Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı’nın eylem planı açıklandı

-
Aa
+
a
a
a

Pakistan’a destek amacıyla Cenevre’de düzenlenen Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı’nın eylem planı açıklandı.

Gezegenin Geleceği: 11 Ocak 2023
 

Gezegenin Geleceği: 11 Ocak 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Geçen yıl yaz aylarında meydana gelen sel felaketinde büyük kayba uğrayan Pakistan’a destek amacıyla Cenevre’de düzenlenen Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı’nın eylem planı açıklandı. Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde Birleşmiş Milletler ve Pakistan hükümeti işbirliğiyle düzenlenen konferans sonrasında ortak yazılı açıklama yapıldı. Konferansta kabul edilen eylem planına göre, Afet Sonrası İhtiyaçlar Değerlendirmesi ve Dayanıklı İyileşme, Rehabilitasyon ve Yeniden İnşa Çerçevesi’ndeki öncelikler ve uygulama düzenlemeleri kapsamında somut iyileşme adımlarının tanımlanacağı vurgulandı. Bu kapsamda selden etkilenen insanların geçim kaynaklarını ve yaşamlarını iyileştirmesi için yönetimin ve devlet kurumlarının kapasitelerinin artırılacağına işaret edilen eylem planında, ekonomik fırsatların yeniden canlandırılacağı, sosyal katılımın sağlanacağı, dirençli ve sürdürülebilir şekilde temel hizmetlerin ve fiziksel altyapının geliştirileceği belirtildi. Eylem planında, iyileştirme sürecinin acilden uzun süreli ihtiyaçlara göre sıralanacağı belirtilerek, bu kapsamda uzun süreli inşa direnci ve ülkenin gelecekteki afetlere karşı dayanma kapasitesine rehberlik edecek Dayanıklılık Çerçevesi’nin oluşturulmasının önemine işaret edildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel liderlerin eylemsizliği ve Pakistan’ı vuran büyük seller gibi iklim acil durumlarına karşı koymak için uluslararası yatırım eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Ülkenin iklim kaosunun ve küresel finansal sistemin kurbanı olduğunu söyledi. Guterres, Pakistan’daki yıkıcı sellerin ardından yeniden inşa çabaları dahilinde 16 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu. İslamabad, iklim felaketlerinin bedelini kimin ödeyeceği konusunda önemli bir test olması beklenen davada destek ararken, yaklaşık 40 ülkeden yetkililer, özel bağışçılar ve uluslararası finans kuruluşları Cenevre’de bir araya geldi.

Enerji Verimliliği Haftası

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Enerji Verimliliği Haftası açıklamasında “Kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği temel sorunlarımızla yaşarken, bugünün ve yarının enerjisi için krizi yönetirken en kuvvetli gücümüz, en yerli, yenilenebilir enerjimiz, enerji verimliliği” diyerek cebimiz ve dünyamız için enerjimizi iyi yönetelim, enerji diyeti yapalım” çağrısında bulundu. Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu şöyle dedi:

Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında her yıl Ocak ayının ikinci haftasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası’nda Sürdürülebilir Yaşam için enerji verimliliğinin mühim yeri etkinliklerle ortaya konuyor. Sivil toplum kuruluşlarının enerji verimli Türkiye için yaptıkları ve yapacakları önemli. SÜT-D enerji verimliliği için çalışıyor.

Yaşamımız için vazgeçilemez enerji, üretirken ve kullanırken gezegenimizde kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği gibi temel sorunlarımıza etki eder. Bu nedenle sürdürülebilir enerji üretimi ve kullanımı şart. Enerji verimliliği enerji yönetiminin en kuvvetli gücüdür. Enerji verimliliği ile enerji güvenliği, enerji adaleti, çevresel sürdürülebilirlik başlıklarındaki enerji üçlemi (diğer deyişle enerji üçlü açmazı) için insan ve doğa dostu çözümlerin mümkün olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu evde, okulda, işte, tarlada, ormanda, yolda, her yerde enerji verimliliğini öncelikleme gerekli dedi. Dr. Karaosmanoğlu sözlerine şunları da ekledi: “Küresel ekonomik gelişmeler, savaş ve artan enerji fiyatlarının evler ve iş dünyasında yurttaş ile sanayiciyi nasıl zorladığını hepimiz biliyoruz. Bu gidişat sürecek. Elektrik, ısı-soğuk, katı-sıvı-gaz yakıtları üretim ve kullanımında enerji verimliliği şart. Enerji verimliliği yaparak enerjinin cebimize ve dünyamıza maliyetini azaltalım.”

BM raporuna göre ozon tabakası iyileşiyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) yeni raporuna göre ozon tabakası, 2040 yılına kadar 1980 öncesi seviyelere ulaşmasını sağlayacak hızla iyileşiyor. Örgütün raporuna göre, ozon tabakasına zararlı gazların önlenmesine yönelik 1987’de yapılan anlaşma başarıyla sonuçlandı ve kurtarma çabaları sonuç verdi. Değerlendirmede, Antarktika üzerindeki 8.91 milyon mil karelik deliğin 2066’da kapanacağını ve Kuzey Kutbu’nun üzerindeki atmosferik katmanın 2045’te normale döneceği belirtildi. Ozon tabakası, Dünya atmosferindeki ikinci tabaka olan stratosferde bulunan doğal bir gaz tabakası. Atmosferin ince bir parçası olmasına rağmen, güneşten gelen ultraviyole ışınlarını büyük ölçüde engelliyor. Tabaka inceldiğinde, radyasyon dünya yüzeyine ulaşıyor ve bu insanlar ile diğer canlılara zarar verebiliyor. Ortalamadan daha sıcak stratosferik hava koşulları, son iki yılda ozon tabakasının incelmesini azaltmış olsa da mevcut ozon deliği alanı, ozon tabakasının incelmesinin ilk kez tespit edildiği 1980’lere kıyasla hâlâ büyük.

Kazdağları’nda örtü yangını çıktı

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi sınırları içerisinde kalan Kazdağları’nda ormanlık alanda örtü yangını çıktı. Yangın, ekipler tarafından kontrol altına alındı. Bayramiç ilçesine bağlı Çırpılar ile Evciler Köyü arasındaki Uzunoluk ve Kobaklı mevkiinde gece yarısı ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle örtü yangını çıktı. Yangın rüzgârın da etkisiyle büyüdü. Bölgeye çok sayıda arazöz, dozer, ilk müdahale aracı ve personel ile çevre belediye ve kurumlara ait ekipler yönlendirildi.