Dünya Bankası ve IMF’den işbirliği

-
Aa
+
a
a
a

Dünya Bankası ve IMF, ülkelerin iklim değişikliği tehdidine cevap verme kapasitesini artırmak adına işbirliği geliştireceklerini duyurdu.

Dünya Bankası ve IMF, ülkelerin iklim değişikliği tehdidine cevap verme kapasitesini artırmak adına işbirliği geliştireceklerini duyurdu. Bu çerçevede, ülke odaklı ortaklıklar ile politika değişiklikleri teşvik edilecek ve ülkelerin iklim ihtiyaçlarını karşılamak için yatırımlar artırılacak. İşbirliğinin politika reformları ve iklim yatırımlarına yönelik bütünleşik yaklaşım yoluyla ülkelerin iklim stratejilerine kritik destek sağlayacağı, iki kurumun kendi yetkileri dahilinde, ülke odaklı reform programlarını geliştirmek için analiz, teknik yardım, finansman ve politika uzmanlıklarını kullanacağı kaydedildi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Milyonlarca insanın çevre için kutladığı en büyük küresel platform olan 5 Haziran 2024 Dünya Çevre Günü’nde bu yıl arazi bozulmasını önleme, çölleşme ve kuraklığa dayanıklılık için arazi yenileme, arazi koruma ve arazi kullanımının önemini vurguluyoruz,” dedi ve “Toprak gezegenimizin gücü, azot, karbon ve su döngüsünün ev sahibi iken üç acil sorunumuz olan biyoçeşitlilik kaybı; çevre kirliliği; iklim değişikliği sonucu yaşadığımız krizlerle, milyarlarca hektar arazi, nüfusun yarısını etkileyip küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yarısını tehdit ederek ekosistem bozulmakta. En çok kırsaldaki yaşam, küçük çiftçiler, aşırı yoksullar ile sayısız türler etkileniyor,” bilgisini verdi. Karaosmanoğlu, “Arazimizi yenilemeli, gidişatı tersine çevirerek restorasyona yatırım yapmalı, arazi korumayı önceliklendirerek teknik doğru arazi kullanımını başarmalıyız. Böylece geçim kaynakları artarken türlerin yok olmasını önleyebilir, aşırı hava olaylarına dirençli olurken, karbon depolamasını artırarak iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz,” hususlarına dikkat çekerken, “Birleşmiş Milletler Çevre Programı, UNEP’in arazimizi yenilemek, çölleşmeyi durdurmak ve kuraklıkla mücadele için sürdürülebilir tarım yapalım; toprağımızı, tozlaştırıcıları [yani arı ve sinekleri] koruyalım; tatlı su ekosistemleri ile kıyı ve deniz alanlarını yenileyelim; şehirlere doğayı geri getirelim; restorasyon finansmanı oluşturalım,” başlıklarını sıraladı ve, “Toprakla barış yaparak toprağımızı yeniden kazanan nesil olalım. Zamanı geri alamayız. Ancak toprağımızı, arazimizi yeniden kazanabiliriz. Toprak sağlıklı ise yaşamımız da sağlıklı, enerjik, mutlu ilerler. Neler yapabileceğimizi öğrenelim,” çağrısı ile Dünya Çevre Günü’nü kutladı.

‘Doğa haklarını korumamızı bekliyor’

Muğla’da Akbelen Ormanı’nı yok eden Kemerköy-Yeniköy Termik Santrali’nın çevre izin ve lisans iptali için açılan davanın duruşması dün görüldü. Mahkeme, 15 gün sonra kararını açıklayacak. Yaşam savunucusu 103 dernek, vakıf ve platform, santralın çevre izninin iptalini istedi. Açıklamada şöyle denildi, ‘‘Akbelen Ormanı’nı yok eden Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali, dinamitlerle ekokırım suç mahallini giderek daha da genişletiyor. İkizköy, Karadam ve Karacahisar başta olmak üzere bölgedeki pek çok köyü yutmaya hazırlanıyor. Mücadeleye devam ediyoruz. Kömürün ve termik santrallerin yaratmış olduğu bu yıkıma karşı direnenler olarak herkesi köylerin, ormanların, havzaların, suların, gezegenin yok olmaya karşı attıkları çığlığa süresiz kulak vermeye çağırıyoruz.” Termik santrallerin kapatılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Gezegen, fosil yakıtların kullanımına son vermemiz gerektiğini gösteriyor. Sermayenin kâr hırsı tüm yaşam alanlarını yok ettikçe, kapitalist bu büyümenin sürdürülemez olduğu açığa çıkıyor. Doğa haklarını korumamızı bekliyor,’’ denildi.

'Şişli’nin gerçek taleplerini ortaya koyacağım'

Şişli Belediye Meclisi’nin Haziran Ayı Birinci Toplantısı, Resul Emrah Şahan’ın başkanlığında, meclis üyeleri ve yurttaşların katılımıyla gerçekleşti. Şişli’de deprem yasalarıyla rezerv alan ilan edilen Merkez Mahallesi’nde bulunan inşaat alanına ilişkin sürdürdükleri mücadeleye dikkat çeken Belediye Başkanı Şahan, “Bu konuda bütün Şişli’nin, bütün siyasi partilerimizin ve aktörlerin, meclis üyelerimizin bu sürece sahip çıkmasını konuşmasını isterim. Bir belediye başkanı olarak yasanın, bana izin verdiği tüm çerçevede elimden geldiğince mücadele edeceğim. Bu konuyu Şişli’ye anlatacağım. Şişli’nin gerçek taleplerini ortaya koyacağım,” diye konuştu. Şahan, “Ben, bugün burada oturuyorsam, siyasetle ilgileniyorsam; genç arkadaşlarım buradaysa, pek çoğumuz siyaseten buradaysak, aktif bir şekilde siyasete girdiysek bunun nüvesinde Gezi var,” dedi. Şahan, şöyle devam etti, “Hep birlikte, bu toplumun demokratik değerlerini, geleceğini, yeşilini, yaşamını savunabildiğini gösterdi Gezi… Onun için Gezi çok önemli bir eşikti.” Şişli Belediye Meclisi’nde konuşan Şişli Belediye Başkanı Şahan sözlerine şöyle devam etti, “Biz sevgiyle, yine liyakatla, yine çalışarak kendimizi ispatlamaya çalıştık. Üstümüze hukuksuzluklar geldi, hapisler geldi, ölümler geldi, tehditler geldi. Çünkü hiç hesap etmemişlerdi bunu. Oyunları bozulmuştu. Gezi sürecinde gördüğümüz; tünelin sonundaki aydınlığa kavuşmaya çok az kaldı. Yine hep beraberiz. Gezi sonrası bu toplumu ötekileştirmeye yönelik yapılan tüm politikalara inat, kutuplaştırmaya yönelik yapılan tüm politikalara inat, baskıcı ve otoriter tüm politikalara inat, birlikte demokrasiyi, hukuku, tüm siyasi görüşleriyle beraber müşterek bir yerden görebildiğimizde aydınlığa çıkacağız,” dedi.