Zafer direnen Dikmece’nin olacak!

-
Aa
+
a
a
a

Dikmece köyünde tarım ve zeytinlik arazilerine kamulaştırma kararı alınmasının ardından köylülerin mücadelesi devam ediyor.

Hatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyünde tarım ve zeytinlik arazilerine kamulaştırma kararı alınmasının ardından köylülerin mücadelesi devam ediyor. Depremden sonra acele kamulaştırma kapsamına alınan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) konut yapılması planlanan Hatay Dikmece’de köylüler, hak savunucuları ve milletvekilleri Büyük Dikmece Buluşması için bir araya geldi. Çiftlik Mahallesi’nde bir araya gelen çok sayıda kişi, ‘Zafer direnen Dikmece’nin olacak’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Akbelen’den Dikmece’ye sürüyor bu mücadele’, ‘Havama, suyuma, zeytinime dokunma’, ‘Kadınsız direniş olmaz’, ‘Şirketler değil direniş kazanacak’ sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi milletvekilleri Tulay Hatimoğulları ve Perihan Koca’nın yanı sıra çok sayıda kişinin katılımıyla, ‘Sermaye halka hesap verecek’, ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’, ‘Direne direne kazanacağız’ sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Her türlü imar projesinin mutlaka ve mutlaka yerel halkın görüşü ve oluru alınarak yapılması gerekiyor.

Çevre katliamlarını anayasal suç kapsamına alma yönünde adımlar atılıyor.

Giderek daha fazla ülke, çevre katliamlarını anayasal suç kapsamına alma yönünde adımlar atıyor. Meksika, politikacıların çevre hasarını karşılamak ve adaletin yerini bulması sağlamak için adımlar attığı yani suç kapsamına aldığı son ülke oldu. Çevre katliamını suç kapsamına alacak olan yeni tasarıyı Meksika meclisine Nuevo Leon’un kongre temsilcisi Karina Marlen Barron Perales sundu. Çevreye zarar vermek halihazırda çoğu ülkede kabahatlar kanununa dahilken, ‘çevre katliamı’ başlığı altında anayasal suç olarak tanınması, gerçek bir suç haline getirecek. Meksika meclisinde tartışılan yeni yasa, ‘doğal ortama ciddi veya uzun vadeli zararlar vereceğinin bilincinde olarak gerçekleştirilen tüm yasa dışı eylemleri’ suç haline getirmeyi planlıyor. Eğer yasa teklifi kabul edilirse, çevre katliamından suçlu bulunan bir kişi 15 yıla kadar hapis cezası ve günlük 1500 Peso (70 Euro) kadar bir cezayla karşılaşabilecek. Dünyada yalnızca birkaç devlet çevre katliamlarını anayasal suç kapsamına almış durumda. Bunlar Rusya, Vietnam ve Ukrayna. Ukrayna kamu savcılığı ise halihazırda Rusya’ya karşı Nova Kakhovska Barajı’na verdiği hasardan dolayı bir çevre davası açmış durumda.

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltmasına başlandı

Japonya'da 2011'deki depremin ardından meydana gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltmasına başlandı. Santralin işletmecisi şirket tarafından yapılan açıklamada, seyreltilmiş radyoaktif atık suyun, yeraltından denize uzanan bir kilometrelik tünelle tahliye edildiği belirtildi. Şirket, daha önce açıklanan plana göre ilk aşamada 17 gün içinde yedi bin 800 ton atık suyu okyanusa boşaltacak. Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun boşaltılması planlanıyor. TEPCO, Fukuşima'da 1,34 milyon ton atık suyun biriktiğini, bunun tahliyesine başlanmazsa depolama kapasitesinin 2024 başında aşılacağı uyarısında bulunmuştu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, santralde yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz'da yayınladığı raporda, Japonya'nın atık suyun tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti.

Kolezyum çevresinde ‘fare istilası’ yaşanıyor

BBC’den Övgü Pınar’ın haberine göre, İtalya’nın başkenti Roma’da tarihi ve turistik açıdan en önemli alanlardan Kolezyum çevresinde ‘fare istilası’ yaşanıyor. Ülkenin medarı iftiharlarından Kolezyum’un son günlerde sosyal medyada fare görüntüleriyle paylaşılması ve ‘dünyaya rezil oluyoruz’ şikayetleri üzerine bölgede olağanüstü temizlik çalışması başlatıldı. Turistlerin ve Roma sakinlerinin son günlerde internette paylaştıkları görüntülerde antik amfitiyatro Kolezyum ve çevresindeki fareler tartışma yaratmıştı. ‘Fare SOS’u’ gibi başlıklarla paylaşılan mesaj ve haberler üzerine, ülkenin en turistik noktalarından birinin böyle bir sorunla gündeme gelmesi, muhalefetten ve otel işletmecileri gibi gruplardan tepki çekti. Otelciler Federasyonu Federalberghi, bu görüntülerle ‘tüm dünyaya karşı rezil olunduğu’ gerekçesiyle karar alıcıları eleştirdi. Roma Belediyesi yönetiminde muhalefette olan Lig partisinden Senatör Claudio Durigon da, “Roma her türlü atıkla dolu bir açık hava çöp alanına dönüşmüş durumda,” dedi. Tepkiler üzerine Roma Belediyesi dün, Kolezyum ile çevresindeki Oppio Tepesi ve Domus Aurea bölgelerinde farelere karşı olağanüstü temizlik çalışması planlandığını açıkladı.

Mordoğan Ayıbalığı Koyu’nda mücadele devam ediyor

İzmir’in Karaburun ilçesinde yer alan Mordoğan Ayıbalığı Koyu’nda bir şirket tarafından kurulan ‘beach club’a ait demir iskele tepkilere neden oldu. Sualtı Araştırmaları Derneği ise 2019’da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen ve Akdeniz foklarının yaşam alanı olan bölgede şirketin faaliyetine karşı Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi. Dilekçe sonrası Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü koyda incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yazı hazırlandı. Yazıda, yapılan iskelenin yapımında hiç bir makamdan izin ve ruhsat alınmadığı ve kıyı kanuna uygun olmadığı belirtilerek, yapının kaldırılması için işlem yapılması gerektiği ifade edildi.