Reykjavik’te volkanik hareketlilik

-
Aa
+
a
a
a

İzlanda'nın başkenti Reykjavik yakınlarında volkanik patlamalar yaşanıyor.

Gezegenin Geleceği: 13 Temmuz 2023
 

Gezegenin Geleceği: 13 Temmuz 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

İzlanda'nın başkenti Reykjavik yakınlarında volkanik patlamalar yaşanıyor. Ülkenin meteoroloji kurumu, aynı bölgede son iki yıl içinde üçüncü kez lav fışkırdığını aktarıyor. Volkanik hareketlilik yaşanan bölge, başkente yalnızca 30 kilometre uzaklıkta. Havalimanı yolu üzerinde yer alan lav akışını görüntülemek isteyen araçların yol kenarında biriktiği aktarıldı. İzlanda Meteoroloji Kurumu, "Püskürme, Litli Hrutur'un ki İzlandaca 'Küçük Koç' anlamına geliyor, hemen kuzeyindeki küçük bir çöküntüden yayılıyor ve buradan kuzey-batı yönünde duman çıkıyor," açıklaması yaptı. İzlanda Üniversitesi'nde Volkanoloji Profesörü olan Thorvaldur Thordarson, Agence France-Press (AFP)'ye “Üç çatlaktan her yöne lav akıyor,” dedi. Thordarson’un verdiği bilgiye göre, düşük yoğunluklu ancak güçlü püskürmeler yaşanıyor. Profesör Thordarson, bölgede geniş nitelikli bir tehdit olmadığını da söyledi. Patlamadan önceki hafta bölgede binlerce küçük deprem kaydedilmişti ve bir patlama bekleniyordu. İzlandalı yetkililer, volkanik aktivitenin olduğu bölgeden değerlendirme sonuçlanana kadar uzak durulmasını istedi. 2021’de Geldingadalur vadisindeki püskürme yaklaşık altı ay devam etti. Bu bölgedeki yanardağ yaklaşık 900 yıldır uykuda bulunuyordu.

KOBİ’ler yenilenebilir enerji programlarına yatırım yapılmasını istiyor

Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) tarafından yeni yayımlanan ankete göre, Avrupalı küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) yarısından fazlası, işlerini tehdit eden enerji faturalarının nedeninin ülkelerinin fosil yakıtlara olan bağımlılığı olduğunu düşünüyor. KOBİ’ler kendi enerjilerini üretmelerine yardımcı olacak yenilenebilir enerji programlarına yatırım yapılmasını istiyor. YouGov tarafından Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Polonya’da gerçekleştirilen araştırma, KOBİ’lerin üçte ikisinin yüksek ve değişken enerji maliyetleri karşısında mal ve hizmet fiyatlarını arttırmak zorunda kaldıklarını ve kendilerini korumak için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği çözümlerine yöneldiklerini ortaya koyuyor. KOBİ’ler özel sektördeki istihdamın üçte ikisini oluşturuyor ve sadece Avrupa Birliği’ndeki (AB) işletmeler tarafından yaratılan toplam katma değerin yarısından fazlasına katkıda bulunuyor. KOBİ’lerin çoğu, işten çıkarma yapmamak için çok mücadele ettiklerini söylüyor ancak artan enerji faturalarının karlarını ve üretkenliklerini düşürdüğü da aşikar. Her dört işletmeden üçü, kendilerine destek verilmesi ve idari engellerin kaldırılması halinde enerji dönüşümünden faydalanmaya hazır.

15 ilde orman alanları ve zeytinliklerin de imara açılmasına dair önerge verildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen ve memur zamlarını da içeren torba kanun teklifine eklenen bir maddenin orman alanları ile tescilli zeytinlikleri imara açmasına izin vermesi tartışmaya neden oldu. Muhalefetin itirazı üzerine teklifte yeni bir düzenleme yapılması gündemde. Ancak zeytinliklerin imara açılmasından vazgeçilmesi yerine ‘sadece depremzedeler için kullanılacağı’ şeklinde garanti verilmesi düşünülüyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda görüşmeleri yapılan ve içerisinde memur zamlarının da olduğu torba kanun görüşmelerinde Adalet ve Kalkınma Partililerin (AKP) girişimi ile deprem bölgesindeki 15 ilde orman alanları ve zeytinliklerin de imara açılmasına dair önerge verildi. Zeytinliklerin ve orman alanlarının imara açılmasının deprem bölgesinde de tepki çekeceğini öngören iktidar, muhalefeti ikna için çalışmalara başladı. Edinilen bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na bağlı TOKİ‘den yetkililer pazartesi akşamı muhalefet milletvekilleri için bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda verilen bilgiye göre 18 ilde deprem nedeniyle 674 bin 238 konut yapılacak. Şu ana kadar 109 bin konutun ihalesi ise verildi. Toplam 15 ilde tescilli/tescilsiz zeytinlik alanları ile mera ve orman alanlarının 124 milyon 730 bin metrekarelik arazisi imara açılmış olacak. Bakanlık ve TOKİ’nin yaptığı sunumların ardından muhalefet milletvekilleri neden bu arazilerin seçildiğini ilgililere sordu. Edinilen bilgiye göre TOKİ yetkilileri, zemin olarak en uygun yerlerin bu araziler olduğu ve özellikle Gaziantep ve Hatay’da başka arazi olmadığı bilgisini paylaştı. Bu arazilerin zeminlerinin sağlam olduğu bilgisini veren TOKİ yetkilileri, tüm zeytinlikler ya da orman alanlarının imara açılmayacağını, belli kısımlarının kullanılacağını kaydetti.

Zeytinliklerin satılma çabası, yurttaşların tepkileri sonrası sonuçsuz kaldı

Muğla'da Yatağan Belediyesi’nin kamu mülkiyetindeki zeytinlikleri satma çabası, yurttaşların tepkileri sonrası sonuçsuz kaldı. İlçeye bağlı Turgut ve Bozüyük Mahallelerindeki toplam 160 dekar zeytinlik araziyi satmak için çıkılan ihale, belediyeye giderek protesto eden Yatağan Yeşil Yaşam Derneği üyesi yurttaşların tepkileri sonrası yapılamadı. Evrensel’in haberine göre, Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, belediyenin satmak istediği arazinin öncesinde Turgut Belediyesi’ne ait olduğunu belirterek, “Büyükşehir Yasası’nın çıkmasının ardından Turgut Beldesi mahalle oldu. Bu araziler de Yatağan Belediyesi’ne geçti. 78 dekarlık bu arazi aslında vakıflardan Turgut belediyesine geçmişti yani vakfedilmiş bir araziydi,” dedi. Erol şunları söyledi, “Biz halk olarak belediye başkanının makamının önüne giderek ‘bu ihalenin yapılmasını istemiyoruz’ dedik. Bu zeytinliklerin kooperatiflere devredilebileceği gibi kamunun mülkiyetinde de kalabilir diye düşünüyoruz.” İhale için belediyeye gelenlere bu satışın yasal olmadığını ve hukuki olarak suç duyurusunda bulunulacağını söylediklerini dile getiren Erol, tepkilerin ardından ihaleye teklif vermek için gelenlerin ihaleye girmekten vazgeçtiğini, bu nedenle de ihalenin yapılamadığını söyledi.