Gezegenin Geleceği: 6 Aralık 2019

-
Aa
+
a
a
a

 Change.org/Beysehir adresinden ulaşılabilen kampanyada Beyşehir Gölü’nün 20-27 metre derinlikten 5-6 metre derinliğe gerilediği ifade edilirken, bunun sorumlusu olarak yanlış ve aşırı tarımsal sulama, bilinçsiz su kullanımı, çeşme suyundan bahçe sulama ve boşa kullanım gösteriliyor. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 6 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 6 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Bu haftanın Change.org'ta öne çıkan teması kuraklık. Change.org’da, son günlerde, kurumakta olan farklı göllerle ilgili kampanyalar açıldı. İlk sözünü edeceğimiz kampanya İznik Gölüyle ilgili. Oğuzhan Bilgin’in başlattığı ve Change.org/IznikGolu adresindeki kampanya, “Çok geç olmadan İznik gölünü kurtaralım” diyor ve İznik Gölü’nde su seviyesindeki azalmanın tedirgin edici boyutta olduğunu söylüyor. İznik ve Orhangazi Belediyeleri’ne seslenen kampanyanın talebi şu şekilde: İznik Gölü çevresindeki ilçeler İznik ve Orhangazi başta olmak üzere civar köylerde bilinçli tüketim ve göl temizliği konularında bilgilendirilmeye ve yasal bir sınırlandırılmaya gidilmeli. Kampanya metninde, İznik Gölü’nün önemi ve tehlikenin boyutları şu ifadelerle vurgulanıyor: ''Göl bütünüyle tarım alanları ve zeytinliklerle çevrili. Tarım alanları için gölden su alınmakta. Çevresindeki zeytin ormanlarının altın sarısı üzüm bağları ve her mevsim bin bir çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği bitek topraklarının yaşam kaynağı. Zaman içinde yaşanacak olan tarımsal kuraklık, toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması olarak tanımlanır. Nem kaybı ve su kaynaklarında kıtlık oluştuğu zaman meydana gelir. Ürün miktarında azalmaya, büyümelerinde değişime ve hayvanlar için tehlikeye neden olur. Alan sık sazlıkların arasında karışık koloniler kuran küçük karabatak ve gece balıkçılığı ile önem kazandı. Nedeni tam bilinmemekle birlikte, İznik Gölü kış aylarında önemli sayıda su kuşu barındırmamakta. Yine de, İç Anadolu gölleri donduğunda kuşlar için önemli bir sığınak oluşturduğu söylenebilir.” Siz de İznik Gölü’nün kurumasının önüne geçmek için kampanyaya imza vermek isterseniz Change.org/iznikgolu adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Kuraklığa karşı yetkilileri hareket çağıran ikinci kampanya Beyşehir’den. Mehmet Atçı’nın başlattığı kampanya “Beyşehir Gölü Kurumadan Kurtarılsın” diyor. Change.org/Beysehir adresinden ulaşılabilen kampanyada Beyşehir Gölü’nün 20-27 metre derinlikten 5-6 metre derinliğe gerilediği ifade edilirken, bunun sorumlusu olarak yanlış ve aşırı tarımsal sulama, bilinçsiz su kullanımı, çeşme suyundan bahçe sulama ve boşa kullanım gösteriliyor. Kampanya görselinde gölün geçmiş yıllardan bir fotoğrafıyla güncel bir fotoğraf karşılaştırılmış ve suyun ne denli azaldığı fotoğraflarda görülebiliyor. Mehmet Atcı, kampanyayı imzalamak isteyenlere şu cümlelerle sesleniyor: ''Bölgenin simgesi olan Beyşehir Gölü artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca her yerde yapılan sondaj çalışmaları sonucu yer altı kaynakları da tükenmiş ve göçükler meydana gelmeye başlamış durumda. Belediyenin yaptığı taşıma kar sistemi bunun kurtarıcısı değil. İlgililerin bir an önce tedbir alıp acilen bu felaketi önlemesi gerekiyor. Sizlerden ricam bu konuyla ilgili gerekli adımları atmaya hemen başlamak adına bir bilinç oluşturmak ve bunu yayabilmek için buradan bir imza ile sesimizi duyurmak.” Mehmet Atcı’nın çağrısına yanıt vermek isterseniz Change.org/Beysehir adresinden imza verip kampanyayı paylaşabilirsiniz. 

 

Change.org/BenBurdurGoluyum adresinde devam eden kampanyada imza sayısı beş bini geçti. Diğer yandan kampanyayı yürüten Ben Burdur Gölüyüm ekibi, konuyla ilgili bir belgesel yayımladı. Ben Burdur Gölüyüm Belgeseli; Burdur Gölü özelinde hazırlanan en güncel görüntülere sahip, gölün kurumasına ilişkin kanıt niteliği taşıyor. Ben Burdur Gölüyüm ekibi belgesel hakkında, “Burdur Gölü için neden acil olarak harekete geçilmesi gerektiğini belgeseli izledikten sonra bir kez daha anlayacağınızı düşünüyoruz” diyor. Belgeseli, Youtube’da “Ben Burdur Gölüyüm” isimli kanaldan izleyebilirsiniz. Belgesel ayrıca, Change.org/BenBurdurGoluyum adresindeki kampanya sayfasının altında yer alan Güncellemeler bölümünde de var. Bu adresten hem imza atabilir hem de belgeseli görüntüleyebilirsiniz. 

 

Yine daha önce bu programda bahsettiğimiz bir kuraklık kampanyasını da, bugünün temasına uygun olduğu için tekrar paylaşmak istedik. Seyfe Gölü’nün Koruma İnsiyatifi’ni Kırşehir ili sınırları içerisindeki Seyfe Gölü’nün çöl olmaması için yetkilileri göreve davet eden kampanyası sürüyor.  Change.org/SeyfeGolu adresinden ulaşılabilen kampanya, “Seyfe Gölü”nün kuruması demek binlerce göçmen flamingonun, leyleğin, pelikanın, kazın, ördeğin, martının yuvalarının yok olması demek.” diyor ve  Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak imzaladığımız Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında bu gölü korumaya söz verdiğimizi yetkililere hatırlatıyor. Seyfe Gölü Koruma İnisiyatifi, bu kampanyayla Mucur Belediyesi, Devlet Su işleri ve Kırşehir Valiliği’ni önlem almaya çağırıyor. Kampanyada, Gölün kurumasına en büyük neden olarak Mucur Belediyesi tarafından  Seyfe Gölü'nü besleyen yeraltı sularının kullanılması ve DSİ'nin açmış olduğu drenaj kanallarının gölü kurutarak çöl haline getirmesi gösteriliyor. Siz de, Change.org/SeyfeGolu adresindeki kampanyayı imzalayıp paylaşarak kampanya talebinin yetkililere daha güçlü iletilmesine destek olabilirsiniz.