Antakya’da acele kamulaşma

-
Aa
+
a
a
a

Depremden Yıkılan Kentleri Kurmak için Orman ve Meraları Yok Etmeyin!

Gezegenin Geleceği: 05 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 05 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Ormanlar, meralar ve tapuda tescil edilmemiş her yerin afet bölgelerinde inşaata açılmasının ardından Gözde Özbey’in change.org/DogayaBetonDokme adresinde yürüttüğü imza kampanyasıyla ilgili bir gelişme yaşandı; Hatay Antakya’da ‘şehir hastanesi projesi’ için bölge sakinlerinin mülkleri acelece kamulaştırıldı. Acele kamulaştırılan 200 dönüm arazide, çoğunlukla zeytin ağaçları olmak üzere kayısı, armut gibi meyve ağaçlarıyla birlikte depremde hasar almamış yapılar da bulunuyor. Projenin gerçekleştirilmesi durumunda ciddi çevresel yıkım, göç ve üretimsizlik yaşanacağı öngörülüyor. Kampanyacı imzacılara şöyle seslendi, “Kampanyayı sosyal medyada onlarca kişiyle paylaşarak daha fazla imza toplamama yardımcı olur musunuz? Facebook grupları, SMS, Twitter, e-posta ve WhatsApp. Her paylaşım çok işe yarıyor. Kampanyayı daha fazla kişi imzalarsa, bizi görmezden gelemezler! Desteğiniz için tekrar teşekkürler.” Kampanya change.org/DogayaBetonDokme adresinde.

Akçay Sulak Alanı için yürütülen kampanya başarıya ulaştı

Yüzlerce bitkiye, kuş türüne ve soyu tükenme tehlikesi altındaki yılan balıklarına ev sahipliği yapan Akçay Sulak Alanı yok olmasın diyen 37 sivil toplum kuruluşu tarafından change.org/AkcaySulakAlani adresinde yürütülen kampanya başarıya ulaştı. Akçay Sulak Alanı’nın hafriyat boşaltma alanı olarak kullanılmasına karşı verilen uzun mücadelelerin ardından, bölgeyi hafriyat alanı olmaktan çıkaran dernekler, alanın rehabilite edilmesi için kampanyalarını sürdürüyordu. Bununla birlikte kaçak yapılaşma, imar, su kaynakları civarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri ve çeşitli tesislerin atık suları nedeniyle kirlilik tehdidi altındaki sulak alanın daha fazla tahrip edilmemesi için ‘ulusal öneme haiz sulak alan statüsü’ ile tescillenmesini talep eden kampanyacılar başarılarını söyle duyurdu, “Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’ndaki hukuksuz yapılaşmaya dur dedi. ‘Enginkent Akçay’ projesi için Edremit Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatları ve Mülga Zeytinli Belediyesi tarafından yapılan 1980 tarihli onaysız imar planları iptal edildi.” Katkıda bulunan herkese teşekkür eden kampanyacılar, “Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı kurdun, kuşun, börtü böceğin, yılan balıklarının yuvasıdır. Sulak alana hukuksuz olarak yapılan yedi villa yıkılsın ve alan acil olarak rehabilite edilsin,” diyerek mücadelelerinin devam edeceğini açıkladı. Kampanya change.org/AkcaySulakAlani adresinde.

Genç iklim aktivistleri, geleceklerini savunmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na dava açtı

Gençlerin küresel hareketi büyüyor. Türkiye’nin iklim krizi ile daha güçlü bir şekilde mücadele etmesi için yıllardır kampanyalar yürüten genç iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu (16) Seren Anaçoğlu (20) ve Ela Naz Birdal (17), Türkiye’nin iklim hedefi olarak sunmuş olduğu güncellenmiş ulusal katkı beyanının yetersiz kaldığını, bunun bir iklim eyleminden ziyade iklim eylemsizliği olduğunu öne sürerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dava açtılar. Gelecek haklarını savunan change.org/iklimdavasi adresinde bir imza kampanyası başlattılar. “Üst üste yaşanan felaketler geleceğe dair umutlarımızı yok ediyor. Bitmeyen orman yangınları, kuraklık, seller, iklim afetleri, gelecekte temiz hava soluyamama, temiz suya ve gıdaya erişememe ihtimalleri yüzünden yaşam sevincimiz kalmadı. Bizlerin, ‘bu ülkenin geleceği’ diye bahsettiğiniz gençlerin geleceğini siz mahvediyorsunuz. En çok Türkiye'yi tehdit eden iklim krizine karşı resmen hiçbir şey yapmıyorsunuz,” açıklamasında bulunan gençler, “İklim krizi ile mücadele için önce %20, en son da %41 artıştan azaltım taahhüdü vererek, belirsiz, bilimsel olmayan ve şeffaflıktan uzak bir hedef ile sınıfta kaldınız. Sizin senaryonuza göre, Türkiye 2038'e kadar emisyonlarını artırarak iklim krizi ile mücadele edecek! Bu, kötü bir şaka olmalı! Eğer değilse, biz gençler, Türkiye'nin iklim eylem planının değişmesini, bilimsel, anlamlı ve güçlü bir hedef konulmasını sağlayacağız,” dediler. Kampanya change.org/iklimdavasi adresinde.

Darıca Sahil'deki Yeşilime Dokunma!

Marmara Denizi kıyısındaki Darıca’nın sahip olduğu yeşil alanların zamanla kaybolmasına şahit olan Su Bilgiç, change.org/Darica adresinde ‘Darıca Sahil'deki yeşilime dokunma!’ başlıklı imza kampanyası başlattı. Kampanyacı, “Darıca'da uzun zamandır kullanılmayan askeri kışla, Millet Bahçesi olarak halka açılmıştı. Bu millet bahçesinin B kapısının açıldığı yer ise el değmemiş bir yeşil alan ve son kalan tek doğal güzellik. Ne yazık ki B kapısı ormanının da 3. Etap Projesi adı altında ihaleye çıkarılarak imara açıldığını öğrendik. İş makineleri bölgeye girdi. Darıca'da yapılmayı bekleyen ve her gün insanların sosyal medya aracılığıyla sesini duyurmaya çalıştığı çukur yollar varken, bu imar projesinin ne acelesi var?” açıklamasında bulundu. “Halk yeşilini koruma konusunda hemfikir. Sadece sesimizi duyurmak için desteğe ihtiyacımız var. Lütfen bu kampanyayı imzalayarak bizlere destek ol ve paylaşarak kamuoyu yaratmamıza yardımcı ol,” çağrısıyla kampanya change.org/Darica adresinde.