Bitkisel Beslenmede Demir

-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo'da her hafta Çarşamba günleri 14:00'te yayınlanan Vegan Sağlık programının bu haftaki konusu bitkisel beslenmede demirdi. 

Vegan Sağlık: 10 Ocak 2018
 

Vegan Sağlık: 10 Ocak 2018

podcast servisi: iTunes / RSS

Vegan Sağlık programının geçmiş kayıtlarına ulaşmak için tıklayın.

Demir, vücudun önemli minerallerinden biridir. Bitkisel gıdalarda yeterli miktarlarda bulunan bu mineralin iki türü vardır: Hem demir ve hem olmayan demir. Hem demir hayvansallarda, hem olmayan demir bitkisellerde bulunur.

Ette bulunan hem demir, hücrenin okside olmasına yani paslanmasına neden oluyor. Anemiden korunmak için et yemekle kanser ve kalp hastalıkları oluşum risklerini artırmış oluruz.

Vücudumuz etteki yüksek demiri işleyecek mekanizmaya sahip değil. %100 bitkisel beslenenlerin demir eksikliği anemisi görülmesi hayvansal tüketenlere göre daha yüksek oranlarda beklenir ancak durum pek öyle değil. Yüksek demir aldığımızda demir emilimi azalıyor. Sistemimiz bitkisel demiri almakla daha iyi çalışıyor. Bitkisellerle yeterince demir alıyorsak vücut demiri düzgünce emiyor.

Hem demir yüksek şeker hastalığı, kalp damar hastalığı, kanser riski oluşturur, ancak bitkisellerde bulunan hem olmayan demir bu riski oluşturmaz, aksine bu riskleri içeriğindeki yüksek oranda antioksidan, posa ile büyük ölçüde azaltır.

Kapsamlı sağlık ve beslenme araştırmaları et tüketimi ve kanser ilişkisini ortaya koymaktadır. Harvard Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması’nda etin sadece kanser riskini değil, kardiyovasküler hastalık riskini de arttırdığı belirtilmiştir. Bu hastalıkların et nedeniyle oluşum risklerinin artması etin içindeki hem demirden, yüksek kolesterol ve doymuş yağdan kaynaklanır.

Dünya genelinde yüksek oranda görülen anemiye baktığımız zaman birkisel beslenen kadınların et yiyenlere oranla daha fazla anemi görülmediği saptanmıştır.

Hayvansal beslenenlere göre bitkisel beslenenler A, C, E vitaminlerini daha yüksek oranlarda alırlar.

Demir içeren bitkisel kaynaklar: Kurubakliyatlar, tam tahıllılar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlular.

Demir eksikliği anemisinden korunmak için:

1-  Kahvaltıda ve yemeklerden hemen sonra çay ve kahve içmeyiniz.

2-  Demir içeren gıdaları yerken C vitamini içeren gıdaları tüketiniz.

3-  Sindirim ve emilim sisteminizin düzgün çalışması demir emilimi açısından oldukça önemlidir. Bağırsaklarınız emilimi yeterince gerçekleştirmiyorsa demir eksikliği ve diğer tüm eksiklikler oluşabilir. Bu nedenle işlenmiş ürünlerden, işlenmiş şekerden, kızartmalardan uzak durun.

4-  Probiyotikleri yeterince aldığınızdan emin olun.

5-  Düzenli bir yaşam, zararlı alışkanlıkların bırakılması, düzenli uyku tüm besinlerin emilimi ve genel sağlık için oldukça önemlidir.