Dünyaya ilham olacak yeni bir hikâye* | Açık Bülten

-
Aa
+
a
a
a

Açık Bülten yeni sayısıyla şimdi yayında!

Kyodo/Reuters

2023 yılının bir değişim yılı olacağına dair öngörümüzün gerçeğe bu kadar yakın olacağını beklemiyorduk. Malumunuz, 6 Şubat’tan bu yana kulak verdiğimiz haberler ve sesler, gerek yıkıcı gerekse yapıcı etkileriyle, köklü bir değişimin ayak seslerini de taşımakta. Yetki ve sorumluluk sahiplerinin görevlerine böylesine yabancılaştığını görmek hepimizi öfkelendirse de değişime olan acil ihtiyacımızı da açıkça görmemizi sağlıyor. Programcımız Bekir Ağırdır’ın da ifade ettiği gibi, bu ihtiyacın bize “dünyaya ilham olacak yeni bir hikâye yazma” cesareti vereceğini biliyoruz.

Peki bu “hikâyeyi” kim yazacak? Cumhuriyet’in ilk İktisat Kongresi’nden yüz yıl sonra, aynı cesaret ve motivasyonla İzmir’de başlayan İktisat Kongresi’ne Bize Yeni Bir Söz Lazım kuşağında kulak verin.

"Ne başörtüsü, ne aşağılama! Eşitlik ve özgürlük!": İran halkının tüm dünyaya ilham olan mücadelesinde son gelişmeleri Fizan Ekspresi’nden alın.

Gürcistan ve İsrail’de yaşanan demokrasi mücadeleleriyle Türkiye’de yaklaşan seçimin yeni dinamiklerini ise Ufuk Turu’ndan dinleyin.

Ayrıca…

Altın Saatler’de; Toplumsal cinsiyet ve yerel siyaset üzerine çalışan, Kadın Koalisyonu üyesi İlknur Üstün'ü konuk ettik ve afet sonrasında feminist politikaya duyduğumuz ihtiyacı konuştuk. Ardından Doktor Nazan Cömert'le depremden sonra akut döneme ilişkin gözlemlerini ve tecrübelerini konuştuk. Son olarak İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi’yi konuk edip deprem bölgelerine ilişkin gözlemlerine ve Konsey’in deprem bölgelerine yönelik çalışmalarına kulak verdik.

Cengiz Aktar, Nereye Doğru? köşesinde bu hafta NATO ile AB arasında gerçekleşen Ukrayna konulu işbirliği deklarasyonunda Kıbrıs meselesine, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri konusundaki gelişmelere, Yunanistan’daki tren kazasına ve bunun yaklaşan seçimlere etkisine değindi.

Ben Buradan Okuyorum’da "Tasarruftan Fırlatıp Atma Kültürüne" kitabından hareketle Türk romanında tüketim toplumunu konuşuyoruz.

Dünya Mirası Adalar’da iklim krizi ve afetler uzmanı, şehir plancısı, mimar Sera Tolgay’ı konuk ediyor ve afet sonrası kentlerin yeniden inşası üzerine konuşuyoruz. 

Sakat Muhabbet’te Adana'da faaliyet gösteren Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Celal Karadoğan ile deprem bölgesindeki engellilere yönelik çalışmaları konuşuyoruz.

Ekonomi Politik’te Ali Bilge’yle siyasi gündemi ve yaşanan deprem felaketinin bu gündeme etkisini konuşuyoruz.

Burcu Biçer'le Spor Gündemi’nde lise maçında Yahudi lise takımı oyuncularına Nazi selamı gösterilmesine ilişkin haber üzerine yapılan eleştirilere yakından bakıyor ve spor efsanelerinden biri olan yüksek atlamacı Dick Fosbury'e veda ediyoruz.

Haftanın sözü

Bugün depremle yıkılan tarihî kent Antakya'nın harabelerinde, geçmişi silinmiş, bugünü acılarla dolu, geleceği belirsiz, gururlu ve yiğit insanlarla tanıştım. Bildiğim tek şey, desteğe ihtiyaçları olduğu. — Geçen günlerde deprem bölgesini ziyaret eden Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü António Vitorino, "hayatları paramparça olanların" geleceği için uluslararası toplumdan daha fazla yardım çağrısı yapıyor. 

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin önerdiği özel makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Radyo sesleri

Teknolojinin Şapkaları’nda kişisel verilerimizi ne kadar koruyabileceğimizi inceledik.

Uzun Hikâye’de Derin Yoksulluk Ağı kurucusu ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi koordinatörü Hacer Foggo’yla yoksulluğun psikolojik ve sosyal etkilerini konuştuk.

Emeğin Gündemi’nde Kadın İşçi'nin editörü, feminist yazar Necla Akgökçe konuğumuz oldu.

Bu Resimde Ne Görüyoruz? kuşağında çocuklarla Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi adlı eserini inceledik.

Hariçten Sanat’ta uluslararası sanat platformu World Weather Network’le Galata Kulesi’nden “hava durumuna” kulak verdik.

Ahşaptan Betona Mecidiyeden Jetona’da 19. yüzyılda bankerlerini ve Osmanlı’nın borçlarını konuştuk.

Akdeniz’de Pusulasız’da yazar Turgay Tuna ile Mısır'ı mercek altına aldık.

Foto Müze’de “makinemizin objektifi”ni 20. yüzyılın en önemli avangard fotoğrafçılarından biri olan Germaine Krull'a yönelttik.

Yer Yüzleri’nde Murat Güvenç ile depremden etkilenen Arsuz, Defne, Samandağ ve Karaçay'daki saha çalışmalarına baktık.

Ben, Gezegen ve Aramızdakiler'de iklim değişikliği gerçeğini inkâr etmenin psikolojik arka planını irdeledik.

Sudan Gelen'de mimar Deniz Öztürk, Hatay'da depremzedeler için kurulan konteyner evlerin kurulumunu ve bölgeden izlenimlerini aktardı.

Sınırlı Konuşmak’ta Hakan Ünay, akademisyen Sibel Karadağ’la eleştirel sınır çalışmaları üzerine konuştu.

Ekoloji Politik’te Phaselis'e Dokunma Hareketi'nden Erdal Elginöz'le Cennet Koyu ve Bostanlık Koyu'ndaki yapılaşma ısrarını ve yöre halkının buna karşı verdiği mücadeleyi değerlendirdik.

Açık Mimarlık’ta Herkes İçin Mimarlık'tan Emre Gündoğdu “Urbankoop” kooperatif birliğinden Alp Arısoy ve Onur Atay ile kentsel örgütlenme modelleri, ortak üretim biçimleri, afet sonrası geçici yerleşimleri konuştu. 

Vakayiname’de Kagider eski başkanı, SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu kurucularından ve Açık Radyo programcılarından Gülseren Onanç’la kadın girişimlerini konuştuk.

Önce Sağlık’ta ​​gıda mühendisi Bülent Şık'la depremde gıdaya erişim hakkına ve depremin gıda ve tarım sistemleri üzerindeki yıkıcı etkilerine baktık.

İklim Kuşağı Konuşuyor’da Nil Ormanlı Balpınar ile deprem bölgesindeki çalışmalarını ve kendisinin başını çektiği, atık yönetimi ve molozlarla ilgili kampanyayı değerlendirdik.

Altın Saatler Deprem Özel yayınlarında: 

Türkiye Prefabrik Birliği Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Günkut Barka ve Teknik Komite Başkanı Hakan Ataköy'ü konuk ettik.

Deprem sonrasında Adıyaman'daki ticaretin ve sanayinin durumunu Adıyaman Giyim Sanayicileri Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp Aras ile ele aldık. 

Türkiye Psikiyatri Derneği Afet ve Koordinasyon Birimi üyelerinden Kahramanmaraş sorumlusu Psikiyatrist Dr. İrem Yıldız ve Hatay sorumlusu Psikiyatrist Dr. Rümeysa Taşdelen'in tespitlerine mikrofon uzattık.

İTÜ İnşaat Fakültesi Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Karadoğan'la yapıların deprem karşısındaki davranışlarını inceledik.

Yıldız Önen ve Taha Elgazi’den, Hatay ve İslahiye’de mevcut durum hakkındaki izlenimlerini alıp, bölgedeki Suriyelilerin sorunlarını konuştuk.

Kentsel Tasarım ve Planlama Uzmanı, Denge ve Denetleme Ağı Programı Koordinatörü Eren Ç. Bilgiç'le yazarı olduğu “Meclis Araştırmalarının Deprem Özelinde Yetkinliği” raporunu değerlendirdik.

Prof. Dr. Kamil Yılmaz'la '6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinin Ekonomik Etkisi' makalesini inceledik.

2013 yılında kurulan Medikal Arama ve Kurtarma Derneği (MEDAK) kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Tıp doktoru Aral Sürmeli'yle MEDAK’ın faaliyetlerini konuştuk.

Diğerkâm Deprem Özel yayınlarında: 

Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan ile 1894 İstanbul depreminden 1960’lara depremlerin haber ortamında, gazetelerde ve diğer kitle iletişim araçlarında nasıl ele alındığı üzerine konuştuk.

Belgesel fotoğraf ve film üzerine çalışan Ulaş Beşoklar ve Gürcan Öztürk ile afet sonrası bölgeden tanıklıklar üzerine konuştuk.

Eğitimci Emre Alettin Keskin ve yazar Hüseyin Sayın ile afet sonrası bölgeden tanıklıklar üzerine konuştuk. 

Açık Radyo podcast



Haftanın karikatürü


Royaards

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Tjeerd Royaards'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Yaşadığımız felaketin ardından uzmanlarla, alandan gazetecilerle yaptığımız programların yazılı olarak internet sitemize girmesini sağlayan Aylin, Batu, Bircan, Didem, Gamze, Hasan, İdil, İlksen, İsmail, Kardelen, Meral, Nazlı, Nur ve Raife’ye teşekkür ederiz.

Henüz abone değilseniz, Açık Bülten’i düzenli olarak takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz!