Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 34

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

Bir itfaiyeci 18 Temmuz 2023 günü Atina’nın yaklaşık 70 km. batısında, Agioi Theodori yakınındaki Panorama yerleşim yerinde kontrol edilemeyen bir yangının alevlerine su sıkıyor. Fotoğraf: Valérie Gache/AFP/Getty Images

İklim-Çevre

Yunanistan’ın Meriç Bölgesinde 13 gündür süren ve 2000 yılından bu Avrupa’da görülen en büyük orman yangınlarında göçmenler hedef haline geldi. Yangınlarda ölen 20 kişinin 18’i göçmen olmasına ve hemen her gün aşırı sıcaklar nedeniyle ülkenin farklı yerlerinde onlarca yeni yangın çıkmasına rağmen kundakçılık suçlamasıyla 79 kişi tutuklandı. Göçmenler kundakçılıkla suçlanıyor ve ırkçı saldırılar artıyor. Nikolaos Stelya ise Yunanistan meclisinde yangınlar hakkında çıkan tartışmayı özetliyor.

Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan, Fukuşima’da 1 milyon tondan fazla radyoaktif madde içeren suyun okyanusa salınmasının tüm nükleer santraller için bir yöntem olma ihtimalini tartışıyor

Elif Şafak, The Guardian için kaleme aldığı makalede Akbelen direnişinden Brezilya, Hindistan ve daha birçok yere kadınların başını çektiği direnişlerin nasıl dünya ormanlarını kurtarma mücadelesine dönüştüğünü anlatıyor.

The Guardian’ın çevre muhabirleri dünya çapında 45 bilim insanının görüşlerini aldıkları zengin içerikli makalede “insanlık en sonunda iklimi bozdu mu?” sorusuna yanıt arıyor. 28 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan yazıyı Tülin Er çevirisiyle paylaşıyoruz.

Ünlü İklim Bilimci ve aktivist Peter Kalmus, Democracy Now’un ünlü sunucusu Amy Goodman’a 2023 yılında yaşanan iklim değişimi kaynaklı felaketlerin daha başlangıç olduğunu anlatıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zürih) iklim bilimcilerinin ortak yayınladığı bir makale, Avrupa’da ve Akdeniz bölgesinde iklim ekstremlerine olan maruziyetin 1979 yılından 2016'ya ne şekilde değiştiğini ortaya çıkarıyor.

Chicago Üniversitesi Enerji Politikaları Enstitüsü’nün yıllık Hava Kalitesi Raporları’nın sonuncusu, küresel hava kirlenmesinin insanlarda ortalama ömür beklentisini 2,3 yıl kısalttığını ortaya koyuyor

What adlı web yayınında ünlü düşünür ve aktivist Noam Chomsky ile yapılan video röportajda Chomsky, yokoluşun eşiğinde olduğumuzu ve kurtuluşun yalnızca kendi elimizde olduğunu net biçimde belirtiyor.

Dünya

Siyaset Bilimci Robert Reich, Trump’ın Georgia eyalet hapishanesinden 200 bin dolar karşılığında tahliye olması sırasında çektirdiği sabıka fotoğrafının nasıl seçim kampanyasının sembolü haline geldiğini anlatıyor

Azerbaycan’ın dokuz aydır ablukaya aldığı ve insanı yardım TIR’larının girmesini engellediği Dağlık Karabağ’da yaşayan 120 bin Ermeni için hayat giderek zorlaşıyor. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun Ermenistan ziyareti sonrası Karabağ’a gönderdiği yardım TIR’ları da BM TIR’ları gibi sınırdan içeri alınmıyor. BBC muhabiri Rayhan Demytrie ise Karabağ’daki insani dramı tanıklıklar üzerinden anlatıyor.

Türkiye

Türkiye'de barışçıl protesto hakkının en çok yasaklandığı yerlerden biri olan Taksim-Tünel hattındaki eylemler için 'dijital tur' oluşturuldu. Af Örgütü, İstiklal Caddesi boyunca yakın tarihte yasaklanan protestoların haritasını çıkardı. Haritaya tıklandığında çıkan QR kod sayesinde İstiklal’de “özgürlük turu” atılabiliyor.

AYM kararına rağmen haftalardır Galatasaray Meydanı’ndaki eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri, QR kodlu protesto geliştirdi. İHD İstanbul Şube Başkanı, 31 kaybın hikayesinin bulunduğu çalışmanın tüm hikayeler yer alana kadar süreceğini ifade ediyor.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Hapishane Komisyonu, Y ve S Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevlerine ilişkin hazırladığı raporunu açıkladı. Raporda, “Yeni tecrit modeli” olarak tanımlanan cezaevleri için tutuklular “Hitler’in Fırını” tanımlamasını kullanıyor

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), “2022 Yılı Tedavi Merkezleri” isimli raporunu açıkladı. Rapora göre 2022 yılı, 2001-2022 döneminde en çok sayıda şikâyet başvurusu alınan ikinci yıl oldu.

UNESCO, 2015 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nde "restorasyon" adı altında yürütülen ancak uzmanların yıllardır tahribat ve betonlaşma nedeniyle tepki gösterdiği çalışmalar nedeniyle Türkiye'ye "kırık not" verdi.