Nefret Suçları Yasa Kampanyası

-
Aa
+
a
a
a

 

Nefret suçu nedir?

 

Mağdurun, mülkün ya da işlenen bir suçun hedefinin, gerçek veya hissedilen ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, sağlık durumu, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir grupla gerçek ya da öyle algılanan bağı, bağlılığı, aidiyeti, desteği ya da üyeliği nedeniyle seçildiği, kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her türlü suçtur.

 

Trabzon’da Rahip Santoro cinayeti (2006), Hrant Dink cinayeti (2007), Malatya Zirve Yayınevi katliamı (2007), Manisa Selendi’de Roman yurttaşlara linç girişimlerinin (2010) yanı sıra çeşitli il ve ilçelerde Kürt yurttaşlara yönelik saldırılar, basında çok sık yer alan LGBT cinayetleri bariz nefret suçlarındandır. Geçtiğimiz Temmuz ayında Norveç'te 78 kişinin öldürüldüğü İslamofobik katliam ve Almanya'da Türkiye kökenlileri hedef alan ırkçı cinayetler, tüm insanlığa ortak ve derin bir endişe yükleyen diğer benzer örneklerdir.

 

Çok sayıda Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi üyesi ülkeye ek olarak, ABD ve Kanada'nın da yer aldığı 56 AGİT katılımcısı ülkeden 34'ünün adalet sisteminde nefret suçları tanımlanmıştır. Türkiye, bu ülkeler arasında değildir.

 

***

 

Nefret Suçları Yasa Platformu adına açılış konuşmasını yapan Levent Şensever “Nefret suçları mağdurları ve insan hakları derneklerinden oluşan 47 sivil toplum örgütü olarak bir araya geldik ve tüm toplum kesimlerini ilgilendiren nefret suçlarına ilişkin yasal bir düzenleme gereksinimini Meclis ve kamuoyu gündemine taşımak üzere “Sen de Başkasın,  Nefretme*” sloganıyla Nefret Suçları Yasa Kampanyası’nı başlattık” dedi ve platformun genişlemeye devam ederek, bireysel katılıma açık olduğunu vurguladı.

 

Nefret Suçları’nın insan haklarına ve hukuka dayalı bir şekilde ele alınabilmesi için, bir “Nefret Suçları Yasası”na ivedilikle ihtiyaç olduğunun altını çizen Şensever “Türkiye’de Nefret Suçlarına ilişkin bir yasal düzenleme henüz yoktur. Kampanya, Nefret Suçlarının hem toplumda konuşulur hale gelmesini,  hem de konuyla ilgili bir yasa çıkarılmasını amaçlıyor. Bu doğrultuda bir taslak yasa metni hazırlanarak, ilgili kamu kurumlarına sunulacaktır.” dedi.

 

Neferet Suçlarının Olmadığı Bir Türkiye Mümkün!

 

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu; “Nefret Suçları dünya çapında başta etnik, ulusal ve dini kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli olmak üzere; sağlık durumu, zihinsel ya da fiziksel engellilik, toplumsal statü, siyasi veya felsefi görüş, eğitim durumu gibi özelliklere yönelik olarak da işlenmektedir. Bu suçlar taciz veya hakaretten, mülk ve eşyalara zarar vermeye, okul veya işyerinde zorbalıktan, kundaklama ve cinayete kadar varabilmektedir.” dedi.

 

Nefret Suçları Önlenebilir

 

Platform adına basın açıklamasını yapan Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, “Ağır ve kalıcı sonuçları olan Nefret Suçlarına karşı ABD’de, Avrupa’da ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) katılımcısı ülkelerin çoğunluğunda yapılan yasal düzenlemeler bu suçların önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Mağdurlara olduğu kadar, toplumun çoğul yapısına ve bir arada yaşama kültürüne de onarılması güç zararlar veren Nefret Suçları hakkında yapılacak evrensel insan hakları ölçütlerine dayalı yasal düzenlemeler, bu suçların engellenmesi için büyük önem taşımaktadır. Devletin Nefret Suçlarına karşı alacağı tutum ve yasal düzenlemeler konusunda atacağı adımlar, toplumsal barışın güçlenmesi için son derece değerli bir mesaj da vermiş olacaktır. Bu mesaj, pek çok mağdur grubun çoğulcu demokrasiye ve adalete yönelik güvenini de artıracaktır,” dedi.

 

Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu ne talep ediyor?

  

"Biz, nefret suçlarının önlenmesine yönelik yasal düzenlemelerin bir önce Meclis gündemine getirilmesini talep ediyoruz. Söz konusu yasal düzenlemeler, gerek kamu vicdanı gerekse uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükler açısından acil bir zorunluluk. Platformun katılımcısı kurumlar olarak yürüttüğümüz faaliyetler ve yaptığımız çok sayıda görüşmeden de elde ettiğimiz kanı, toplumun geniş kesimlerinde böyle bir yasal düzenlemenin gerekliliğine dair bir kanaat oluşmuş durumda.

 

Dolayısıyla bu konuda somut adımlar atılması talebimizi daha yüksek sesle ve güçlü bir şekilde dile getirmek üzere, birlikte adım atma ve bu doğrultuda bir kampanya yürütme kararı aldık. Siyasi irade, kamu yönetimi, medya ve sivil toplumun bir arada, eşgüdüm içinde çalışmasının demokrasinin kök salması bakımından en etkin yöntem olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle tüm kamu yetkililerini, medya organlarını, sivil toplum örgütlerini ve bireyleri Nefret Suçları Yasa Kampanyası'na destek vermeye çağırıyoruz.

 

Platform kapsamında oluşturulan Hukuk Çalışma Grubu, Meclis'in ve kamuoyunun görüşüne sunmak üzere bir yasa taslağı üzerinde çalışma yürütmektedir.

 

Tüm paydaşlarımızı, kampanyaya ve platform çalışmalarına katkıda bulunmaya davet ediyoruz."

 

http://nefretme.net?

facebook.com/NefretSucu

twitter.com/NefretSucu

 

nefretme*  Başkasına ait olan özellik, nitelik ve nicelikleri dikkate alarak kişinin herhangi bir önyargı geliştirmeme hali.

 

nefret Suçu**  Belirli ve ortak karakteristik özellikleri bulunan birey ve gruplara veya onların  mülklerine yönelik önyargılarla işlenmiş suçlara denir.

 

Kampanyaya destek vermek için: http://imza.nefretme.org/

 

Nefret Suçları Platformu kimlerden oluşuyor?

 

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Beyaz Güvercinler Girişimi, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Dersim Ermenileri İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Dikmen Deresi Kentsel Dönüşüm Mağdurları Dayanışma Derneği, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Edirne Roman Kültürünü Araştırma Derneği, Ekolojik Anayasa Girişimi, Gençlik Gündemi Derneği, Engelliler.Biz,Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD), Helsinki Yurttaşlar Derneği, Hrant Dink Vakfı, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, İstanbul Protestan Kiliseler Vakfı, Kadın Yazarlar Derneği, Kaos GL Derneği, LGBTT Aileleri İstanbul Grubu (LİSTAG), Midyat Süryani Kültür Derneği, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Özürlüler Vakfı, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Protestan Kiliseler Derneği, Roman Gençlik Derneği, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi, Savunma Avukatları Derneği, Sosyal Değişim Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Süryaniler.com, Toplumsal İnisiyatifi Oluşturma Derneği, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası İstanbul 1, 2, 3, 4 ve 5 No’lu Şubeler (TÜMBEL-SEN), Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi