'Davacıyız!'

-
Aa
+
a
a
a

İklim aktivisti gençler, gelecek haklarını korumak için Ankara’ya Meclis’e gittiler.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 26 Ocak 2024
 

Gezegenin Geleceği: 26 Ocak 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı’nın Paris İklim Anlaşması’yla uyumlu olmadığı ve insan haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'nin ilk iklim davasını açan ve change.org/iklimdavasi adresinde kampanya yürüten iklim aktivisti gençler, gelecek haklarını korumak için Ankara’ya Meclis’e gittiler. Türkiye'nin açıkladığı iklim hedefini yetersiz bulan ve iklim krizine karşı kararlı bir mücadeleye girmesini talep eden Atlas Sarrafoğlu ve Seren Anaçoğlu, dün TBMM'ye giderek milletvekilleri ile görüştü ve milletvekillerine topladıkları imzaları teslim ettiler. Gençler, ‘Siz karar vericiler iklim kriziyle mücadele etmiyorsunuz diye bizi gelecekte nasıl felaketler bekliyor, biliyor musunuz? Orman yangınları, sel felaketleri, kuraklık, gıda krizi, ormansız bir Türkiye… Biz bunlara bugün bir dur demek için Meclis’teyiz. Türkiye’nin ilk iklim davasında yanımızda ol’ çağrısında bulundu. Türkiye’nin ara hedef belirlemesini, kömürden çıkış tarihi ilan etmesini, gerçek bir azaltım taahhüdünde bulunmasını, bilimsel yöntemlerle Türkiye’nin karbonsuzlaşma politikasını belirlemesini ve bağlayıcı hukuk kuralları haline getirmesini talep eden kampanya change.org/iklimdavasi adresinde.

‘Hatay’da ağaçların katledildiği projeyi durdurun!’

Volkan İcil, ‘Hatay’da yol çalışması adı altında ağaçları katledeceğiniz projeyi durdurun!’ talebiyle change.org/RantYolunuDurdurun adresinde bir imza kampanya başlattı. ‘Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Hatay’daki projesine onay çıktı: Zeytinliklere kıyacaklar!’ diyen kampanyacı, durumu şöyle açıkladı, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamasına göre, İskenderun - Hatay Otoyolu projesi, yedi kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 42 kilometre uzunluğunda düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sisteminde yer alan bilgiye göre, orman, tarım arazisi, sulama alanı ve zeytinliklerden geçecek projeye çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu denildi. Zeytinliklerin geçeceği yerler için, Zeytinlik Kanunu kapsamında gerekli izinler alınacağı açıklanırken, projenin ÇED dosyasındaki bilgilere göre ise proje kapsamında kesilecek olan ağaç sayısı 50 bin olarak belirlendi. Ancak proje toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projeye verdiği görüşte, ‘Kesilecek ağaç sayısının 50 bin adet olarak belirtildiği ancak mahallinde yaptırılan inceleme neticesinde 225 bin 565 adet ağaç kesileceği tespit edildiğinden bu kısmın yeniden düzenlenmesi, Hatay Orman Bölge Müdürlüğü’nün belirteceği her tür önlemin alınması, Orman Kanunu kapsamında yapılacak izin taleplerinde herhangi bir hak getirmemesi, izin yerine geçmemesi, izin süreçlerinde izin taleplerinin yeniden değerlendirmeye tabi tutulması kaydıyla genel müdürlüğümüzce sakınca bulunmamakta’ denildi. Bakanlığın bu görüşünün ardından yeniden düzenlenen ÇED raporunda ise bir ağaç sayısı belirtilmeden, Proje güzergâhı boyunca orman sayılan alanlardan geçilen bölümlerde kesilecek net ağaç sayısı, mevzuat uyarınca kati proje aşamasında gerçekleştirilecek hektardaki servet hesaplamalarından sonra belirlenecek’," ifadeleri kullanıldı. Volkan İcil’in kampanyası change.org/RantYolunuDurdurun adresinde.

Yerel seçimler için adaylara çağrı: İklim politikalarınızı açıklayın

Genç İklim Hareketi change.org/iklimdostukentler adresinde, yerel seçimler için belediye başkan adaylarına çağrıda bulunan bir kampanya başlatıldı. Kampanya, seçime katılacak adaylardan 2050’ye kadar sera gazı salımlarını sıfırlaması için taahhüt vermesini ve buna uygun zaman planlaması yaparak da kentlerin geleceğini güvence altına almalarını talep ediyor. Genç iklim aktivistlerinden oluşan kampanyacı ekip, adaylara şu şekilde seslendi, “Geçtiğimiz yaz ne kadar sıcak geçti değil mi? 2023, resmi olarak en sıcak yıl ilan edildi. Türkiye de insan faaliyetlerinden kaynaklı oluşan iklim krizinden nasibini aldı. Her yıl bir öncekinden daha da sıcak geçiyor ve her yaştan kentlerde yaşayan insanlar olarak geleceğimiz adına endişeleniyoruz; yaşlı insanlar, engelliler, gençler, çocuklar.. Önümüzdeki yıl nasıl olacak, sizin yaşınıza geldiğimizde yaşanabilir bir gelecek kalacak mı? Yerel seçimlere katılan adaylar, kent sakinlerini iklim krizinin etkilerine karşı korumalı ve seçimden önce iklim kriziyle mücadele sözü vermeli.” Belediyelerin, iklim krizine karşı kentlerde bir dizi sorumluluğu bulunduğunu söyleyen kampanyacı ekip, şehirlerin iklim krizine neden olan sera gazı salımlarının %70’inden fazlasının sorumlusu olduğuna işaret etti. Belediyelerin iklim krizi ile mücadelede kentler için yapabileceklerini ise şu şekilde sıraladı: “Belediyelerin, belediye başkanlarının iklim krizine karşı kentlerde enerji dönüşümü başlatmaktan, karbonsuz ulaşım yöntemlerine yatırım yapmaya kadar bir dizi sorumluluğu var. Birleşmiş Milletler, kentlerin iklim için eyleme geçmesindeki temel ve ilk sorumlulukları binaları maksimum seviyede enerji verimli hale getirmek, ulaşım sektöründe yenilikler ile ulaşımı karbonsuzlaştırmak, yeşil alanları maksimum seviyede arttırmak, yürümeyi ve bisiklete binmeyi teşvik etmek ve akıllı su yönetim sistemlerini benimsemek olarak sıralıyor.” Kampanya, change.org/iklimdostukentler adresinde.