‘Selimiye’de başka marina istemiyoruz’

-
Aa
+
a
a
a

Marmaris Kent Konseyi, ‘Selimiye’de başka marina istemiyoruz’ adlı kampanya başlattı.

Gezegenin Geleceği: 07 Temmuz 2023
 

Gezegenin Geleceği: 07 Temmuz 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

‘Selimiye’de başka marina istemiyoruz’ diyen Marmaris Kent Konseyi, change.org/Selimiye adresinde imza kampanyası başlattı. “30 Mayıs tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Selimiye’deki Muğla Turizm Çevre Vakfı'nın (MUÇEV) Marina’nın büyümesi için yapılmak istenen ‘imar plan değişikliği’ askıya çıkarıldı. Buna göre Selimiye’de zaten var olan bir tekne bağlama iskelesinin yanına daha büyük bir iskele daha eklenmek isteniyor. Kent Konseyi olarak Selimiye’de görüştüğümüz kişilerin büyük çoğunluğu bu iskelenin yapımına karşı,” ifadelerini kullanan kampanyacı taleplerini ve endişelerini sıraladı; “Deniz temiz kalsın ve denizdeki canlı çeşitliliği azalmasın; Turizm sezonunda büyükşehir trafiği köyümüze gelmesin ve çözülmemiş altyapı sorunlarımıza yeni yük gelmesin; Her gün daha çok vidanjör sesi ve kokusu duyulmasın; Bizden sonra çocuklarımız da Selimiye’nin temiz denizinde yüzsün, denizi izlerken tekne direkleri yerine dağlar görünsün; Balıkçılık ölmesin, balıkçıların ekmek teknelerini bağlayabileceği alan kalsın; Gelecekte yeni marinalar, yeni kirleticilerin önü kapansın.” Projenin Selimiye sakinlerinin fikirleri alınmadan öne konulduğunu hatırlatan konsey, “Geldiğinde eski Selimiye’yi bulmak istiyorsan yerel halkı yalnız bırakma. Haydi sen de imza ver! Marina için yapılacak imar plan değişikliğini durdur,” diyor. Kampanya change.org/Selimiye adresinde.

‘Hazır yemek restoranları tek kullanımlık atık kullanımına dur desin!’

Bu ay Plastiksiz Temmuz ayı. Sema Dermibağ da change.org/TekKullanimliklaraSon adresinde başlattığı ‘Hazır Yemek Restoranları Tek Kullanımlık Atık Kullanımına Dur Desin!’ adlı kampanyayı başlattı. “Hazır yemek şirketlerinin her geçen yıl giderek büyüyen tek kullanımlık plastik, kağıt ve karton atıkları yüzünden dünyamız gün geçtikçe daha da kirleniyor. Milyonlarca yıldır yaşama ev sahipliği yapan topraklarımızı ve denizlerimizi, yaşam alanımızı, doğal kaynaklarımızı kirleten tek kullanımlık atık çılgınlığı artık son bulsun, hazır yemek restoranları sıfır atık taahhüdü versin!” açıklamasında bulunan kampanyacı, tek kullanımlık plastiklerin ve kağıt ürünlerin iklim krizinin nedenlerinden biri olduğunu belirterek, “Plastik, aynı zamanda bir petrokimya türevi ve bir fosil yakıt türü olan petrolden elde edilir, iklim krizinin birincil nedenlerinden biri. Üretilirken doğal kaynak kıyımı ve çevre kirliliği artışına neden olan bu tek kullanımlık plastik ve kağıt ambalajların kullanımına son verin! Tüketim merkezleri olmak yerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Dairesi’nin de desteklediği gibi, Sıfır Atık olma taahhüdü verin ve sıfır atık yönetim sistemine kayıt olun,” dedi. “Her gün tonlarca atık çıkarmaya, tek kullanımlık ambalaj ve plastikler üzerine kurulu gıda sisteminize son verin, sıfır atık taahhüdü vererek kirlilik, iklim krizi ve doğa kayıplarıyla mücadelenin bir parçası olun!” ifadelerini içeren kampanya change.org/TekKullanimliklaraSon adresinde.

Avdan Platformu’nun mücadelesi sürüyor

change.org/AvdandaMadeneHayir adresinde açık kömür madenciliğine karşı mücadelelerini sürdüren Avdan Platformu’nun imza kampanyasına dair gelişme yaşandı. 5 Temmuz Çarşamba günü acele kamulaştırmanın iptaline dair Avdan için açılan davanın duruşması, Ankara’da Danıştay 6. Dairesi’nde gerçekleşti. Avdan Platformu, “Acele kamulaştırmanın iptaline dair açtığımız davanın duruşmasında avukatlarımızın yanı sıra bizler de söz alarak savunmamızı yaptık. Şirketin avukatları da yaptıklarının kamu yararına olduğunu ve sürecin hukuki olarak işlediği iddiasını yineleyerek ve hatta zeytinliklerin zarar görmediğini de ekleyerek savunmasını verdi. Davaya yönelik Danıştay Savcısı mütalaasında İlgili Acele Kamulaştırma Kararının iptalini istenmişti, duruşmada da bu görüş yeniden dile getirildi. Şimdi Danıştay 6. Dairesi’nin kararının açıklanmasını bekliyoruz!” açıklamasında bulundu. Duruşma sonrası TBMM’ni ziyaret ettiklerini ve bizleri ağırlayan Denizli CHP milletvekili Gülizar Biçer’in yanı sıra Denizli CHP milletvekili Şeref Arpacı ve Denizli İYİ Parti milletvekili Yasin Öztürk ile görüştüğünü belirten Avdan Platformu, “Mücadelemizde haklıyız ve umuyoruz ki hukuk süreci de bizim lehimizde gelişecek. Avdan’da kömür değil ömür istemeye ve bu toprakların bir takım şirketlerin değil bizim olduğunu söylemeye devam edeceğiz” dedi. Kampanya change.org/AvdandaMadeneHayir adresinde.

'Su ve vicdan nöbetindeyiz'

Bir diğer gelişme ise Bahadır Sarıyaprak’ın change.org/Guncali adresinde yürüttüğü, ‘Günçalı Köyü'nde maden aramasına dur diyelim!’ başlıklı kampanyayla ilgili yaşandı. Tokat merkeze bağlı Günçalı köylüleri topraklarında maden araması yapılması için ruhsat verilmesini Valilik önünde protesto etti. Yerel halk 'Su ve Vicdan Nöbetindeyiz', 'Toprağın Üstü Altın'dan da Değerli' yazılı pankartlar açtı. Eylemde konuşan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, "Buğday ve şeker pancarı olan yöremizin yer altı ve yer üstü sularını kirletecekler. Çamlıbel Ovası'nın devamında Yeşilyurt, Sulusaray köylerimiz, Yozgat Kadışehri köylerimiz sonrasında Amasya ve Tokat tarım alanlarını sulayan Süreyya Bey Barajı ve Yeşilırmak devamında Çarşamba ve Terme ovalarına kadar ulaşacak bir sulama suyu kaynaklarının kirlenmesine neden olacaklar. Bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar verecek bu duruma duyarsız kalmayacağız" dedi. Kampanya change.org/Guncali adresinde.