Okur ve Yazar Olarak Bilge Karasu

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Müge Gürsoy ve Emine Bora'yla bu ay gerçekleşen Bilge Karasu Günleri'ni ve Aynalıgeçit'te devam etmekte olan Bilge Karasu Sergisi'ni konuşuyoruz.

Bilge Karasu'nun edebiyatının yazarlar ve araştırmacılar tarafından değerlendirileceği Bilge Karasu Günleri, 17-18-24 Kasım günleri Beyoğlu Aynalı Geçit'te gerçekleşti. Karasu'nun edebiyatı, dili, felsefesi ve çeviri kültürü hakkında yapılan ilk gün sunumlara ek olarak, genç kuşak akademisyenleri Karasu külliyatına yeni yaklaşımlar getirdikleri çok kıymetli tebliğler Günler boyunca kendine yer buldu. Karasu'nun dostlarından, yazar Murathan Mungan açılış konuşmasıyla başlayan sempozyum 17-18 Kasım tarihlerinde İstanbul'da yaşanan yoğun fırtınaya rağmen gerçekleşen yüzlerce kişilik katılımla yoğun bir ilgi gördü. Enis Batur, Erol Köroğlu, Murat Cankara, Tevfika İkiz, Kerem Eksen, Murat Özyaşar ve Pelin Buzluk'un Karasu edebiyatını değerlendirdikleri ve Sema Kaygusuz'un kapanış konuşmasıyla sonlanan ilk günün ardından; Berna Yıldırım, Fatih Bakırcı, Levent Kavas, Savaş Kılıç "Bilge Karasu'nun Dili", Hakan Atay, Hakan Yücefer ve Özge Ejder "Bilge Karasu'nun Felsefesi", Deniz Göktürk, Sylvain Cavaillès ve Tunç Tayanç "Çevirmen ve Çevrilen Bilge Karasu" başlıklı oturumlarda sundukları tebliğlerle yazarın edebiyatının farklı boyutlarını birbirleriyle ilişkilendirme imkânını sundular. Etkinliğin ikinci haftasında gerçekleşen tek günlük oturumlarda ise Cemile Odunkıran, Çağatay Yılmaz ve Hasan Turgut "Bilge Karasu'da Algı, Görsellik, Görüntüsellik", İpek Sarı, Seray Çalışkan ve Şirvan Kurban "Göçmüş Kediler Bahçesi'ne Bakmak", Abdullah Ezik, İmren Gece Özbey ve İsa İlkay Karabaşoğlu "Kılavuz'a ve Şiire Bakmak", Arif Tapan ve Işılay Kara Tekgül  "Bilge Karasu'da Mitoloji ve Hafıza" başlıklı oturumlarda bugüne kadarki eleştirel yaklaşımlardan farklılaşan perspektiflerle Bilge Karasu edebiyatına çok disiplinli bir bakış geliştirdiler.  

Bilge Karasu Fransızca bir yemek menüsü okuyor

1995 yılında aramızdan ayrılan, ve Türkçe edebiyatın köşe taşlarından sayılan Karasu'nun "okur ve yazar" kimliğine ışık tutan bu buluşmalara eşlik eden bir de belgesel sergi var. Metis Yayınları'ndan Müge Gürsoy ve Emine Bora tarafından hazırlanan Bilge Karasu Sergisi, yazarın ölmeden önce dostu ve öğrencisi Füsun Akatlı'ya teslim ettiği bir bavul dolusu evrak arasından seçilen önemli belgeleri bir araya getiriyor. Yazarın biyografik öyküsünü derlemenin yanı sıra sergi bu belgeler aracılığıyla el yazmalarından, gazete küpürlerine, kitap kapaklarından mektuplara Bilge Karasu okurlarına çok şey söyleyecek bir anlatı kurmakta. Sergi 15 Aralık 2023 tarihine kadar Aynalıgeçit'te görülebiliyor.

Açık Dergi'de Müge Gürsoy ve Emine Bora'yla bir araya Bilge Karasu Günleri ve Sergisi'ni değerlendiriyoruz. 

Yazarın ölümünün 15. yılına tekabül eden 2010 yılında Açık Dergi içerisinde gerçekleştirdiğimiz "Bilge Karasu Aramızda" özel yayınının kayıtlarına buradan

Bilge Karasu Günleri'yle eş zamanlı yayınlanan Bilge Karasu Sözlüğü'ne ilişkin Ben Buradan Okuyorum programında gerçekleşen mülakata ise buradan ulaşabilirsiniz. 

Bilge Karasu Aramızda podcast kapağı