‘Belediye görevini yap!’

-
Aa
+
a
a
a

Yurttaşlar çağrı üzerine Datça Belediyesi'nin önünde toplandı ve belediyeyi göreve çağırdı.

Gezegenin Geleceği: 07 Eylül 2023
 

Gezegenin Geleceği: 07 Eylül 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Yurttaşlar Muğla Çevre Platformu ve Şezlongsuz Datça inisiyatifinin çağrısı üzerine Datça Belediyesi'nin önünde toplandı ve belediyeyi göreve çağırdı. Datça halkı kaçak yapılaşmaya, sahillerin işgaline ve yüksek sesli müziğe tepki gösterdi. Açıklamada, "Biz belediyeyi duyuyor, görüyor ve izliyoruz. Datça'nın hızla ranta, sermayeye teslim edilmesine karşı, tüm hukuksuz girişimleri durdurma yetkisi olan belediyeyi de izliyoruz ve ‘Artık dur, tolerans gösterme, belediye görevini yap’ diyoruz!” ifadeleri kullanıldı. Açıklama, şöyle devam etti, “Belediye görevini yap; kıyılardaki hukuksuz kiralamaları ortadan kaldırmak için yetkini kullan! Kıyı Kanunu hükümlerine açık biçimde aykırılık taşıyan kıyılardaki bariyer, saksılar, tenteler, şezlonglar ve masalar gibi işgal araçlarını kaldırmak için görevini yap! Meskûn mahalde müzik ve işletme ruhsatı olmayan eğlence mekânlarının müzik adı altında gürültü kirliliğine göz yumulmasını, bunun yaygın hale gelmesini kabul etmiyoruz!” “Belediye görevini yapmamaya devam ederse, geriye savunacağımız bir Datça kalmayacak,” denilen açıklamanın sonunda, “Yerel seçimler öncesi Datçalı yurttaşlar olarak belediyeyi bir kez daha uyarıyor ve tüm bu görev ihmallerine karşı ses çıkarıyor; halktan, doğadan yana olmayan, kentli haklarımızı yok sayan yönetimlere oy vermeyeceğimizi ilan ediyoruz,” dendi.

“İhtiyacımız olan sonuçları, ihtiyacımız olan zamanda elde edemeyebiliriz”

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Afrika İklim Zirvesi’nde yaptığı açıklamada dünyanın iklim hedeflerine ulaşmada başarısız olduğunu söyledi. Yaklaşan COP28 zirvesinin başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, Afrikalı liderlerin adaletsiz olduğunu söyledikleri uluslararası iklim finansmanı sisteminde değişiklik çağrısında bulunması üzerine, dünyanın iklim değişikliği hedeflerine ulaşma yarışını kaybettiğini söyledi. Kasım ayı sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapılacak zirveye başkanlık edecek olan Sultan Al Jaber’in bu sert değerlendirmesi, Birleşmiş Milletler’in (BM) ulusların iklim hedeflerinde hangi noktada olduğuna ilişkin bir değerlendirme olan ilk ‘küresel durum değerlendirmesini’ yayınlamasından önce geldi. Aynı zamanda Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin de başkanı olan Jaber, Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen Afrika İklim Zirvesi’nin açılışında delegelere şunları söyledi, “İhtiyacımız olan sonuçları, ihtiyacımız olan zamanda elde edemeyebiliriz.”

İklim Acil durumunun uç gerçekleri sel ve kuraklık!

İstanbul’un kuzey bölgesindeki kuvvetli sağanak nedeniyle iki kişi yaşamını yitirdi. 12 kişinin yaralandığı selde, birçok evi, iş yerini, metro istasyonlarını ve şehir hastanelerini su bastı. İstanbul’un bazı bölgelerinde etkili olan kuvvetli sağanak sele neden oldu. Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece’de yağış nedeniyle yollar göle döndü, araçlar sular altında kaldı. Birçok ev ve iş yerini su basarken, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile bazı metro istasyonlarında da su baskınları meydana geldi. İklim Acil durumunun uç gerçekleri sel ve kuraklık!

Ekolojik talanın yoğun şekilde yaşandığı bölgelerden biri de Karadeniz Bölgesi

Ekolojik talan, küresel iklim değişikliklerine neden olmaya, ekosistemin bozulması ve canlı varlıklarını tehdit etmeye devam ediyor. Ekolojik talanın yoğun şekilde yaşandığı bölgelerden biri de Karadeniz Bölgesi. Bölgede doğal dengenin bozulmaya başladığı akademik çalışmalara yansıdı. Yıllardır derelere Hidroelektrik Santral (HES) kurulan, vadilere maden ve taş ocağı açılan, denizlere ise kıyı dolgusu yapılan bölgede ciddi iklim değişiklikleri yaşanıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney‘in aktardığına göre, çeşitli üniversiteler tarafından yapılan bilimsel araştırmalara göre, Karadeniz’de deniz sıcaklığı artıyor. Bu çalışmalara göre Karadeniz’e özgü soğuk ara tabakanın eski sıcaklıkların üzerinde olduğu ve bu ara tabakada 7 derece ya da altında olması gereken sıcaklığın 8 derecenin altına inmediği tespit edildi. Bulgulara göre, deniz yüzey sıcaklıklarında 1,5-2 derece, denizin daha derininde olan soğuk ara tabakada ise 1 derece ısınma var. Yaşanan bu durum, deniz canlılarının yaşamını tehdit ederken, karada da etkili olan sıcak hava nedeniyle çay ve fındık başta olmak üzere bölgenin önemli geçim kaynakları tehlikeye girdi. Sıcak dalgasının yanı sıra aşırı yağışlar fındığı dalında kuruturken, yine bu yıl da bölgedeki kentler sular altında kaldı. Karadeniz’de yaşanan ekolojik talana ve etkilerine ilişkin konuşan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise, bölgenin kendine özgü yapısının bozulduğuna işaret etti. Gönül, doğanın bir zincir olduğunu ve zincirdeki halkalardan birinin kopmasıyla sistemin bozulduğunu belirtti. Karadeniz bölgesinin küresel iklim değişikliğini her şeyi ile hissettiğine dikkati çeken Gönül, şöyle devam etti, “İklim koşulları ani değişimlere neden oluyor. Bu da hem bitki hem insanda değişimlere neden olur. Denizde balık, karada meyve, fındık yok. Seller ve heyelanlar oluyor. Ordu’da kivi, Trabzon‘da mango yetiştiriliyor. Benim çocukluğumda balıklar karaya vurur, balık toplardık. Şimdi bu balıkların hiçbiri yok. Sahilleri doldurmaya devam ediyoruz, üzerine binalar yapıyor ve ışıklandırıyoruz. Işık ve gürültünün yanı sıra milyonlarca yılda oluşan ekosistem yok edildiği için balıklar yumurtlamak ve beslenmek için bölgeye gelmiyor,” dedi.