DTP Savunmasını Yaptı, Türk "Olumlu Karar Bekliyoruz" Dedi

-
Aa
+
a
a
a

16 Eylül 2008, Salı

Hakkında kapatılma davası açılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) eş başkanı Ahmet Türk bugün Anayasa Mahkemesi'ne sözlü savunma yaptı.

Savunmanın ardından kısa bir açıklama yapan Türk "kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Venedik Sözleşmesi dikkate alınarak verilmesini istediklerini" söyledi.

"DTP'nin kapatılmak istenmesinin altında demokrasiyi halkımıza çok gören zihniyetin yattığını ifade etmeye çalıştığını" belirten Türk şöyle konuştu:

"Savunmamızda demokratik bir ortamda silah ve şiddetin olmayacağını, silahların acılara çözüm olmayacağını anlatmaya çalıştık. DTP Türkiye'de demokrasinin var olmasını, halkın sevgiyle bir arada yaşamasını talep eden bir parti. Bu düşüncelerimizi heyete ilettik. Bu düşüncelerimiz doğrultusunda bir karar verileceğini ve olumlu bir karar çıkacağını düşünüyoruz.""Demokratik siyasetin kapısını kapattığınızda ümitler kesilir"

Mahkeme heyetine AİHM ve Venedik Sözleşmesi doğrultusunda değerlendirilmek istediklerini söyleyen Türk "Demokratik siyasetin kapılarını kapattığınızda buna inananlar ümitlerini kesecektir. Biz 72 milyonu kucaklayan bir siyaset yürütmeye çalışıyoruz. Ancak 2 milyon oy almış bir partinin kapatılması buna inanların umutlarını kıracaktır" dedi.

Türk bir gazetecinin iddianamede yer alan "DTP Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kuruldu" ve "PKK'yle organik bağı var" iddialarıyla ilgili sorusuna "DTP doğru her düşüncenin değerlendirildiği bir platform. PKK ile organik bir bağımız yok. ancak 25 yıldır yaşanan bir realite var ve bunun sonlandırılmasını istiyoruz. Bunun sonlandırılması için doğru yöntem nereden gelirse değerlendirmeye hazırız" diye konuştu.Davada şimdiye kadar neler oldu?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007'de hazırladığı ve Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede, DTP'nin kapatılmasını ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesini istemişti.DTP ön savunmasını şubatta vermiş, "davanın siyasi olduğu" tezini savunmuştu.Haziranda verdiği yazılı savunmada iddianamedeki 149 eylemden 129'unun ifade ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında olduğunu, kanıt olarak gösterilen bazı haberlerin de hukuksal olarak kanıt oluşturamayacağını yazmıştı.

Savcı Yalçınkaya hazirandaki sözlü açıklamasında taleplerini yinelemişti.DTP'nin istediği ek süreyi kabul eden Anayasa Mahkemesi, sözlü savunmayı 16 Eylül'e ertelemişti.

DTP'nin sözlü savunmasının ardından, Anayasa Mahkemesi raportörü davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak. Raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.Kapatma için en az 7 oy gerek

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı gününü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyor.