Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 16

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

Fotoğraf: Sezgin Pancar, Anadolu Ajansı
Fotoğraf: Sezgin Pancar, Anadolu Ajansı

Memleketten

Dicle Dilan Salman, Bianet’teki yazısında deprem bölgesindeki çocukların yaşadığı beslenme yetersizliğini anlatıyor

Sibel Yükler, T24’teki yazısında Antakya’da depremin üçüncü günü enkazdan çıkarılan ve birkaç gün sonra anne ve babasının cenazesini enkazdan çıkarmaya çalışan Suriyeli H. ve kuzenlerinin “yağmacı” sanılarak maruz kaldığı şiddeti anlatıyor.

STK direktörü Yiğit Aksakoğlu, Hollanda’da depremzedeler için yapılan bağış kampanyasının yetersizliğini ve bu büyük felaketin etkilerinin azaltılması konusunda daha uzun süreli bir politika belirlenmesi gerektiğini anlatıyor.

LGBT+ aktivisti ve yazarı Yıldız Tar, Bursaspor taraftarlarının Amedspor’a yönelik saldırıları üzerinden 2006 yılında Bursa’da düzenlenen LGBT+ etkinliğine yine Bursaspor taraftarının Esnaf Odası ve Ülkü Ocakları ile birlikte nasıl organize bir şekilde saldırdığını anlatıyor.

Artı Gerçek yazarı Aris Nalcı, Bursaspor taraftarlarının ırkçı saldırıları ve Üsküdar Amerikan Lisesi futbol takımının Ulus Musevi Lisesi öğrencilerina karşı Nazi selamı yapmasını ve yaklaşan Türkiye-Ermenistan futbol maçını sosyopolitik açıdan analiz ediyor.

Birgün ve Artı Gerçek yazarı spor tarihçisi Ali Murat Hamarat, Nazi selamını, Naziler ve Hitler öncesinden başlayarak özlü bir şekilde anlatıyor. Gene bu konuda yani utandıran ve düşündüren Nazi selamı konusunda Baran Can Sayın “Utandıran ve düşündüren "Nazi selamı”nı yazıyor

Foti Benlisoy, High Noon ve They Saved Hitler’s Brain filmlerini anlatarak başladığı yazısında Türkiye’de anti-faşist geleneğin zayıflığını hatırlatarak Amed Spor maçında yaşananlar üzerinden Ülkücülüğün normalleşmesi durumunun barındırdığı tehdidi anlatıyor

Gazete Oksijen yazarı Ali Yaycıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kritik seçimleri öncesinde “Değişim bir zorunluluk” diye yazdı

Yazar, akademisyen ve aktivist Fikret Başkaya kendi blogunda Türkiye için “Çöküş Tablosundan Çıkmak!” yolunu 10 maddede özetliyor ve “radikal- demokratik bir ekonomik, ekolojik, sosyal, planlama” gereğine işaret ediyor.

Dünyadan

İsveç merkezli düşünce kuruluşu Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) 2022 yılı küresel silah ihracatı raporunu inceleyen Christoph Hasselbach ve Burak Ünveren, Türkiye'nin küresel silah ihracatındaki payının arttığını açıklıyor.

Rusya’nın kapatıldıktan sonra online olarak yayınını sürdüren muhalif gazetesi Novaya Gazeta yazarı Elena Romanova, Putin rejiminin savaşa karşı çıkan göstericileri çocuklarından ayırarak da cezalandırdığını anlatıyor.

ABD eski başkanı Bill Clinton’un Emek Bakanı olan ve Saving Capitalism isimli bir kitabı ile aynı isimli bir de belgeseli bulunan Prof. Robert Reich, geçen hafta batan Silicon Valley Bank’ın nasıl battığını ve küresel finans sektöründeki deregülasyonların nasıl büyük krizlere gebe olduğunu anlatıyor.

ABD'nin Irak'ı işgalinin 20'inci yılı dolarken hafızalara kazınan birkaç isimden biri olan gazeteci Muntazar el-Zeydi Reuters'a konuştu. El-Zeydi eski ABD Başkanı George Bush'a ayakkabı fırlattığı için pişman olmadığını anlatıyor.

Uluslararası Af Örgütü, "Gözüm Patladı" adlı raporunda, güvenlik güçlerinin giderek artan oranda plastik mermi gibi "daha az ölümcül" silahlar kullanmasını eleştiriyor ve göz yaralanmalarının arttığına dikkat çekiyor.

Af Örgütü bir diğer raporunda İran'daki Mahsa Amini protestoları sırasında çocuk ve gençlerin maruz kaldığı dayak, kırbaç, elektrik verme ve tecavüz gibi şiddet uygulamalarını anlatıyor.

Yazar, düşünür ve aktivist, Chris Hedges, Nord Stream petrol boru hattını ABD’nin nasıl havaya uçurduğunu ve böylelikle Rusya ile bir savaş ortamı yarattığını ortaya çıkaran gazeteci Seymour Hersh ile konuşuyor