Aşıla, kısırlaştır, yerine bırak

-
Aa
+
a
a
a
""

Sokak köpeklerinin ‘hayati tehlike’ oluşturdukları gerekçesiyle ‘uyutulması’nı öngören yasa teklifi için çalışma başlatıldı. Türkiye’de bin 389 belediyede 290 barınak olduğu düşünüldüğünde, böyle bir çözüm olduğu iddiası da pratikte mümkün değil.

Açık Yeşil’de, SemtPati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver ile sokak hayvanlarına yönelik yasa tasarısını, ‘uyutma’ tartışmasını, barınakları ve çözüm yollarını konuşurkenDiğerkâm’da ise katliam girişimi yasa tasarısını ele aldık.

Web sitesinden…

Fizan Ekspresi’nde, 19 Mayıs tarihinde Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasıyla yaşama veda eden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünün ülkede nasıl karşılandığı haberlerine değindik.

Ekonomi Politik'te, geçen hafta değişen seferberlik ve savaş hâli yönetmeliği, emeklilerin son durumu ve 27 Mayıs 1960 tarihli askerî darbesinin yıldönümünde darbe hakkında yapılan yorumlar üzerine değerlendirmelerde bulunduk.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Dijital Kültürel Miras Ağı'nın kurucularından Dr. Nurdan Atalan’dan Türkiye’de kültür mirası paydaşlarının düzenli bir şekilde dijitalleştirilerek erişime açılması ve saklanması konusunda adım atmalarının önemi üzerine fikir aldık.

Ufuk Turu’nda, Haziran başında gerçekleşecek Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın yükselme ihtimaline, İsrail’in – Gazze’de yürüttüğü ölümcül saldırı ve katliam hakkındaki güncel gelişmelere ve Güney Afrika’daki seçimlere yer verdik.

Antroposen Sohbetler'de, Dr. Pedram Türkoğlu ile evrimsel biyolojinin ışığında kuşlarla dinozorlar arasındaki ilişkiyi masaya yatırdık.

Nereye Doğru'da, Refah’a yapılan saldırılar sonrası ABD’nin açıklamalarına, İsrail’in Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlarına karşı yıllardır yürüttüğü casus operasyonuna, Uluslararası Adalet Divanı ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki yeni karar tasarılarına ve Filistin’i tanıyan yeni ülkelere değindik.

Hüsnükabul'de, Türkiye'de ve dünyada artan şiddet eylemlerini ve bunların daha geniş neoliberal politikaları gizleme işlevini son haberler üzerinden tartıştık.

Sakat Muhabbet'te, post polio sendromlu Binnaz Uzun ile bir araya geldik ve kendisiyle sakat, bekâr, anne olmanın anlamı üzerine konuştuk.

Spor Gündemi'nde Burcu Biçer, Galatasaray'ın şampiyonluk kutlamaları sırasında teknik direktör Okan Buruk'un cinsiyetçi söylemleri, Süper Lig'de yaşanan anomi olayları, A Milli Kadın Voleybol takımının Milletler Ligi’ndeki son durumu ve takımın turnuvaya giderken yaşanan uçak krizi, Roland Garros’da Rafael Nadal ile milli tenisçi Zeynep Dönmez'in turnuvadaki yerleri, Panathinaikos ile üçüncü kez EuroLeague'de şampiyonluk yaşayan Ergin Ataman’ın başarısı ve bir de, futbolda UEFA Avrupa Konferans liginde Panatinaikos’un Avrupa kupalarında şampiyonluğa ulaşan ilk Yunan takımı olarak tarihe geçmesi üzerine konuştuk.

İklim Kuşağı Konuşuyor’da, plastik kirliliğinin çoklu etkinlikleri, toplumsal eşitsizliklerin dezavantajlı grupları iklim krizinde daha hassas kıldığına dair araştırmalara ve iklim krizinin her geçen gün derinleştiğini gösteren gelişmelere değindik.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yine / Yeni / Genç: 11. Gazhane Şenliği

1 Haziran'da 11. kez gerçekleşecek Gazhane Şenliği'ni düzenleyen Gazhane Müşterek'i ve bu yılki şenlik planını, İYİ Sosyal Kooperatif'inden Fatma Zengin ve Gazhane Gönüllüleri'nden Zinem Yılmaz ile Açık Dergi’de konuştuk.

Gezi Direnişi 11 yaşında

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından İ. Bülent Çelik'in çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, doğası ve hayvan çeşitliliği ile ön plana çıkan Gerald Durrell'in Korfu Üçlemesi üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“Toplumla belediyeler arasında bir güven bağı ol(uş)ması lazım... Bir araya gelip konuşalım ve bir eylem planı ile gelelim... Kök nedenlere odaklanmamış hiçbir çözüm önerisinin başarılı olma ihtimali yok!” — SemtPati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver, TBBM kapanmadan önce yasalaştırılması öngörülen sokak hayvanlarıyla ilgili kanunun başarılı olma olasılığı üzerine değerlendirme yapıyor. (Yeşil Gazete/Açık Radyo)

Açık Radyo podcast