Değişim Elçileri

-
Aa
+
a
a
a

Değişim Elçileri Programı iklim krizi ile mücadelede fark yaratmaya devam ediyor!

Gezegenin Geleceği: 14 Haziran 2024
 

Gezegenin Geleceği: 14 Haziran 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Değişim Elçileri Programı, iklim krizi ile mücadelede fark yaratmaya devam ediyor! Türetim Ekonomisi Derneği’nce Change.org İklim Projesi kapsamında yürütülen Değişim Elçileri Programı’nın Birinci Dönemi tamamlandı. Yedi şehirden 11 üniversite öğrencisi ve 13 şehirden 17 deneyimli yaşam savunucusu ile birlikte 11 kampanya yürütüldü. Birinci Dönem kapsamında, katılımcılara ‘İklim Krizi ile Mücadele’, ‘Kampanyacılık ve Savunuculuk’, ‘Hukuk Okuryazarlığı ve Lobicilik’ eğitimleri verildi. Programın yeni dönemi ise çok yakında başlayacak. “Türkiye iklim krizi ile mücadele için güçlü hedefler belirlemeli," diyen, net sıfır karbon bir gelecek için kampanya başlatmak, değişim yaratmak isteyen, daha çok insana iklim krizini anlatmak ve onları da çözümün bir parçası olmaya teşvik etmek isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen herkes değişim elçisi olabilir. Yeni dönemde programa dahil olacak gençler ile deneyimli yaşam savunucuları, yine çeşitli eğitimler alarak ve birlikte kampanyalar yürüterek etki yaratmaya devam edecekler. 50 bini aşkın kişinin destek verdiği Birinci Dönem kampanyalarına change.org/DegisimElcileri adresinden ulaşabilirsiniz.

Marmaris, usulsüz betonlaşmayla karşı karşıya!

Marmaris Kent Konseyi’nin change.org/Kizilkum adresinde yürüttüğü imza kampanyasında güzel bir haber var. Bir bölümü Milli Park olan arazide, özel bir şirketin yaptığı otel ve devre mülk projesine önce yargı, ardından belediye ‘dur’ dedi. Danıştay 4. Dairesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Marmaris Kızılbük’te devre mülk projesi için şirkete verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunu kesin hükümle bozdu. Kıyı alanında kaçak dolgu yapılması ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle de Marmaris Belediyesi tarafından mühürlendi ve şirkete 60 milyon TL ceza kesildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, “Gerçekleştirdiğimiz teknik incelemelerde, İçmeler Mahallesi 2 bin 518 parsel önü kıyı alanında kaçak ve ruhsatsız 6 bin 520 metreküplük su içi betonu, 469 metreküplük kronman betonu ve 10 bin 867 metreküplük dolgu yapıldığı belirlendi. Söz konusu imalatların projesinin ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle yapı tatil zaptı düzenlenmek sureti ile mühürlendi ve firmaya 60 milyon liralık idari para cezası verildi,” diyerek firmanın Kıyı Kanunu’na karşı yaptığı inşaatı düzeltmediği takdirde 30 günün sonunda bu imalatlara ilişkin yıkım kararı alınacağını belirtti. “Doğayı, yasa tanımaz şekilde yok etmeye kararlı ‘güçlü’ firmalar bilsin ki, baskı altına almaya çalıştığınız biz yaşam savunucuları, bu toprakları da, denizi de, doğayı da yasalarla ve yüreğimizle savunuyoruz,” diyen Marmaris Kent Konseyi’nin projeyi durdurmak için yürüttüğü kampanyayı 40 binden fazla kişi imzalamıştı. Kampanya, change.org/Kizilkum adresinde.

'Üzümlü Havzası madenle değil, tarımla, turizmle, temiz havasıyla, organik gıdasıyla, doğa turizmiyle gelişsin'

Dağ Taş Bizim Platformu, Fethiye’ye bağlı Yeşilüzümlü bölgesine yapılmak istenen Krom Eleme Tesisi projesine karşı, change.org/Yesilüzümlü adresinde bir imza kampanyası başlattı. Muğla Bal Arısı başta olmak üzere pek çok canlıya ev sahipliği yapan bölgede maden projesi hayata geçerse yaklaşık 10 köyün havasını, suyunu, toprağını kirletecek; 10 bin ağacın kesilmesine neden olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘ÇED gerekli değil’ kararı verdiği projeye yönelik, Dağ Taş Bizim Platformu şu açıklamalarda bulundu, “Ormanları kesip toprağı, havayı, suyu kirleterek, yerin altını oyarak değil, zaten sahip olduğumuz değerleri daha ileriye götürerek kalkınmak istiyoruz. Maden işletme tesisi gelirse, mevcut işimizi, aşımızı, arımızı, balımızı, mantarımızı, bütün doğal zenginliğimizi, turizmi, her şeyimizi kaybederiz. Üzümlü Havzası madenle değil, tarımla, turizmle, temiz havasıyla, organik gıdasıyla, doğa turizmiyle gelişsin,” diyorlar. Kampanya, change.org/Yesilüzümlü adresinde.

Meriç Nehri kenarında doğa ve çevre katliamı

‘Meriç Nehri kenarında doğa ve çevre katliamına dur diyoruz’ diyen Mehmet Emre Bingül, change.org/meriçnehrinikurtarın adresinde bir imza kampanyası başlattı. Nehrin yakınındaki kum ocağının nehri tahrip ettiğini söyleyen kampanyacı, “Edirne'deki Meriç Nehri kenarında yaşanan doğa ve çevre katliamı, hem ekosistemi, hem de bölgedeki yaban hayatını tehdit ediyor. Bu alanda yapılan bilinçsiz yapılaşma, nehir kıyısındaki bitki örtüsünü tahrip ederek su kalitesini düşürüyor ve birçok kuş türünün yaşam alanını yok ediyor,” açıklamasında bulundu. “Meriç Nehri’nin binlerce göçmen kuşun rotası üzerinde olması nedeniyle Türkiye'de görülen yaklaşık 500 türün yarısı, Edirne ve Meriç Nehri boyunca Avrupa'ya göç ediyor. Göç yolundaki kuşların üreme ve konaklama yeri olan Meriç Nehri kıyısı ve sulak alanları, kum ocağı tarafından tahrip ediliyor. Edirne halkının desteği ile yetkilileri harekete geçmeye çağırıyoruz,” diyor Mehmet Emre Bingül. Kampanya, change.org/meriçnehrinikurtarın adresinde.