20 Eylül İklim Grevi: “Bu Daha Başlangıçtı”

İklimAcil!
-
Aa
+
a
a
a

20 Eylül'de Türkiye'de 20 şehirden 10 bin kişi sokaklara çıktı, 40 bine yakın öğrenci de iklim krizine dikkat çekmek için okullarında grev yaptı.

Fotoğraf: Bianet

20 Eylül’de iklim grevcisi çocukların çağrısı ile 7.6 milyon insan iklim için harekete geçilmesi talebiyle sokaklara çıktı.

İklim hareketinin tarihinin en büyük ve Stockholm Direnç Merkezi'nin eski yöneticisi İsveçli bilim insanı Johan Rockström’e göre muhtemelen dünya tarihinin de en büyük kitlesel gösterilerinden biri yapıldı.

Globalclimatestrike.net sitesine göre, 185 ülkede, 73 sendika, 820 sivil toplum kuruluşu, 3000 şirket, 8500 websitesinin katılımıyla 6100 etkinlik düzenledi. 

20 Eylül’de başlayan eylem haftasının son günü, yani 27 Eylül Cuma günü sadece Yeni Zelanda’da 170 bin kişi (ülkenin nüfusunun %3.5’u) iklim grevlerine katıldı.

20-27 Eylül haftasında İtalya’da 1.4 milyon, Kanada’da Başbakan’ın eşi ve çocukları dahil 800 bin, ABD’de 500 bin, İspanya’da 500 bin, Avustralya’da 350 bin, İngiltere’de 350 bin, Fransa’da 195 bin, Avusturya’da 150 bin, Şili’de 100 bin, İsviçre’de 100 bin, İrlanda’da 100 bin, İsveç’te 70 bin, Hollanda’da 42 bin, Brezilya’da 20 bin, Finlandiya’da 21 bin, Peru’da 15 bin, Meksika’da 13 bin, Hindistan’da 13 bin, Danimarka’da 10 bin, Pakistan’da 10 bin, Arjantin’de 10 bin 500, Macaristan’da 6 bin, Güney Kore’de 5 bin, Japonya’da 5 bin, Güney Afrika’da 5 bin, Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkelerinde 3 bin, Ekvator’da 2 bin 500, Singapur’da 2 bin kişi etkinliklere katıldı ve sayımlar halen devam ediyor.

Türkiye’de ise 20’den fazla yerde, onbinlerce insan iklim adaleti talebiyle çocukların çağrısıyla sokaklara çıktı.

İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Ayvalık’ta, Bursa’da, Dalyan’da, Eskişehir’de, Balıkesir’de, Konya’da, Muğla’da, Diyarbakır’da, Mersin’de, Kuşadası’nda Arhavi’de, Çanakkale’de, Antalya Çıralı Köyü’nde, Alanya’da, ve Kıbrıs’ta GaziMagusa’da bir araya gelindi.

Ayrıca birçok okul bünyesinde yaptığı etkinliklerle öğrencileri ve öğretmenleri ile birlikte destek verdi! Bunların arasında Ted Koleji, Özel Sezin Okulları, Kocasinan Eğitim Bilimleri, Özel Ekin Okulları var.

Özetlemek gerekirse, 20 Eylül'de Türkiye'de 20 şehirden 10 bin kişi sokaklara çıktı, 40 bine yakın öğrenci de iklim krizine dikkat çekmek için okullarında grev yaptı.

Ama çocukların iklim krizi ile alakalı etkinlikleri 20 Eylül ile sınırlı kalmadı.

* Global Shapers Community: “Actions into Impacts” etkinliği

21 Eylül 2019 - Cumartesi

28 Eylül 2019 tarihinde Fridays for Future İstanbul ekibi, Global Shapers Community’nin “Actions into Impacts” adlı 27-29 eylül tarihleri arasında Sakıp Sabancı müzesinde 76 ülkeden 300’e yakın Shaper’ın katılımıyla Global Shapers İstanbul Hub’ı tarafından organize edilen Avrupa-Avrasya etkinliğine katıldı.

Avusturya’dan, Lizbon’dan, Paris’ten, Lüksenburg’tan Madagaskar’dan, Bilbao’dan ve dünyanın birçok yerinden gelen gönüllü Shaper’lara Türkiye’nin iklim krizi konusundaki duruşundan, Fridays for Future Türkiye olarak karşılaşılan imkan ve zorluklardan bahsedildi

* Panel: AB İklim Diplomasisi Haftası - “Gençlerin hareketi ve İklim Krizi”

23 Eylül 2019 - Pazartesi

Avrupa Birliği İklim Diplomasisi Haftası kapsamında Almanya İstanbul Başkonsolosluğu’nda bir araya gelen Almanyalı ve Türkiyeli genç iklim aktivistleri ile bir panel düzenlendi.

Türkiye’den 12 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, 18 yaşındaki Selin Gören ile Almanya’dan 20 yaşındaki Justus Bartlewski ve 18 yaşındaki Sana Strahinjic’in konuştuğu panelin moderasyonunu Deutsche Welle’den Julia Hahn yaptı.

Aktivistler kendi ülkelerindeki Fridays for Future etkinliklerini, taleplerini ve planlarını dinleyicileri ile paylaştı.

* Panel: Fest Together - “YA SIFIR KARBON YA SIFIR GELECEK - Kuşaklar Arası İklim Acil Durum Çağrısı”

28 Eylül 2019 - Cumartesi

“Türkiye'nin ilk sürdürülebilir müzik festivali” Fest Together’da düzenlenen, “YA SIFIR KARBON YA SIFIR GELECEK - Kuşaklar Arası İklim Acil Durum Çağrısı” başlıklı panelde Fridays For Future Hareketi’nin Türkiye’deki kurucusu Atlas Sarrafoğlu ile Radyocu Ömer Madra ve Can Tonbil (bendeniz :) bir konuşma gerçekleştirdi.

* Buluşma: Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanı Monica Frassoni

29 Eylül 2019 - Pazar

Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanı Monica Frassoni çeşitli temaslarda bulunmak üzere İstanbul’daydı.

Frassoni Türkiye’de kurulan Yeşiller Meclisi tanıtım toplantısının ardından, Ankara ve Ayvalık’tan gelen “Fridays For Future Türkiye” aktivistleri ile bir araya geldi.

* Forum: Tiyatro oyunu - “İnsan çağı”

29 Eylül 2019 - Pazar

Çocuklarla erişkinlerin birlikte izleyebilecekleri bir oyun var. Adı “İnsan Çağı”.

Yaşadığımız zamanın en önemli sorununu sahneye taşıyor: “Ekolojik Yıkım”.

Çocuklar yetişkinlerle birlikte oynuyor ve sonunda iklim krizi hakkında bir forum düzenleniyor.

Ankara ve Ayvalık’tan gelen genç iklim aktivisleri “İnsan çağı”’nın oyunun sonunda izleyicilerin sorularını cevapladı ve neden iklim için okul grevi yaptıklarını anlattı.

* Buluşma: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu

30 Eylül 2019 - Pazartesi 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'nin Fridays for Future (Gelecek için Cuma'lar) aktivistleriyle bir araya geldi. İstanbul, İzmir, Ankara ve Ayvalık’tan gelen aktivistler İmamoğlu’na “iklim acil durumu” ilan etmesini ve çocukların söylediklerinin dikkat alınmasını istediler.

* Toplantı: Sivil Toplum İklim Eylem Yuvarlak Masa Toplantısı

1 Ekim 2019 - Salı

Sivil Düşün AB Programı’nın sivil toplum ve hükümet yetkilileri ile birlikte daha önce Ankara’da gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısının ikincisi İstanbul’da gerçekleşti.

İklim eylemi konusunda sivil toplumun çalışmaları hakkında bilgilerin paylaşıldığı oturuma bu sefer Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen FFF aktivisti de katıldı ve iklim krizi ile mücadele konusunda taleplerini bildirdi.

* Basın Açıklaması: Avrupa Birliği İklim Diplomasisi Haftası

2 Ekim 2019

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB Delegasyonu İyi Niyet Elçisi Berrak Tüzünataç ve genç iklim eylem aktivistleri iklim eylem konulu kahvaltıda basınla bir araya geldi.

Berger, Tüzünataç ve 12 yaşındaki genç iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu yaptığı konuşmalarla iklim krizinin aciliyeti konusunda bilgilendirme yaptılar.

Sarrafoğlu’nun genç iklim aktivistleri adına 3  temel taleplerini dile getirdi.

Talepler şunlar:

- Türkiye - artık - Paris - İklim - Anlaşmasını - mecliste - kabul etsin!

- Lütfen artık iklim değişikliği değil İKLİM KRİZİ diyin. Krize de kriz gibi davranın. Nasıl deprem, sel, kuraklık ve savaş gibi durumlarda acil durum ilan ediliyorsa, iklim krizi için de acil durum ilan edilsin.

- Bize kulak vermeyin. Bizi dinleyin!