Türkiye'de Hukukun Üstünlüğü ve Adalet Arayışını Rıza Türmen'le Konuştuk

Pazar İlavesi
-
Aa
+
a
a
a

Pazar İlavesi'nin 47. bölümünde, 20 Mayıs 1936, Çarşamba tarihli KURUN gazetesinde yer alan İstanbul 7. İcra Memurluğu'nca yayınlanmış mahkeme ilamı üzerinden, 1936'dan günümüze Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve adalet arayışını Rıza Türmen'le konuştuk.

Pazar İlavesi: 28 Eylül 2016
 

Pazar İlavesi: 28 Eylül 2016

podcast servisi: iTunes / RSS

Didem Özbek'in hazırladığı Pazar İlavesi'nin 1936 gündemini günümüze bağlayan 47. bölümünde,  20 Mayıs 1936, Çarşamba tarihli Kurun gazetesinde yer alan ve İstanbul 7. İcra Memurluğu'nca yayınlanmış bir mahkeme ilamını Levent Üzümcü okudu. Programın devamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıçlarından ve 24. dönem İzmir milletvekili Rıza Türmen'le bir telefon bağlantısı gerçekleştirdik. 

Kendisiyle bahsi geçen mahkeme ilamına konu olan Kigork kızı Mariçaya'nın uhdesinde bulunan mülkün Nesimi kardeşlerin namına nasıl kayıt olmuş olabileceğini konuşarak sohbete başladık. Oradan 1936 vakıflar beyannamesi ve bunun sonucu AİHM'de karara bağlanan davalara geçtik. Şu an yürürlükte olmayan 'El Koyma Yasası'ndan bahseden Türmen'le konuşurken konu ister istemez OHAL sürecindeki KHK'ler ve süre gelen mülk, iş, emeklilik kaybı gibi hak ihlallerine geldi. Önümüzdeki 80 yıl boyunca 1936 beyannamesi dışında Türkiye'den AİHM'de ne tip davalar açalacak ve bu AİHM'de nasıl bir yük oluşturacak gibi konularla sohbetimize devam ettik. Türmen hak ihlaline uğrayanların bireysel başvuru yaparak nasıl AYM ve AİHM'ne başvurabileceklerini ve kaç yılda sonuç alabileceklerini anlattı. 

Kısacası Rıza Türmen 1936'dan günümüze hukukun üstünlüğü ve adalet arayışı üzerine Türkiye'de yaşayan bireylerin bilmesi gerekenleri özet halinde aktardı.

Pazar İlavesi'nde sorularımızı cevapladığı için Rıza Türmen'e çok teşekkür ediyoruz.

Pazar İlavesi'nin genel içeriğiyle ilgili olarak http://pazarilavesi.blogspot.com adresini ziyaret edebilirsiniz. 

@pazarilavesi