Sarıkamış'ta kara akbabalar yaşamlarını sürdürüyor

-
Aa
+
a
a
a

Sarıkamış'ta üremeye başlayan kara akbabalar, yaz - kış bölgeden ayrılmıyor.

""
Gezegenin Geleceği: 01 Nisan 2024
 

Gezegenin Geleceği: 01 Nisan 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Sarıçam ormanları ile kaplı Sarıkamış'ta ilk kez 2018’de görüntülenen ve doğadaki leşleri yiyerek yaşamlarını sürdüren kara akbabaların bölgedeki varlığının yeniden tespiti amacıyla KuzeyDoğa Derneği görevlilerince başlatılan çalışma devam ediyor. Ekipler, sarıçam ormanlarında son beş yılda dört akbaba yuvası tespit etti. Sarıkamış'ta üremeye başlayan kara akbabalar, yaz - kış bölgeden ayrılmıyor. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Anadolu Ajansı muhabirine Sarıkamış'taki ormanlarda yaz - kış araştırma yaptıklarını ve her geçen gün yeni bilgiler edindiklerini söyledi.

Birçok elektrikli araba markası Türkiye pazarında

Avrupa ve Asyalı birçok elektrikli araba markası, daha önce duyurusunu yaptığı modellerini yıl içinde Türkiye pazarında da satışa sundu. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) derlediği verilere göre, ilk iki ayda otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre benzinlilerde %49,3 artarken, dizellerde %0,5 ve otogazlı otomobillerde ise %43,3 azaldı. Bu dönemde hibrit otomobil satışları %113,8, tam elektrikli otomobil satışları ise %329,5 artış kaydetti.

Haydarpaşa Lisesi’nin doğal sit statüsünün değiştirilmesine ve yıkılıp yeniden yapılmasına karar verildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nun bitiminde bulunan Haydarpaşa Lisesi’nin doğal sit statüsünü değiştirilmesine ve yıkılıp yeniden yapılmasına karar verdi. Haydarpaşa Lisesi projesinin koruyu bölme girişimi olduğunu belirten Validebağ Gönüllüleri, dün koruda bir araya geldi. ‘Deprem bahane rant şahane’ yazılı pankart açan gönüllüler, ‘Validebağ Korusu tek parsel, bölünemez’ dedi. Validebağ Gönüllüleri, şu ifadeleri kullandı; “Ülkemizin köklü ve değerli okullarından biri olan Haydarpaşa Lisesi, 1989 yılında Validebağ Korusu içine yapılan binalara taşındı. Bundan 10 yıl sonra, 16 Temmuz 1999 tarihinde ise Validebağ Korusu 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. 17 Ağustos 1999 depreminde binalar hasar gördüğünden, özel bir şirket tarafından 23 Mayıs 2012 tarihli kesin kabulle 4 milyon 129 bin 943 TL bedelle güçlendirme yapıldı. Her nedense, şehir dışından gelen öğrencilerin kaldığı iki pansiyon binası güçlendirme dışında tutulmuş olup, bu binalar zamanla kullanım dışı kaldı. Okul müdüriyetinin pansiyon binalarının yıkılıp yeniden yapılması konusunda çabaları olduğunu biliyorduk. Fakat koruma kurullarınca inşaat için izin verilmediğinden, bu defa okulun kapladığı alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 19 Kasım 2021 tarihinde ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ ilan edildi. Bir başka deyişle, korunun bir bölümü inşaat yapılabilir hale getirildi ve böylece tek parsel olan Validebağ Korusu'nu keyfi biçimde böldü, Haydarpaşa Lisesi doğal sit alanı adıyla hayali bir sit alanı yarattı. Böyle bir alan yok, sadece Validebağ Korusu doğal sit alanı var.” Bakanlığın kararına ilişkin çok sayıda vatandaşın itiraz dilekçesi verdiği belirtilen açıklama şöyle devam etti, “Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak kararın iptali istemiyle 26 Ocak 2022 tarihinde 3. İdare Mahkemesi'nde dava açtık. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de bizden sonra 10. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. 10. İdare Mahkemesi'nin görevlendirdiği bilirkişiler, 31 Mart 2023 tarihinde düzenledikleri rapor ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararının uygun olduğu sonucuna vardı. Başka bir mahkemede açılmış bir davanın bilirkişi raporunun, bağlantı kararı olmadığı halde, mahkemesi, tarafları farklı olan davamızda da esas alınması mümkün değil. Usul olarak da, içerik olarak da, herhangi bir dayanaktan yoksun olan bu rapora karşı gereken itirazlar yapıldı. Validebağ Korusu tek parsel, bölünemez. 1. derece doğal sit alanı, yeni isimlendirmeyle kesin korunacak hassas alan. Koruma grubu düşürülemez. Korunun ne tamamının, ne de bir bölümünün hangi şekilde veya hangi ad altında olursa olsun, ranta açılmasına, doğallığının bozulmasına izin verilemez. Haydarpaşa Lisesi özelinde depreme karşı hazırlık yapıyormuş gibi görünmek, ülke genelinde yapılmayan hazırlıkların sonucunda ölen canları geri getirmez.”

İsraf bir trilyon dolara mal oluyor

Yeni bir Birleşmiş Milletler raporuna göre, 2022 yılında dünya genelinde üretilen gıdanın %19'u çöpe gitti. Birlemiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yaklaşık 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken, 2022'de dünya genelinde bir günde bir milyardan fazla öğünün israf edildiğini bildirdi. UNEP, ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Gıda İsrafı Endeksi 2024 Raporu'nu yayımladı. Buna göre, 2022'de kişi başına 132 kilograma denk gelen ve dünya genelinde tüketilen gıdaların beşte biri olan 1,05 milyar tonu aşkın gıda atığı üretildi. Yaklaşık 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken ve dünyanın üçte biri gıda güvensizliği yaşarken, 2022'de dünya genelinde bir günde bir milyardan fazla öğün israf edildi. Gıda israfı, yıllık sera gazı salımının yaklaşık %10'unu oluştururken, bu oran havacılık sektörünün yaklaşık beş kat daha fazlasına denk geliyor. İsraf, yaklaşık bir trilyon dolara mal oluyor.