Depremin ardından kendimizi nasıl hissediyoruz?

Editörden
-
Aa
+
a
a
a
""
  • Bir yıl sonra kendimizi nasıl hissediyoruz?
     
  • Son bir haftadır neler konuşuyoruz?
     
  • Deprem konusunda endişe düzeyi nerede?
     
  • İstanbul & Marmara depremi konusunda endişe düzeyi nasıl?
     
  • Normalleşme sürecinde neler oluyor?

6 Şubat depremlerinin birinci senesinde, deprem bölgesinde yaşayan bireylerin hissettiği duygular daha olumsuz. Deprem illerinde yaşayan bireyler, toplumun geneline göre daha yorgun, endişeli, üzgün ve kafası karışmış hissediyor.

Geçim zorluğu herkes tarafından en çok konuşulan konu. Türkiye genelinde yerel seçimler, deprem illerine göre daha yüksek oranda konuşuluyor. Deprem illerinde ise olabilecek yeni bir deprem ve bu illerde yaşayan bireylerin ihtiyaçları, toplumun geneline göre çok daha fazla konuşulan konular.



Deprem konusunda endişe düzeyi

Yaşanılan bölgede / ilde deprem olması konusundaki endişe düzeyi hala yüksek. Ancak, 6 Şubat depremlerinin hemen sonrasında deprem illeri dışındaki illerde yaşayan kişilerin %56’sı oldukça endişeliyken, bugüne gelindiğinde bu oran %40’a kadar gerilemiş durumda. Deprem illerinde yaşayan bireylerin endişesi ise çok daha yüksek.

İstanbul / Marmara depremi konusunda endişe
Marmara depremi konusundaki endişeler devam ediyor ancak endişe düzeyinin yoğunluğu azalmış.

Deprem bölgesi dışında yaşayan her dört kişiden biri halen normale dönemediğini ifade ediyor. Deprem illerinde yaşayan bireylerin yarısı normale dönemediklerini belirtirken, hayatının normalleştiğini söyleyenlerin oranı ise yalnızca %5.


Bu dosyada paylaşılan veri ve bulgular Ipsos tarafından gerçekleştirilen Gündeme Dair araştırmasından derlenmiştir.

*Ipsos Gündeme Dair: Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili haftalık 400 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden gerçekleştirilmiştir.

*Hatay, Maraş, Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır illerinde 29 Ocak - 2 Şubat tarihleri arasında 200 ek anket yapılmıştır.