcılarıyla konuştuk. 

Japon Samuraylar, Afyon Savaşları
28 Ocak 2022

Osmanlı topraklarında fotoğrafçılık faaliyetlerinde bulunmuş, aynı zamanda da isimlerini dünya fotoğraf tarihine yazdırmış önemli figürlerden James Robertson ve Beato Kardeşler'i konuştuk.

05 Ocak 2022

Foto Müze'de “Edirneli iki Harp Çocuğunun Memleket Anıları” adlı kitabın yaratıcısı Ahmet Gökhan Demirer konuğumuz oldu.

Kumaş'ın İpek Yolunu Geçmek sergisinden bir kadın ve çocuk fotoğrafı
08 Aralık 2021

Rızacan Kumaş ile kripto sanat, NFT fotoğraf ve metaverse’ün dünyasını ve bu dünyada fotoğrafın yerini konuştuk. Eski fotoğraf arşivleri yeniden havalandırılıp bu yeni dünyaya dahil edilebilir mi?

24 Kasım 2021

Dimitri Vafiadis ile "2mi3museum" adlı sanal müze projesini oluştururken nasıl bir yol izlediğini, tecrübe ve önerilerini konuştuk.

 

10 Kasım 2021

Üç kuşak boyunca fotoğrafçılık yapan bir ailede dünyaya gelen Lotte Jacobi, Bertolt Brecht, Fritz Lang, Marc Chagall gibi sanatçıları fotoğraflayan bir fotoğrafçıydı. Hayatı ve eserleriyle Jacobi'yi konuştuk.

28 Ekim 2021

1891 yılında geldiği Osmanlı başkentini bir çok fotoğraf karesiyle kaydeden Elisa Zonaro'nun sanat çalışmalarını ve hayat hikayesini konuştuk.  

04 Mart 2020

Üzerinde yazı ve görsellerin bulunduğu bu efemerik malzemeler dönemin stüdyolarını, ortaya koydukları işleri ve o dönemin moda eğilimlerini anlamak için başvurulması gereken önemli belgelerdir.

22 Ocak 2020

Rötuşun ancak dijital devrimden sonra ortaya çıktığını düşünenler olabilir. Ancak rötuşun tarihi, neredeyse fotoğrafın tarihi kadar eski.

02 Ocak 2020

Adeta bir sanat galerisi ve neredeyse  bir müze tadında olan, teatral dekor ve aksesuarlarla doldurulmuş ilk stüdyoların nasıl yerler olduğunu, nasıl düzenlenip tanzim edildiğini, buralarda kaç kişinin çalıştığını konuşacağız. 

16 Aralık 2019

Yakın tarihimize kadar meydanlarda, resmi dairelerin önünde, ada ve mesire yerlerinde görülen alaminüt fotoğrafçılar ve onların naif üretimleri fotoğraf tarihimizde önemli bir yere sahip.  Çünkü bu fotoğraflar, halkın en alt kesimine inmeyi başaran, kayıt altına alan önemli sosyal belgelerdir. 

11 Aralık 2019

1800’lerin ortalarında görülen ve ‘kartomania’ olarak tanımlanan fotoğraf toplama çılgınlığı, Fransız mucit Disderi’nin tasarımından sonra yaşandı. Yeni bulunan kartvizit format fotoğrafı ucuzlattı ve halk tabakasına doğru yaydı. İşte olanlar da ondan sonra oldu...

09 Aralık 2019

İcadından sonraki ilk zamanlarında fotoğraf ne kadar resme benziyorsa o kadar başarılı kabul ediliyordu. Tabii ressamlar da konularını ve detayları ince ince işleyip, gerçekmiş gibi resimler yaparak fotoğrafa yaklaşıma çabası içindeydiler. Zamanla bu iki sanat birbirini pek çok açıdan etkiledi. İşte bu haftaki konumuz fotoğrafla resim arasındaki, bir dargın bir barışık ilişkiye dair.

17 Eylül 2019

İrfan Yalın koleksiyonları ve araştırmalarıyla öne çıkan isimlerden. Koleksiyonculuk üzerine bir TV programı hazırlayıp sunan İrfan Yalın, çeşitli konular üzerine yaptığı araştırmalarını da birçok mecrada paylaşmakta.

16 Eylül 2019

Bu haftaki programımızda Vafiadis’in stüdyosunu, yenilikçi kişiliğini, basın hayatına kattığı değerleri ve katil portrelerini konuşuyoruz.

16 Eylül 2019

Fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano aynı zamanda iyi bir arşivci de. Kendisinin fotoğraf tarihi üzerine hazırladığı kitaplar iyi bir kaynak eser olarak yer almakta. Balıkesir Hasan Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı'nın oluşturulmasında da değerli katkılar sunan Alberto Modiano ile albümleri, araştırmaları ve arşivleri hakkında derin bir sohbet yapıyoruz.

05 Ağustos 2019

Selfie, her ne kadar akıllı telefonların hayatımıza soktuğu bir yenilik gibi görünse de aslında tarihçesi çok daha eski… Beyoğlu’nda 1940 yıllarında açılan bir stüdyo, cep telefonlarından çok daha önce müşterilerine kendi fotoğraflarını çekme imkânı sundu. Bu stüdyo Foto Görçek’ti. Tıpkı ismi gibi gör ve çek… Stüdyonun sahibi Emrullah Ali Yıldız ise göklere tutkun bir maceracı ve geniş hayalleri olan bir mucit. İşte programda yıllar öncesinin bu ilginç stüdyosunu ve selfienin tarihçesini konuşuyoruz…

01 Ağustos 2019

Yıllarca özenle toplanıp bir araya getirilen model model kameralar, pozometreler, flaşlar, fotoğraflar, poz saatleri, agrandizörler ve fotoğrafa dair daha pek çok şey… Hilmi Nakipoğlu’nun koleksiyonculuktan müzeciliğe uzanan hayat öyküsü ve birikimlerini taçlandırdığı Kamera Müzesi bu haftanın konusu olacak…

22 Temmuz 2019

Edebiyatçılar, araştırmacılar ve tarihçilerin kaynaklığıyla; padişahların tasvir konusundaki tutumlarını, dönemin gazetelerindeki haber ve ilanları ve o günün stüdyolarını inceleyeceğiz.

01 Temmuz 2019

Küratör Kamil Fırat ile birlikte dünyanın en değerli birikimlerinden biri olan Abdülhamid arşivleri hakkında konuştuk.

28 Haziran 2019

Her alanda olduğu gibi fotoğraf alanında özel koleksiyonlar olmadan tarih yazılamaz; daha doğrusu, yazılır ama eksik olur.