Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 41

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

""

Filistin

Birleşik Krallık’ta aralarında Charles Dance, Liam Cunningham ve Tilda Swinton’ın da bulunduğu üç binden fazla sanatçı, Gazze'de ateşkes çağrısı yapıyor.

Tüm dünyadan 801 önde gelen akademisyen Gazze’de "olası bir soykırım" konusunda uyarıda bulunan ortak bir yazılı açıklama yaparak Gazze için uluslararası soruşturma çağrısı yapıyor.

İsrail, sivillerin Gazze'nin kuzeyini terk etmesini isteyince ailesiyle birlikte Han Yunus'a giden BBC Arapça muhabiri Adnan Elbursh, oradan da ayrılmak zorunda kaldıklarını “bir ölümden kaçıp bir diğerine koşma” alegorisi ile anlatıyor.

30 yıldır Gazze’de yaşayan ve İsrail gazetesi Haaretz için Filistin’den yayın yapan yegâne İsrailli gazeteci Amira Hass, İsrail’in Gazze katliamına dünyanın nasıl seyirci kalmayı seçtiğini soruyor.

35 yaşındaki Gazzeli Ziad, The Guardian gazetesinde yayınlamakta olduğu Gazze günlüğünün beşincisinde Gazze’de ailesiyle birlikte yaşadığı zorlu günü anlatıyor.

Savaş muhabiri ve yazar Chris Hedges, yedi yıl boyunca görev yaptığı Orta Doğu’da şahit olduğu olaylar üzerinden İsrail devletinin sistematik yalanlarını anlatıyor.

Gazeteci Olivia Rosane, Hamas saldırısında aile üyelerini kaybeden veya ailelerinden rehin alınanlar bulunan İsrailli savaş karşıtlarının barış çağrılarını yazıyor.

Gazeteci ve yazar George Monbiot, İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğini uluslararası hukuk kuralları üzerinden açıklıyor.

Felsefeci yazar Judith Butler, Hamas saldırısı ve İsrail’in katliamları üzerinden şiddeti ve şiddetin kınanmasına dair tartışmaları analiz ediyor.

İnsan hakları örgütü Defense for Children International–Palestine, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarında her 15 dakikada bir, bir çocuk öldürdüğünü belirtiyor.

Birleşmiş Milletler’in İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze’de muhtemel bir soykırım suçu üzerine yazıyor.

Gazeteci ve yazar Jonathan Cook, İsrail’in 16 yıllık Gazze kuşatmasının nedenlerini açıklıyor.

Jewish Voice for Peace platformu yöneticisi Stefanie Fox, İsrail’in Yahudilerin acılarının Gazze'yi yok etmek için bir gerekçe olarak kullanılmaması gerektiğini yazıyor.

Jewish Currents Yazı İşleri Müdürü Arielle Angel, Gazze saldırısının Yahudi solu içerisindeki tartışmalarını anlatıyor.

Stockton Üniversitesi'nde Holokost ve soykırım çalışmaları alanında doçent ve modern soykırım çalışmalarında yetkin bir profesör olan Raz Segal, Jewish Current için kaleme aldığı makalede Gazze'de yaşananları “Ders Kitabı Niteliğinde Bir Soykırım Vakası” olarak tanımlıyor.

Araştırmacı yazar Bekir Ağırdır, İsrail-Hamas çatışmasında Gazze’de yaşananların katliam, toplu imha ve soykırıma doğru gittiğini yazıyor.

Bilişim ve teknoloji konularına odaklanan gazeteci Serdar Kuzuloğlu, İsrail-Filistin savaşının en kanlı cephesinin sosyal medya, en etkili kitle imha silahının da “dezenformasyon” olduğunu yazıyor.

İklim ve çevre

The Guardian gazetesi ekonomi yazarı Tom Ambrose, İsrail-Hamas savaşının yeryüzü için en korkunç olabilecek sonuçlarından birini, savaşın petrol fiyatlarını hızla tırmandırmasıyla fosil yakıt devlerinden Shell hisselerinin rekor kırması olarak gördüğünü yazıyor.

The Guardian gazetesi çevre editörü Jonathan Watts, Brezilya’nın Amazon eyaleti başkenti Manaus’un bir iklim distopyasına döndüğünü anlatıyor.

Papua Yeni Gine’de iklim değişimi üzerine araştırma yapmakta olan iklim bilimci Gianluca Grimalda, The Guardian gazetesinde Almanya’ya uçakla dönmeyi reddettiği için işini nasıl kaybettiğini anlatıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün '2022 Küresel Su Kaynaklarının Durumu' raporunda, iklim değişikliği nedeniyle giderek düzensizleşen su döngüsüne dikkat çekilip, su kaynaklarının uluslararası zeminde işbirliğiyle izlenmesi için çağrı yapılıyor.