İzmir’deki ısı adaları

-
Aa
+
a
a
a

İzmir'de Konak Belediyesi, ısı adaları haritasını çıkarmak için harekete geçti.

Gezegenin Geleceği: 18 Ocak 2024
 

Gezegenin Geleceği: 18 Ocak 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Konak Belediyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliğiyle, ilçenin şehrin ortalama sıcaklığından daha yüksek ya da daha düşük sıcaklıklara sahip alanlarını belirleyerek ısı adaları haritasını çıkarmak için harekete geçti. Küresel ısınmanın dünya çapındaki etkilerinin artık günlük hayatta daha yoğun hissedildiğine dikkat çeken Konak Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Abdül Batur, ilçedeki sıkıntılı bölgelerin tespit edileceği ısı adaları haritasına göre hızla önlem alarak gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti. Çalışmada şehrin ortalama sıcaklığından daha yüksek ya da daha düşük sıcaklıklara sahip alanlar belirlenecek. Çalışma kapsamında son beş yıla ait, farklı mevsimlerden elde edilen Landsat uydu görüntüleri kullanılacak, insansız hava araç uçuşlarıyla yersel ölçümler yapılacak; detaylı yüzey sıcaklık verisi elde edilerek, yüzey sıcaklığı haritaları hazırlanacak; elde edilecek verilerle kentin ısı adaları haritası oluşturulurken, alanlardaki ısınma ya da soğuma nedenleri etmenleriyle birlikte ortaya konulacak. Çalışma, yapılması gereken stratejik planlamalar ve yatırımlar ile geliştirilebilecek projeleri kapsayan alternatif çözüm önerilerini de içerecek. Çalışma kapsamında yenilikçi teknolojiler, çok disiplinli yaklaşımlar ve gelişmiş modelleme tekniklerinin kullanılması ve böylece mevcut uygulamaların ötesinde, önemli bir ilerleme kaydedilmesi hedefleniyor.

Adana'da hava kalitesi düştü

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Adana'daki ortalama hava kalite indeksinin 104’e ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Adanalıların, kışla birlikte akşam saatlerinde sobalardan çıkan yoğun dumanın etkisi altında adeta nefes almakta zorlandığını belirten Zaimoğlu, “Odun ve kömür sobaları doğal gaza oranla üç kat daha kirlilik etkisine sahip. Dolayısıyla da konutlarda özellikle kış mevsiminde odun ve kalorifik değeri düşük kömürlerin yakılmasının hava kirliliği ve partikül maddenin artması açısından olumlu bulmuyorum. Özellikle Adana şartlarında söz konusu olduğunda topografik bir takım olumsuzluklarda devreye giriyor," ifadelerini kullandı. Zaimoğlu, şöyle devam etti, "Adana yükselti anlamında bir ova özelliği taşıdığı ve sırtını da Toros Dağlarına verdiği için buradaki hava kirliliği ne yazık ki kentin üzerinde kalıyor ve hava kirliliğiyle bağlantılı bütün parametrelerin artmasına neden oluyor. Onun için kış mevsiminde doğal gaz ya da kalorifik değeri yüksek yakıtların yakılması öncelikli olarak tercih edilmeli. Hava kirliliği ile ilgili birtakım değerler söz konusu. Şu anda Adana için bu değer bir takım istasyonlara göre 93 görünüyor." Zaimoğlu, "Bunun anlamı özellikle hassas solunum yolu problemi olan insanlar için dikkatli olmalarını gerektirecek miktar. Perşembe günü kentteki havanın partikül maddeler, karbonmonoksit, kükürt dioksit, azot dioksit ve ozon değerlenin ortalama hava kalite indeksinin 104’e ulaşmasını ve hava kalitesinin çok daha kötü olmasını bekliyoruz," derken, kronik hastalığı olan yurttaşlar için uyarıda da bulundu ve, “Solunum yolu problemi olan vatandaşlarımızın son derece dikkatli bir biçimde maske kullanmalarını öneriyoruz," dedi.

Akkuyu’da menenjitten iki kişi yaşamını yitirdi

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında işçiler arasında menenjit salgınının ortaya çıktığı ve beş işçinin yaşamını yitirdiği iddia edilmişti. Şirket menenjit iddiasını doğruladı. Şirketin yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi, “Söz konusu olaya ilişkin, 11 Ocak 2024 tarihinde, inşatta çalışan iki kişi menenjit şüphesiyle Mersin’de hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan kişiler ne yazık ki hayatlarını kaybetti. Konuya ilişkin olarak, şirketin iş güvenliği ve personel koruma uzmanlarının yanı sıra sağlık çalışanları da gerekli denetimleri gerçekleştirmekte. İnşaat sahasında ve saha çalışanlarının konakladığı kamplarda ek sağlık personeli de görevlendirildi.”

COP29 komitesi2 8 erkekten oluşuyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’da düzenlenecek COP29 Küresel İklim Değişikliği Zirvesi’nin organizasyon komitesini duyurdu. Komite 28 erkekten oluşuyor. Karar, “İklim değişikliği dünyanın yarısını değil tüm dünyayı etkiliyor,” diyen ‘She Changes Climate’ adlı kampanya grubu tarafından ‘gerici’ olarak nitelendirildi. Buna karşılık geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen COP28 İklim Zirvesi2nin organizasyon komitesi üyelerinin %63’ü kadındı. COP29 komitesinin neredeyse tüm üyeleri, devlet güvenlik teşkilatının başkanı da dahil olmak üzere hükümet bakanları veya yetkilileri. Azerbaycan’ın devlet gaz dağıtım ağının başkanı da komitede yer alıyor. She Changes Climate, yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Komite, cinsiyet eşitliği çerçevesinde geriye doğru atılmış bir adım ancak değişim için hâlâ zaman var. Bu yılki iklim müzakerelerinin yönetiminde eşit temsil istiyoruz çünkü iklim değişikliği dünyanın yarısını değil, tümünü etkiliyor. Çevresel bütünlük bizim ve birçok sivil toplum kuruluşu için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu nedenle bir kez daha fosil yakıt endüstrisi ile COP başkanlığı arasında bir güvenlik duvarı kurulmasını talep ediyoruz.” Bilim insanları, fosil yakıt tüketiminde hızlı bir düşüşün iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak için hayati önem taşıdığını ve 2023’ün büyük bir farkla kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu söylüyor.