Savaş Yazıcı

-
Aa
+
a
a
a

Sizi dinlerken iklim değişikliği ve çevre sorunlarını abarttığınızı, insanda sabah sabah keyif bırakmadığınızı düşünürdüm bazen. Sizden bir milyon kere özür diliyorum. Hayır! Az bile söylüyormuşsunuz.

Ömer Bey Merhaba
Eski bir dinleyicinizim. İki çocuğum ve eşimle 2011'den bu yana Avustralya'da yaşıyoruz. Belki anımsarsınız, bir yıl kadar önce, o zamanlar 10 yaşında olan oğlum Deniz ve arkadaşı Dilan buradaki iklim değişikliği eylemleri için canlı yayınınıza konuk olmuşlardı. O programdan bu yana malumunuz çok şeyler oldu ve malesef bunlar çoğunlukla kötü şeylerdi. 
İstanbul'da yaşarken, oğlumu kreşe götürürken ve oradan da işe giderken radyoda sizi dinlerdim. Dinlerken iklim değişikliği ve çevre sorunlarını abarttığınızı, insanda sabah sabah keyif bırakmadığınızı düşünürdüm bazen. Sizden bir milyon kere özür diliyorum. Hayır! Az bile söylüyormuşsunuz. Şu and Canberra'dayım. Pazar gecesi burası nefes alınamayacak bir haldeymiş. Ben Pazartesi günü geldiğimde kirlilik yarı yarıya azalmıştı. Uçak kahverengi ve bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen bir kente indi. Bugün hava düzelir gibiydi, ama buna rağmen genzimde on paket sigara içmiş gibi bir zift kokusu vardı gün boyunca. Havanın düzelmesine sevinemiyorum bile. Tam da şu anda Victoria'da bulunan eşim ve çocuklarımı düşünmeden edemiyorum. Hava bu sefer orada berbat kirlenmiş. Ama sonra utanıyorum düşüncelerimden. Milyonlarca insan çok daha kötü koşullardalara şu anda. Yarım milyardan fazla hayvanın öldüğü tahmin ediliyor. Az evvel baktım, aktif yangın sayısı 400 civarında. 
Bu hayatımda yaşadığım en büyük felaketlerden biri ve malesef çok haklısınız, sonuncusu da değil ve hatta daha korkunçlarının da başlangıcı. Keşke yanılıyor olsaydınız. 
Pekiyi ama ders çıkarttık mı? 
Bakın hâlâ iktidar partisi milletvekilleri yangınların iklim değişikliğiyle ilgisi olmadığını söylüyorlar. 2011 yılında yasalaşan ve emisyon oranlarını düşürmeyi hedefleyen karbon vergisini kaldıran bu korkunç iktidar hala yalan söylemeye devam ediyor. İnanamıyorum.  
https://youtu.be/AFvTrdOqdXo
Kusura bakmayın, vaktinizi aldım.
Sevgiler, saygılar,
Savaş Yazıcı 

Merhaba Savaş Bey,

Öncelikle geçmiş olsun. Maalesef durumun korkunçluğunun farkındayız. Sıkıntınızı anlıyoruz.

Mektubunuz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi dinleyicilere sahip olmak bir ayrıcalık. Oğlunuz Deniz'in Dilan'la birlikte bizim için yaptığı müthiş yayını hâlâ çevremde eşe dosta anlatıyorum dersem abartmış olmam. Sonradan yazdığım yazı ve kitaplarda da "çocuktan alın haberi ve takipte kalın" şeklinde bir slogan geliştirmemde Deniz ve Dilan'ın da Greta gibi büyük payı olduğunu söylemeliyim. Bence, çocuklarımıza yeterince arka çıkabilir ve kömür-petrol-gaz devlerini altedip onların hizmetindeki karar alıcıları derhal fosil yakıtlardan vazgeçmeye zorlayabilirsek, her türlü kepazeliğe rağmen, dünyadaki yaşamı kurtarabiliriz.

İki soru: Birincisi, sizinle ve Deniz'le radyo için bir mülakat yapıp bu durumları yeniden konuşsak ne güzel olur, ne dersiniz? İkincisi, bu mektubunuzu radyoda okuyabilir ve internet sitemizde yayınlayabilir miyiz?

Sevgiler, selamlar, saygılar

Ömer Madra 

Ömer Bey Tekrar Merhaba
Elbette katılırız. Çok memnun oluruz. Yalnız ben şu anda Canberra'dayım ve Deniz Melbourne'de. Deniz ve eşim Ebru Cuma bir eyleme katılacaklar. (Uni Students for Climate Justice adlı bir grup düzenliyormuş. Benim FACEBOOK'um yok ama oradan örgütlenmişler eşimin söylediğine göre. Linki aşağıda: 
https://www.facebook.com/events/768013033713222/ 
Eylem aynı anda pek çok kentte olacak.  
Ben eylemin başına yetişebilir miyim, bilemiyorum ama şehirde olmaya çalışacağım. Oradan size fotoğraf ve Deniz becerebilirse röportaj da göndermeye çalışırız. Söyleşi konusunda da, ben hafta içleri hep Canberra'da oluyorum. Cuma eylem sonrasi (eylem 20:00'da bitiyor), Cumartesi ya da Pazar da olabilirö Henüz kesinleşmemekle birlikte ben 14/01'de tekrar Canberra'da olmak zorunda kalabilirim.   
Size yolladığım e-postaya gelince, tabii ki yayınlayabilir ya da okuyabilirsiniz. 
Çok selamlar
Savaş