Yangınlar korkutuyor

-
Aa
+
a
a
a

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ormanlık alanlarda ve tarım arazilerinde çıkan yangınlar yurttaşları korkutuyor.

Gezegenin Geleceği: 24 Haziran 2024
 

Gezegenin Geleceği: 24 Haziran 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Cumhuriyet’ten Emirhan Çoban’ın haberine göre, hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ormanlık alanlarda ve tarım arazilerinde çıkan yangınlar yurttaşları korkutuyor. Türkiye’de her yıl çıkan orman yangınları, bu dönemde etkisini daha da fazla hissettiriyor. Yangınlara yönelik alınan önlemlerin yeterliliği ise yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangına müdahale açısından personel eksikliği bulunduğuna dikkat çekti. Adem, “Yangınları söndürme işi ancak o bölgenin yerlisi ile yapılır. Yani o bölgeyi en iyi bilen orman köylüsünün istihdam edilmesiyle yangınla mücadele edilir. Yangın yükseldikten sonra, hava aşırı rüzgarlı olduktan sonra uçakla ve helikopterle söndürmek çok zor. Arazi araçları ve insan gücüyle birlikte mücadele çok daha etkili olur,” dedi. Yangınların sıcaklık artışının yanı sıra bazı yurttaşların dikkatsizliğinden ve bilgisizliğinden kaynaklandığını da belirten Adem, geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de meydana gelen orman yangınının çıkış nedeninin kuru otların üzerine atılmış bir sigara izmariti olduğunu söyledi. Bu kapsamda Adem, “Dışarıda yakılan ateşin söndürülmesi, sigara izmaritlerinin söndürülmeden atılmaması çok önemli. Maalesef bizim insanlarımız bu konuda çok dikkatsiz,” ifadelerini kullandı. 2024’ün Haziran ayında geçtiğimiz yıla kıyasla dört kat daha fazla yangın çıktığına da işaret eden Adem, “Anaokulundan başlayarak orman yangınlarıyla ilgili bilgiler aktarılmalı. İnsanları bilgilendirecek, ormanlara karşı daha dikkatli davranmalarını sağlayacak ve dikkatlerini çekebilecek paylaşımlar düzenlenmeli. Yangınla nasıl mücadele edileceği konusunda çeşitli eğitimlerin yurttaşlara verilmesi gerekir. Maalesef ben bunu ne sosyal medyada ne de televizyon ekranlarında göremiyorum. Bu konuda yetersiziz,” dedi. İklim kriziyle baş etmeden ne önlem alsak yetersiz kalacak. 55 derecelik sıcak hava dalgasında orman yangınlarının önüne hiçbir şey geçemez.

Aşırı sıcaklar can aldı

ABD’nin Arizona eyaletinde altı kişi aşırı sıcaklar nedeniyle öldü. Maricopa ilçesi Halk Sağlığı Departmanı'ndan yapılan açıklamaya göre, Phoenix'te altı kişi sıcaklık artışlarına dayandırılan nedenlerle hayatını kaybetti. Ulusal Hava Durumu Servisinden (NWS) meteorolog Ryan Worley, ilerleyen günlerde yağış olasılığı bulunduğunu belirterek, "46 dereceye ulaşan hava sıcaklığı, 43 dereceye kadar düşebilir ancak sıcaklıklar gelecek hafta tekrar yükselecek," dedi. Sıcak hava dalgalarının ölümcül etkilerini yıllardır dillendiriyorum - iklim konusunda öncülük etmez ve gerekli adaptasyon önlemlerini acilen almaz isek ciddi güvenlik sorunları ile karşı karşıya kalacağız.

Çukurova’da kapalı sulama sistemleri aktif çalışmıyor

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’da yeni yapılan Devlet Su İşleri'nin (DSİ) sorumluluğundaki kapalı sulama sistemlerinin aktif çalışmadığı için on binlerce dönüm ekili ve dikili tarım ürünlerinin kuruduğunu, çiftçilerin zararının büyük olduğunu söyledi. Kuraklık yaşanan bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Barut, "Borular tıkanıp patlarken, sulama parasını peşin ödeyen çiftçilerin filtreleri de tıkanıp işlevsiz kalınca tarım alanlarına su ulaşmadı, on binlerce dönüm alandaki mısırdan narenciyeye tüm tarım alanları neredeyse tamamen kurudu," derken, “Üreticiler çok sıkıntılı, sorunlarını dile getirmelerine rağmen çözüm bulunamıyor. Bundan ülke ekonomisi de çok zarar görüyor,” diye konuştu.

Sivas'ta balık ölümleri

Sivas'taki balık ölümleri ile ilgili inceleme başlatıldı. Konuya ilişkin Sivas Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Sivas'tan doğup, Malatya Karakaya Barajı'na dökülen Tohma Çayı'nın bazı bölümlerinde ve akarsu yakınlarında faaliyet gösteren bir alabalık üretim çiftliğinde toplu balık ölümleri yaşandığı belirtildi. Açıklamada, "Söz konusu bölgede Gürün Kaymakamlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeler başlatıldı ve gerekli numuneler alınarak analize gönderildi. Elde edilen ilk bulgulara göre, bölgede tarımsal faaliyet yapan kişi veya kişiler tarafından zirai ilaçlamada kullanılan bazı kimyasal maddelerin akarsuya karışmış olabileceği değerlendirilmekte. Yapılan son incelemelerde balık ölümlerinin sona erdiği tespit edildi. Gürün ilçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile numune analizlerinin tamamlanması, ölüm ve bulaş kaynağı araştırmalarının sonuçlanması için akarsu boyunca 15 gün süreyle balık tutmak yasaklandı. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın suyla temas etmemek ve hayvan sulamamak konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle rica ederiz," dendi.

Barajlarda doluluk oranı gerilemeye başladı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 6 Mayıs'ta bu yıl en fazla %83,43'e yükselen barajlarda doluluk oranı, bu tarihten itibaren gerilemeye başladı. Bugün itibariyle, İSKİ'nin barajlardaki doluluk oranı ortalama %73,15 olarak ölçüldü. Su miktarı Istrancalar'da %26, Terkos'ta %84, Sazlıdere'de %58, Alibey'de %43, Büyükçekmece'de %68, Ömerli'de %84, Darlık'ta %72, Elmalı'da %74, Pabuçdere'de ve Kazandere'de %60 olarak kaydedildi. Melen ve Yeşilçay'dan bu yıl 293 milyon metreküp su alındı.