İpsala Gümrük Kapısı kapandı

-
Aa
+
a
a
a

Yunanistan'ın kuzeydoğusunda Türkiye sınırı yakınındaki Dedeağaç şehrinde yangınlar nedeniyle İpsala Sınır Kapısı geçişlere kapatıldı

Gezegenin Geleceği: 22 Ağustos 2023
 

Gezegenin Geleceği: 22 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Yunanistan'ın kuzeydoğusunda Türkiye sınırı yakınındaki Dedeağaç şehrinde yangınlar nedeniyle İpsala Sınır Kapısı geçişlere kapatıldı. Ticaret Bakanlığı, Türkiye ve Yunanistan arasındaki görüşmeler sonucunda İpsala Gümrük Kapısı ve Yunanistan tarafında bulunan Kipi Gümrük Kapısı'nın faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. İpsala Sınır Kapısı'nın kapatılması üzerine, Yunanistan'a geçmek isteyenler Edirne'nin Karaağaç Mahallesindeki Pazarkule Sınır Kapısı'na yöneldi. Edirne Valiliği, şehrin İpsala ilçesindeki Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara yolu ve gümrük kapısının Yunanistan tarafının, yangınlar nedeniyle tüm geçişlere kapatıldığını açıkladı. Yunanistan'ın devlet kontrolündeki ERT televizyon kanalına göre sınır kapısı, yer aldığı otoban yangınlar nedeniyle kapatılması sonucunda kullanılamaz hale geldi. Edirne Valiliği'nin konuyla ilgili açıklamasında, İpsala Sınır Kapısı'ndan çıkışların, ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğunu belirtildi ve sınırdan çıkış yapmak isteyenlerin Kapıkule ve diğer sınır kapılarını tercih etmesi gerektiği söylendi. Yunanistan'ın Sivil Savunma ve İklim Krizi Bakanı Vassilis Kikilias itfaiye, gönüllüler, ordu, polis ve yerel yönetimlerin Dedeağaç'taki yangına karşı devasa bir mücadele içinde olduklarını söyledi.

Kanada, en kötü orman yangını sezonunu yaşıyor

Kanada, batıda British Columbia eyaletinden doğuda Quebec'e kadar ülke genelinde aynı anda devam eden binden fazla yangınla kayıtlara geçen en kötü orman yangını sezonunu yaşıyor. Yangının büyük bir hızla yayılmaya devam ettiği British Columbia'da olağanüstü hal ilan edildi. 36 bin nüfuslu Batı Kelowna kentindeki evler, alevlerin tehdidi altında. Bölgede yaklaşık 30 bin eve tahliye emri gönderildi. Yetkililer ‘önemli sayıda evin’ alevlere teslim olduğunu ekledi. Eyalet Başbakanı David Eby, "Yangın çok hızlı ilerliyor ve önümüzdeki günler çok zorlu olacak," dedi. McDougall Creek'te süren yangın, 24 saat içinde 64 hektardan 6800 hektarlık bir alana yayıldı. Bölgede yaşayan yaklaşık dört bin 800 kişiye tahliye emri verildi. Yine yangınlar nedeniyle Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları (Northwest Territories) bölgesinde de nüfusun yarısı güvenli bölgelere götürüldü. Alevler bölgenin başkenti Yellowknife'ın eteklerine kadar ulaştı. 20 bin nüfuslu kentin neredeyse 19 bini hava ya da kara yoluyla tahliye edildi. British Columbia'da irili ufaklı yaklaşık 400 yangın sürüyor. Acil müdahale ekipleri de Ulusal Hazırlık Seviyesi'ni 5. dereceye yükseltti. En yüksek olan bu seviye, ülkedeki tüm itfaiye çalışanlarının orman yangınlarına müdahale ile görevlendirilmesi anlamına geliyor. Yangınlarda şu ana kadar bir can kaybı yaşandığı bilgisi gelmedi ancak özellikle Batı Kelowna'nın kuzeyindeki yerleşim bölgelerinde ciddi maddi hasar oluştuğu belirtiliyor. Uzmanlara göre yangınların bir nedeni, bahar aylarının normalden daha sıcak ve yağışsız geçmiş olması.

Montanalı gençler, iklim değişikliğiyle ilgili mahkeme mücadelesini kazandı

ABD'de türünün ilk kez görülen davasında, yaşları beş ila 22 arasında değişen bir grup Montanalı genç, iklim değişikliğiyle ilgili bir mahkeme mücadelesini kazandı. Bu, iklim adaleti için gençlerin öncülüğünde yasal bir hareket oluşturmak ve fosil yakıt endüstrisinin gücünü ikame etmek için yıllarca süren bir mücadelede bugüne kadar ki en büyük zafer. Montana Bölge Adli Mahkemesi yargıcı Kathy Seeley tarafından verilen karar, ‘iklim de dahil olmak üzere temiz ve sağlıklı bir çevre için temel bir anayasal hakkı’ garanti ediyor. Montana eyaleti, temiz bir çevre hakkını garanti eden bir anayasaya ve ülkedeki en ilerici anayasalardan birine sahip. Gençler, eyalet kurumlarının büyük enerji projelerine izin verirken, sera gazı emisyonlarını veya iklim değişikliğini dikkate almasını kısıtlayan Montana Çevre Politikası Yasası'nda Cumhuriyet kontrolündeki eyalet hükümeti tarafından yakın zamanda yapılan bir güncellemeye itiraz etti. Yargıç Seeley, güncellemenin anayasaya aykırı olduğunu tespit etti. İlk kez bir ABD mahkemesi, bir hükümetin iklim değişikliğini görmezden gelerek çocukların haklarını ihlal ettiğine karar verdi. Bir ölçüye göre, anayasalarında benzer haklara sahip 23 eyalet var, bu nedenle bu karar, anayasal hakları iklim korumalarını içerecek şekilde genişletme girişiminde devlet düzeyinde bir dizi mücadelenin yolunu açabilir. Columbia Üniversitesi Sabin İklim Değişikliği Hukuku Merkezi Direktörü Michael Gerrard, "Bu, herhangi bir mahkeme tarafından iklim değişikliği konusunda şimdiye kadar verilmiş en güçlü karar," diye yazdı.

Marmaris projesi referandumla iptal edildi

Muğla’da Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın ‘Prestijli projelerle Marmaris’i geleceğe taşıyoruz’ sloganıyla tanıttığı ‘İçmeler Çok Amaçlı Salon-Yer Altı Otoparkı-Pazar Yeri’ projesine Marmarisliler karşı çıktı ve referanduma gidildi. Düzenlenen referandum için 14 sandık kuruldu. Dört bin 833 kişinin bulunduğu mahallede kullanılan oylardan 341 projeye ‘evet’ derken, 1154 kişi ise ‘hayır’ diyerek projeyi kabul etmediklerini ifade etti. Referandum öncesi mahalleli iki bine yakın ıslak imza toplamış, düzenlediği eylemlerle de projenin yapılacağı yerin ‘afet acil toplanma yeri’ ve beldenin elinde kalan son meydan olması nedeniyle itiraz etmişti. Halk oylaması sonucuna açıklamada bulunan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, projenin iptal edildiğini söyledi.