Latmos’ta bir bölge için daha tarafından koruma kararı

-
Aa
+
a
a
a

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Latmos’ta bir bölge için daha tarafından koruma kararı çıkarıldı.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Latmos’ta bir bölge için daha koruma kararı çıkarıldı. Bölgede kilise kalıntısı, freskler ile mimari yapılara ait işlenmiş mermer bloklar, demir işliği ve pişmiş toprak seramik yayılımından oluşan Bizans Dönemi’ne ait yerleşim yeri kalıntıları koruma statüsüne alındı. Restorasyon ve çevre düzenlemesi gerekçesiyle bir süredir ziyarete kapalı tutulan Mersin’in Anamur ilçesindeki 2 bin yıllık Anemurium Antik Kenti’nin içine beton yapı inşa edildi. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından yapılan açıklamada, antik kentin farklı bir noktasına beton döküldüğü ve 2 bin yıllık kente, ranta yönelik yaklaşımlarla tarihe zarar verecek seviyede işlemler yapıldığı belirtildi. Cumhuriyet'ten Öznur Oğraş Çolak'a konuşan Arkeologlar Derneği Başkanı Bülent Türkmen ise şunları söyledi, “MERÇED Anamur Temsilciliği üzerinden yapılan açıklamayla Anemurium Antik Kenti’nde çevre düzenlemesi adı altında betonarme yapı inşa edildiğini ve bunun ne amaçla ve hangi kararla sit alanı içine yapıldığına dair bir bilginin de kamuoyuyla paylaşılmadığı öğreniyoruz. Ayrıca şunu söylemek gerekiyor; son dönemlerde sit alanlarına turizm amaçlı yapılan düzenlemelerle kültürel mirasa ciddi zararlar veriliyor. Bu tür uygulamalarla ne yazık ki sit alanları ranta açılıyor ve geri dönüşü olmayan zararlar veriliyor. Bir an önce konuya dair bir açıklama yapılması ve yanlış uygulamalardan derhal geri dönülmesi gerekmekte. Arkeologlar Derneği olarak konunun takipçisi olacağımızı da sizin aracılığınızla kamuoyuyla paylaşalım." Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Nükleer enerji tesisleri ve küçük modüler reaktörler için ABD ile görüşülüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratı Yusuf Ceylan, ABD ile nükleer enerji tesisleri ve küçük modüler reaktörler için görüştüklerini açıkladı. Reuters‘a konuşan Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Ceylan, “ABD, Türkiye’nin nükleer enerji kapasitesini artırmasına ve yeni santraller inşa etmesine ciddi ilgi gösteriyor,” dedi. Ceylan şöyle devam etti, “Hem mevcut santraller, hem de yenileri söz konusu. Geniş ölçekli nükleer santral tesislerini de konuşuyoruz, küçük modüler reaktörleri de. Bu da niyetimizi açıkça ifade ediyor.” Ankara’nın aynı konuda Rusya, Güney Kore ve Çin ile de müzakereler yürüttüğü biliniyor.

Şavşat’a yapılması planlanan rüzgar enerji santrali projesi protesto edildi

Artvin'in Şavşat ilçesi Kireçli, Yavuz ve Çamlıca Köyleri mevkisine yapılması planlanan rüzgar enerji santrali projesi halkı bilgilendirme toplantısı, köylüler tarafından protesto edildi. Bilgilendirme toplantısına katılmayan köylüler, basın açıklaması yaptı. Bilgilendirme toplantısı öncesinde yapılan basın açıklamasında konuşan Yavuz Köy Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Kaya şunları söyledi, "Bizler, Artvin’in göz bebeği Şavşat ilçesinin en güzel köylerinden biri olan Yavuz Köy sakinleri olarak, köyümüzde yapılması planlanan rüzgar enerjisi santrali projesine dair ciddi endişelerimizi ve kesin duruşumuzu ifade etmek üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Yaşadığımız ilçe, cittaslow unvanına sahip olup, 'sakin şehir' olarak bilinmekte. Şavşat, doğasıyla, temiz havasıyla, huzur veren manzaralarıyla bilinir ve köyümüz bu güzelliklerin en değerli parçalarından biri. Öncelikle, bu proje kapsamında dikilecek rüzgar güllerinin, yaylamızda bulunan ve hayati öneme sahip içme su kaynaklarımızı tehdit etmesi bizler için kabul edilemez bir durumdur. Geçimini hayvancılıkla sağlayan köylülerimiz, bu su kaynaklarına bağımlı. Bu su kaynaklarının bozulması, yalnızca içme suyumuzu değil, aynı zamanda hayvancılık faaliyetlerimizi de büyük ölçüde etkileyecek. Su kaynaklarımızın zarar görmesi, köyümüzün yaşamını doğrudan tehlikeye atmakta. Rüzgar gülleri projesi kapsamında tam 13 adet rüzgar gülü yaylamızın geneline yayılacak şekilde planlandı. Bu güllerin yerleştirileceği geniş ve dağınık alanlar, yaylamızın doğal manzarasını ve dengesini ciddi şekilde bozacak. Şavşat'ın en güzel köylerinden biri olan Yavuz Köy' de böyle bir proje ile doğamızın tahrip edilmesi, biz köylüler için büyük bir üzüntü ve kaygı kaynağı. Yaylamızın doğal bütünlüğü, geniş bir alana yayılan bu rüzgar gülleri ile ciddi şekilde zarar görecek. Rüzgar güllerinin neden böyle geniş ve dağınık bir alana yayıldığını anlamakta güçlük çekiyoruz ve bu durumun kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Projenin hayata geçmesi durumunda, yaylamızda serbest dolaşımın mümkün olup olmayacağı konusunda ciddi endişelerimiz var. Hayvancılık yapan komşularımızın yaylamızda özgürce hareket edememesi ve doğal yaşamın kısıtlanması bizim için kabul edilemez bir durumdur. Çevresel etkiler konusunda da büyük endişelerimiz bulunmakta. Rüzgar güllerinin kuşlar, arılar ve diğer yaban hayatı üzerindeki olası zararlarını bilmiyoruz. Doğal yaşamın bu kadar önemli olduğu bir köyde, bu tür belirsizliklerle dolu bir projenin uygulanması, ekosistemimize büyük zararlar verebilir. Köyümüz ve yaylamızın doğal kaynaklarını, manzarasını ve ekosistemini koruma sorumluluğumuz var ve bu nedenle böyle bir projeyi kabul etmiyoruz. Doğal güzelliklerimizin ve yaşam alanlarımızın korunması, bizim için her şeyden daha önemli." Bilgilendirme toplantısına katılmayan köylüler, toplantının yapılmadığına dair tutanakları aldıktan sonra bölgeden ayrıldı.