Sıcaklarla Mücadele Et!

-
Aa
+
a
a
a

Sıcak Havayla Mücadele Birimleri Kurulsun!

Gezegenin Geleceği: 02 Haziran 2023
 

Gezegenin Geleceği: 02 Haziran 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) tarafından yayınlanan yeni güncelleme raporu, El Niño olayının önümüzdeki beş yıl içinde küresel ısınmayı rekor seviyeye ulaştıracağının altını çiziyor. Raporun başında yer alan Dr Leon Hermanson, "Küresel ortalama sıcaklıkların artmaya devam ederek bizi alıştığımız iklimden daha da uzaklaştıracağı tahmin ediliyor," açıklamasında bulundu. Artan sera gazlarıyla meydana gelen ve önümüzdeki aylarda başlaması beklenen El Niño olayı, sıcak hava ile mücadelenin önemini bir kez daha gösteriyor. Bu kapsamda İklim İçin Türkiye ekibinin başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere sıcak hava dalgalarının hissedildiği tüm şehirlerde sıcak hava dalgaları ile mücadele birimleri kurulması talebiyle change.org/SicaklaMucadeleEt adresinde imza kampanyalarını sürdürüyor. Kampanyacılar, “İklim krizi küresel bir sorun ve Türkiye en savunmasız ülkelerden biri. Kentler dünyadaki enerji tüketiminin ve sera gazı salımlarının yaklaşık %70’inden sorumlu olduğu gibi, iklim krizine karşı da savunmasız. Bu durum, hem iklim krizinin sorumlusu olan karbon emisyonlarının sıfırlanması konusunda kentler için kararlı yol haritası oluşturulmasını hem de kentlerimizi iklim krizine hazırlamayı gerektiriyor,” diye belirtiyor. El Niño'nun şiddetli olarak yaşandığı 2016’da belirlenen sıcaklık rekorlarının 2023 ve 2027 yılları arasında aşılması ihtimalinin %98 olduğunu belirten rapor, İklim İçin Türkiye ekibinin, “Yaşadığımız kentlerde krizin neden olduğu sıcak hava dalgalarına karşı mücadele etmeye mecburuz,” çağrısının dikkate alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Kampanya change.org/SicaklaMucadeleEt adresinde. Gençleri dinleyin, geç kalırsanız aynen deprem gibi, bir haftada 20 bin kişi öldüğünde şaşırmayın.

Kadıköy Çevre Festivali başladı

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Kadıköy Çevre Festivali, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda bugün başladı. Festivalin bu yılki teması ‘Kentsel Dirençlilik.’ Festivalde deprem ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerle mücadele konuşulacak, pek çok sivil toplum kuruluşu stant açacak, atölyeler ve seminerler düzenleyecek. Change.org ekibi, afetler ve iklim krizi ile mücadeleyle alakalı talepleri ve kampanyaları öne çıkarmak için B17 numaralı stantta olacak. Üç gün boyunca ‘Doğaya Emek Ver’ sloganı ile çevre dostlarını buluşturacak olan 2023 Kadıköy Çevre Festivali ile ayrıntılı bilgiler cevrefestivali.kadikoy.bel.tr adresinde.

Kazdağları’nın üstü altından değerli

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin change.org/AltinMadenineHayir adresinde ‘Çanakkale'de, Ormanı, Tarımı, Yaşamı Yok Eden Altın Madenlerine Hayır!’ başlığıyla sürdürdüğü imza kampanyasına dair bir gelişme oldu. Maden projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi proje alanında yeni bir endemik bitki keşfedildiğini açıkladı. Bianet Gazetesi’nin haberine göre, bilirkişi keşfi sonrası Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bir açıklama yaptı, “Dava dilekçemizde ve keşif alanında bizlerin ve uzmanlarımızın verdiği beyanlar doğrultusunda, bilirkişi heyetinin bilimden ve doğadan yana değerlendirme yaparak rapor düzenlemelerini ve en kısa zamanda yürütmeyi durdurma kararı verilmesini bekliyoruz. Daha şimdiden yeni proje alanı içinde çok sayıda ağacın kesildiğine ve geniş yolların açıldığına tanık olduk. Kazdağları’nın üstü altından değerli.” Kampanya change.org/AltinMadenineHayir adresinde.

Muğla'da Çimento Fabrikasına Hayır!

Muğla Yatağan ve Menteşe ilçelerinin ortak sınırında inşa edilecek çimento fabrikası projesine hayır diyen 60 sivil toplum örgütü, change.org/CimentoFabrikasinaHayir adresinde sürdüğü kampanya geçenlerde fabrika inşaatında hayatını kaybeden işçi ve yerel halkın protestoları ile gündeme gelmişti. Protestolarda çimento yapımı için kullanılacak iş makinalarının yolunu kapatan yüzden fazla kişi hakkında ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu’, ‘İş ve çalışma hürriyetini ihlali suçu’ ve ‘Kamu görevlilerine karşı görevi yaptırmamak için direnme suçu’ işlediği gerekçesiyle soruşturma açıldı, bölge halkı ifadeye çağrıldı. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi adına açıklama yapan MUÇEP Menteşe Meclisi Eş sözcüsü Fidan Eroğlu, ÇED Olumlu raporunun iptal edilmesi için açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna dikkat çekerek, “Bu raporda bütün uzmanlar büyük bir uzlaşıyla iddialarımızın tümünü doğruladı ve bakanlığın vermiş olduğu ÇED Olumlu kararı hakkında olumsuz görüş belirtmişler. Bizler aynı iddiayı 1,5 senedir yetkililere anlatmaya ve bu yıkım projesini durdurmaya çalışıyoruz. Mahkeme bu bilirkişi raporunu temel alarak gecikmeden yürütmeyi durdurma kararı vermeli ve bakanlığın verdiği ÇED Olumlu raporunu iptal etmeli. Menteşe Belediyesi de hiç gecikmeden çimentocu şirkete verdiği yapı inşaat ruhsatını iptal etmeli ve fabrika inşaatı kapısına mühür vurmalı,” dedi. ÇED Olumlu kararının iptalini talep eden kampanya change.org/CimentoFabrikasinaHayir adresinde.