Bob Dylan'a akademik 'tribute'

-
Aa
+
a
a
a

 Tribute albümleri, tribute konserleri derken artık bir de tribute kitaplar var. Leonard Cohen’in “Müziğin Picasso’su” dediği, rock’n’roll’un efsanevî ozanı Bob Dylan adına İngiltere’de bir tribute kitap yayımlandı. Editörlüğünü St. Andrews Üniversitesi, İngiliz Edebiyatı bölümü profesörlerinden Neil Corcoran’ın üstlendiği ‘Do You, Mr Jones?’ adlı kitapta, İngiliz edebiyatı akademisyenlerinin ve şairlerin Dylan’ın sanatı, şarkı sözleri hakkında yazdığı ‘bilimsel’ 14 makale yer alıyor.

Life dergisi tarafından 20’nci yüzyılın en önemli Amerikalılarından biri olarak adlandırılan şarkıcı, besteci ve şair Bob Dylan’ı anlatan yayımlanmış onlarca kitap mevcut. Bu kitapların çoğu sanatçının biyografisi niteliğinde. Kasım ayında, İngiltere’de Chatto & Windus Yayınları tarafından yeni bir kitap yayımlandı.

İrlanda Edebiyatı alanındaki araştırmaları, ‘The Poetry of Seamus Heaney’ (Seamus Heaney’nin Şiiri) adlı kitabıyla tanınan ünlü İngiliz Edebiyatı uzmanı Prof. Neil Corcoran’ın editörlüğünü üstlendiği ‘Do You, Mr Jones, Bob Dylan with the Poets and Professors’ (Biliyor Musun, Bay Jones? Bob Dylan, Şairler ve Profesörlerle) adlı 388 sayfalık bu kitap, bir ilk. İlk defa bir grup akademisyen ve edebiyatçı, bir şarkıcının şarkı sözleri, sanat anlayışı hakkında ‘bilimsel’ makaleler kaleme almış ve bu makaleler kitaplaştırılmış.

Adını, Dylan’ın 1966 tarihli, dönemin kültürünü eleştirdiği ‘Ballad of a Thin Man’ adlı şarkısının sözlerinden (Burada bir şeyler oluyor/Ve sen ne olduğunu bilmiyorsun,/ Biliyor musun, Bay Jones) alan kitapta, Prof. Corcoran, Prof. Nicholas Roe, Prof. Aidan Day, şair Paul Muldoon, Lavinia Greenlaw ve Simon Armitage gibi isimlerin, Bob Dylan’ın şarkı sözlerindeki mizahı, sanatçının edebi ve içsel yolculuklarını, ‘ödün vermeyen’ içtenliğini ve şarkılarının son sözlerini anlatan makaleleri, eleştirileri yer alıyor.

Emerson, Whitman, Ginsberg geleneğinden

Sadece popüler müziğe değil, genel anlamda önce Amerikan, sonra da dünya kültürüne yaptığı katkılardan dolayı, bir ‘kültür devrimcisi’ olarak adlandırılan Dylan’ın şarkı sözleri, yani şiirleri için Prof. Corcoran “Dylan son derece sıra dışı bir söz yazarı, birbirinden çok farklı üsluplar, teknikler kullanıyor. Şarkı sözleri, şiirleri yayımlanmış şairlerin şiirleri kadar derinlikli ve etkileyici” diyor BBC Online’da. 40 yıldır ‘sıkı’ bir Dylan hayranı olan profesör, 14 makalenin yer aldığı kitapta, Dylan’ın bireyler için, genel anlamda toplum için entelektüel ve sanatsal açıdan ne ifade ettiğini aktarmaya çalıştıklarını da ekliyor sözlerine.

‘Do You, Mr Jones’ta, kendisini bir şairden çok bir ‘trapez sanatçısı’ olarak görmeyi tercih ettiği bilinen Bob Dylan’ın bu entelektüellik karşıtı yaklaşımının, Ralph Waldo Emerson, Walt Whitman ve Allen Ginsberg’ün de dahil olduğu bir Amerikan entelektüel geleneğinin

 
uzantısı olduğu anlatılıyor.

1962 yılında 21 yaşındayken Robert Allen Zimmerman olan adını mahkeme kararıyla, şair Dylan Thomas’a duyduğu hayranlık nedeniyle Bob Dylan’a değiştirdiği söylenen ve şarkı sözlerinde Allen Ginsberg, T.S. Eliot ve Arthur Rimbaud gibi şairlerin izlerinin görüldüğü sanatçının, şarkılarını ‘edebi’ eser değerinde gören ve inceleyen akademisyenlerin, şairlerin hepsi bir konuda hemfikir. Hepsi, Bob Dylan’ın eşine ender rastlanır bir söz ustası olduğunu söylüyor.

Bob Dylan hayranları ve edebiyat severler için kaçırılmaması gereken bir kitap ‘Do You, Mr Jones?’ İngiliz dilini en iyi kullanan isimlerden biri sayılan, büyük ozan Dylan’ın satır aralarına neler gizlediğini merak edenler için de.