'Yangından beteri de var'

-
Aa
+
a
a
a

Türkiye Ormancılar Derneği, ‘Yangından Beteri de Var: Ormanların Ormancılık Dışı Kullanımlara Tahsisi’ başlıklı bir panel düzenledi.

Gezegenin Geleceği: 26 Ekim 2023
 

Gezegenin Geleceği: 26 Ekim 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle ilgili kurum, kuruluş, kişiler ve medyanın katıldığı ‘Yangından Beteri de Var: Ormanların Ormancılık Dışı Kullanımlara Tahsisi’ başlıklı bir panel düzenledi. Panelde 2023’e kadar 811 bin hektar orman alanının ormancılık dışı amaçlar için tahsis edildiği belirtildi. Yerine havalimanı, yol, üniversite kampüsü, mezarlık, cezaevi, otel, golf sahası, maden sahası, hidroelektrik santrali, termik santral vb. tesisler yapılan orman ekosistemlerinin bir daha orman ekosistemine dönüştürülmesi çok zor olduğu halde, bu alanlar kağıt üzerinde hala orman istatistiklerine dahil ediliyor. Konuşmacıların sunduğu verilere göre, 2012-2022 yılları arasında toplam 406 bin 172 hektar orman alanı fiilen orman ekosistemi olma özelliğini kaybetti. Her yıl yangınlardan zarar gören orman alanlarının yaklaşık dört katı ormancılık dışı amaçlar için verilen izinler nedeniyle kaybediliyor. Uzmanlar, kamu yararına yapıldığı ve ekonomik kalkınmaya hizmet ettiği söylenen ancak ormansızlaşmaya yol açan bu durumun kamuoyunun gündeminde yeterince yer almadığına dikkati çekiyor.

Büyükçekmece Gölü kurudu

İstanbul'da kentin su kaynaklarından Büyükçekmece Gölü'nün havadan çekilen görüntülerinde gölün büyük bir kısmının kuruduğu görüldü. İstanbul’da İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) yaptığı su tasarrufu uyarılarına rağmen şehrin günlük su tüketimi üç milyon metreküpün üzerinde. Yeterli yağışların olmaması ve bilinçsiz su kullanımı su seviyesini hızla düşürmeye devam ediyor. Kuraklık tehlikesi havadan çekilen görüntülerle gözler önüne serildi. Göle giden Çamaşır Deresi ve gölün kuzey kısımlarının daha fazla kuruduğu görüldü. İSKİ verilerine göre, Sazlıdere ve Kazandere Barajlarının doluluk oranları %6, Büyükçekmece ve Papuçdere barajları ise %4 seviyesine geriledi.

UEFA, yarım milyon ton küresel ısınmaya yol açan sera gazı salımına neden olacak

BBC’den David Lockwood & Matt Hickson’ın haberine göre, gelecek yıl Avrupa’da kulüp futbolu daha da genişleyecek ve UEFA’nın üç büyük turnuvasında maç takvmine 177 karşılaşma daha eklenecek. Bu da futbolun gezegenimiz üzerindeki etkisini artıracak. BBC Spor Servisi'nin araştırmasına göre, daha çok maçın oynanacağı yeni fikstürle, takımlar ve taraftarlar 2024-2025 sezonunda, toplam 3,2 milyar kilometre uçacak. 2022-2023 sezonunda ise 2,4 milyar kilometre uçulmuştu. Gelecek sezona yönelik mesafe tahminleri Ay’a dört bin kere gidip gelmekle eşit. Bu durum, yarım milyon ton küresel ısınmaya yol açan sera gazı salımına neden olacak. Geçmişte UEFA’nın eski sosyal sorumluluk birimini yöneten Patrick Gasser, karbon ayak izinin azaltılabilmesi için Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Avrupa Konferans Ligi karşılaşmalarında kuruluşun deplasman taraftarlarına bilet vermemesini öneriyor. BBC’nin çalışmasında takımların ve deplasman taraftarlarının uçuşları incelendi. Hesaplamalar UEFA’nın deplasman taraftarlarına ayırdığı, stadyum kapasitesinin minimum %5’i olan bilet sayısıyla yapıldı. Bazı deplasman taraftarları daha kısa seyahatlerle veya demiryolu kullanarak gittiği için yaklaşık 250 kilometreden az seyahatler hesaba katılmadı. Ortalama seyahat mesafesi bin 600 kilometreyi aşkın olduğu için, demiryolu seyahatleri kat edilen mesafelerin çok küçük bir kısmını oluşturuyor. 18 milyon ev sahibi taraftarın da ülke içindeki seyahatleri de hesaba katıldığında, Şampiyonlar Ligi, Avrupa ligi ve Konferans Ligi maçlarının gerçek karbon ayak izi önemli ölçüde yükselecek. Karbon ayak izine, stadyumların işletme emisyonları, medya ve UEFA yetkililerinin seyahatleri, business class ve özel uçaklar gibi daha az sürdürülebilir hava yolculukları, deplasmanda oynayan takımlara %5’lik bilet tahsisi ve Avrupa dışından maçlara gelecek taraftarlar da dahil. BBC’nin çalışmasında, uçuşların ekonomi sınıfı ve tarifeli uçuşlarla yapılacağı öngörüldü.

‘Türkiye’deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı’

İklim için 350 Derneği, Türkiye’deki 17 bankanın iklim değişikliğiyle mücadele uygulamalarını beş ana başlık çerçevesinde incelediği ‘Türkiye’deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı’ başlıklı raporunu yayımladı. Dernekten yapılan açıklamaya göre, ilki geçen yıl yayınlanan raporda, bankaların fosil yakıt yatırımları, ‘net sıfır’ hedefi, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları, Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ESG) derecelendirmeleri incelendi. Rapora göre, 17 bankadan dokuzu kömüre ‘hayır’ dedi, 10’u ise ‘net sıfır’ hedefine uygun olarak hareket edeceğini taahhüt etti. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen İklim için 350 Derneği Kampanya Sorumlusu Efe Baysal, 17 bankanın beş madde altında derlenen iklim değişikliğiyle mücadele uygulamalarını mercek altına aldıklarını bildirdi. Baysal, kampanyalarının temel hedeflerinden ilkinin, bankaların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacaklarını duyurmalarının olduğunu belirterek şunları kaydetti, “Var olan fosil yakıt yatırımlarının sonlandırılması ve sıfır salım için hedef tarihleri ilan etmeleri de iklim krizinin temel nedenlerinden olan fosil yakıtlardan çıkış için kaçınılmaz bir gereklilik. Elbette daha yaşanabilir bir dünya için fosil yakıtlardan çıkışı yenilenebilir enerjiye geçiş izlemeli. Bankaların yenilenebilir enerji projelerine yatırımları çözüme büyük katkılar sağlayacak, enerji sektörünün değişimini hızlandıracak,”