Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 46

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

""

İklim ve çevre

Ajit Niranjan, geçen hafta seçimlerden birinci parti olarak çıkan Hollanda’nın aşırı sağcı partisi Özgürlük Partisi’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkma ihtimalini
tartışıyor.

Eylül Büyüktunca, son 31 yılda Türkiye’nin sera gazı emisyonunun %157 arttığını ortaya koyan rapor ve belgeleri anlatıyor.

Panama Yüksek Mahkemesi, yerliler ve çevre aktivistleri adına Doğa’nın Hakları hareketinin açtığı davada dünyanın en büyük madenlerinden Cobre’yi kapatma kararı alarak “Gezegen İçin Dev Bir Zafer” sağladı.

COP28

BM Genel Sekreteri António Guterres, COP28 İklim Zirvesi’nin açılış konuşmasında “Gerçek Zamanlı İklim Çöküşündeyiz” uyarısını yaparak siyasi liderleri en acil şekilde harekete geçmeye çağırdı.


Bağımsız gazeteciler araştırma ekibi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin BM iklim görüşmelerine ev sahipliği yapma rolünü petrol ve doğal gaz anlaşmaları yapmak için bir fırsat olarak kullandığını skandal belgelerle ortaya koyuyor.

COP28 zirvesine büyük bir lobi grubuyla katılmaya hazırlanan hayvancılık endüstrisi, eti “sürdürülebilir beslenme” olarak anlatıp pazarlamayı planlıyor.

Damian Carrington, COP28’den hemen önce sızan belgelerde, Suudi Arabistan’ın kendisinden daha fazla petrol satın alabilmeleri için gelişmekte olan ülkelere fon sağladığını açıklıyor.

Bill McKibben, COP zirvelerinin nasıl tamamen çürüyüp yozlaşmış etkinlikler haline geldiğini anlatıyor.

Yeşil Gazete, Dubai'de başlayan BM İklim Zirvesi'nin ilk gününde, iklim krizinden en çok etkilenen dezavantajlı ülkeler için kayıp-hasar fonunda anlaşma sağlandığını anlatıyor.

Aktivistler, COP28’in ilk gününde üzerinde anlaşmaya varılan kayıp-hasar fonu metninde taahhüt edilen ülke fonu miktarlarının -özellikle de ABD’ninkinin- “devede kulak” kaldığını söylüyor.

Dünya

Ünlü Amerikalı tarihçi Prof. Greg Grandin, 100 yaşında ölen ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın ardından arş-ı âlâ’ya çıkan övgülerin, Kissinger’in kararlarıyla dünyada üç ilâ dört milyon kişinin katledilmesine yol açtığını görmezden gelen ABD siyaset sisteminin ahlâkî çöküşünü düpedüz ortaya koyduğunu anlatıyor.

Araştırmacı, yazar, aktivist Tarık Ali, 100 yaşında hayatını kaybeden ABD’nin eski Dış İşleri Bakanı ve savaş suçlusu Henry Kissinger’ın sayısız suçlarını anlatıyor.

Filistin

Hamas'ın serbest bıraktığı rehinelerin yakınları, örgütün esirlere nasıl davrandığını anlatıyor.

Gazze’de yaşayan ve fırsat buldukça Guardian gazetesine günlük yaşamı Gazze Günlükleri olarak yazan Ziad, ateşkes sırasında gördüklerini anlatıyor.

43 gün boyunca bombardıman altındaki Gazze'de görev yapan Londralı cerrah Gassan Ebu Sitte, Londra'ya dönüşünün ardından gördüklerini anlatıyor.

İsrail'in hedef aldığı Endonezya Hastanesi’ndeki yaralılar, zorla tahliye edilmeleri sırasında yaşadıklarını Independent Arabia'ya anlatıyor.

Independent yazarı İzzeddin Ebu Ayşe, İsrail'in gazı kesmesi, ormanları ve meyve bahçelerini fosfor bombalarıyla yakması üzerine Gazze Şeridi'nde odunculuk mesleğinin tekrar can bulduğunu anlatıyor.

Jonathan Cook, “nehirden denize özgür Filistin” sloganının İsrail ve Batı medyasında nasıl çarpıtılarak anlatıldığını İsrail tarihindeki benzer propaganda örnekleriyle birlikte analiz ediyor.

Tom Engelhart, Gazze’de yaşananlarla iklim değişimi kaynaklı felaketi birlikte inceliyor.

Amy Goodman, daha önce İsrail ordusunda ve Filistin direnişinde yer alan barış aktivistleri platformu Barış İçin Savaşçılar üyeleriyle röportajında barışı konuşuyor.

Türkiye

Yıldıray Oğur, Fatih Terim fonu konusunu ayrıntılı olarak inceliyor.