Dikmece halkı ikinci kez kazandı

-
Aa
+
a
a
a

Dikmece Köyü'nde toplu konut inşaatı için zeytinliklerinin ve tarlaların kamulaştırılmasına karşı halk zafer kazandı.

Gezegenin Geleceği: 17 Kasım 2023
 

Gezegenin Geleceği: 17 Kasım 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Özge Özal’ın change.org/DikmeceyeDokunma adresinde yürüttüğü kampanyaya dair ikinci güzel haber de geldi; Dikmece Köyü'nde, toplu konut inşaatı için zeytinliklerinin ve tarlaların kamulaştırılmasına karşı Dikmece halkı aylardır mücadele ediyordu. Kamulaştırma kararına karşı yapılan başvuru sonucunda, Hatay İdare Mahkemesi ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermişti. Verilen yürütmeyi durdurma kararına Cumhurbaşkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı itiraz etti. Fakat Hatay 3. İdare Mahkemesi’nin ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle, Dikmece halkı ikinci kez kazandı. Kampanya change.org/DikmeceyeDokunma adresinde.

Edremit Körfezi’ni kurtarmak için geç değil

Edremit Körfezi’ni kurtarmak için change.org/edremitkorfezi adresinde kampanya başlatan Kubilay Saygın Öztürk, mücadelesine devam ediyor. “Edremit Körfezi kapalı bir su havzası. Sadece iki adet dar suyolu ile açık denize bağlı. Akıntı ve su sirkülasyonu az. Bu ‘hassas su alanı’ çevresinde bulunan ilçe belediyelerinin verdiği inşaat ruhsatlarıyla yazlık konut imali hızla artarken, buna karşın Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı yatırımlarını ihmal etmekte ve sonuç olarak yoğun bir deniz kirliliği yaşanmakta,” açıklamasında bulunan kampanyacı, “Edremit Körfezi’nde 2018’den bu yana hiçbir temel koruyucu tedbir alınmadığı için deniz kirliliği had safhaya ulaştı. Bu bölgede yaşamını sürdüren yüz binlerce vatandaş, artık güne lağım kokusuyla başlamakta, çok kirli bir denizin kıyısında yaşamakta, bu denize girerse hasta olmakta ve geceleri de kötü kokudan pencere bile açamamakta,” diyerek yaşanan sorunları dile getirdi. Edremit Körfezi’ni kurtarmak için daha da geç olmadan gerekli önlemlerin alınmasını, mülki-idari ve yerel yönetimler ile ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getirecek bir bölgesel acil uygulama planı girişimlerinin başlatılmasını talep eden kampanyacı, taleplerini bir dilekçe ve gelen imzalarla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ilettiklerini, sonuç alana kadar bu kampanyanın imzaya açık kalacağını, bunu yıl sonuna veya yerel seçimlere kadar fiilen yatırım şeklinde bir sonuç almak için de her türlü yurttaşlık haklarını kullanacaklarını duyurdu. Kampanya change.org/edremitkorfezi adresinde.

‘Beşparmak-Latmos Dağları maden sahası değil!’

‘Beşparmak - Latmos Dağları maden sahası değil, milli park olmalı’ diyen sekiz sivil toplum kuruluşu adına Metin Aydın’ın, change.org/LatmosaDokunma adresinde yürüttüğü kampanyaya güzel haber geldi; Latmos Dağları’ndaki sit alanlarında madencilik yapılması yasaklandı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, kamulaştırılan parsellerin bazılarında 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı bulunduğu gerekçesiyle bu parsellerde madencilik yapılamayacağına karar verdi. Aydın’ın Söke ilçesindeki Beşparmak Dağları’nda kömür madenciliği için 19 parsele acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Üzerinde çam fıstık ağaçları, zeytin ağaçları, birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanları da olan 30 futbol sahası büyüklüğündeki bu alan, kömür madenciliği başladığında yok olacaktı. Kampanyacı ekipten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), sit alanı olan yerlerde madencilik faaliyetinin yapılamayacağına yönelik Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne (KVKBK) bir yazıyla müracaat etmişti. Gelen cevapta, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün iki adet dördüncü grup işletme sahası ve dört adet ihalelik sahanın ‘Sarıçay Mevkii Arkeolojik Alanı 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit’ ve ‘Sarıçay Mevkii Kutsal Alanı 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit’ alanları ile çakıştığı; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı gereği tescilli ‘Sarıçay Mevkii Arkeolojik Sit’ alanlarında madencilik faaliyeti yapılamayacağı,” bildirildi. Kararın uygulanmaması ihtimaline karşın mücadelesine devam eden Metin Aydın’ın kampanyası change.org/LatmosaDokunma adresinde.

‘Çayırbağı Yaylası’na dokunma!’

Trabzon’un Düzköy ilçesinde bulunan Çayırbağı’nda yapılmak istenen maden ocağına ‘hayır’ diyen Hazal Serdar, change.org/yaylamadokunma adresinde bir imza kampanyası başlattı. Maden şirketi tarafından bölgede maden ocağı açılmak üzere olunduğunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldığını ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başladığını belirten kampanyacı, “Maden sahası olarak belirlenen bölgede insanlarımız yaşamakta, tarım ve hayvancılık yapılmakta. Honefter Şenliğimiz asırlardır sürmekte olup bizim kültürümüzdür. Bölgede yamaç paraşütü sporu yapılmakta. Ayrıca endemik bitki türleri mevcuttur. Görüldüğü üzere yaylamız ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihi açıdan oldukça zengin ve korunması gerekmektedir. Olası bir maden sahası söz konusu olduğunda her şeyden önce tüm canlılar, kültürümüz, tarihimiz tehlike altına girecek, suyumuz tehlike altına girecek. Dünyada su kaynakları yok olurken ve tehlike altındayken var olanları da riske atmak insanlık suçudur,” dedi. Kapmanya change.org/yaylamadokunma adresinde.