Rekor düzeye yükselen hava sıcaklığı

-
Aa
+
a
a
a

Tayland'da rekor düzeye yükselen hava sıcaklığı nedeniyle yetkililer, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Gezegenin Geleceği: 25 Nisan 2023
 

Gezegenin Geleceği: 25 Nisan 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta rekor düzeye yükselen hava sıcaklığı nedeniyle yetkililer, vatandaşlara ‘gerekmedikçe sokağa çıkmayın’ uyarısında bulundu. Şehrin bazı bölgelerinde hava sıcaklığının 54 derece ölçüldüğü açıklandı. Asya kıtasının bazı ülkelerinde bu ay rekor düzeyde hava sıcaklıkları görülmeye devam ediyor. Bangladeş ve Hindistan’ın bazı bölümlerinde yüksek seyreden hava sıcaklıkları hayatı zorlaştırıyor. Yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle artan elektrik tüketimi yüzünden bazı yerlerde kapasite sorunları kaynaklı kesintiler yaşandığı belirtiliyor. Tayland’ın başkenti Bangkok’un Bang Na bölgesinde bugün 54 derecelik bir hava sıcaklığı ölçüldü. Yetkililer başkentte mümkün olduğunca sokağa çıkılmaması, sıcak hava kaynaklı kalp krizi ve benzeri risklere karşı uyarılarda bulunuyor. Tayland’ta Meteoroloji Dairesi de ülkede en az 28 bölgede hava sıcaklıklarının Cumartesi günü 40 derecenin üzerine çıktığının tespit edildiğini duyurdu.

Yeşil Adil Dönüşüm Sözleşmesi

Greenpeace Akdeniz, Türkiye’nin yeşil ve adil bir geleceğe doğru ilerlemesi amacıyla, tüm Türkiye’deki siyasi partileri önümüzdeki seçimler öncesi ‘Yeşil Adil Dönüşüm Sözleşmesi’ni imzalamaya çağırdı. İklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, aşırı hava olayları, kuraklık, gıda sorunu gibi insan nüfusu dahil gezegendeki tüm canlılık için ciddi bir tehdit oluşturan tüm krizler, bugüne kadar kamuoyunda küresel ve çaresi olmayan distopik gelecek senaryoları olarak gösterilse de iklim krizi ve ekolojik yıkım tüm ülkelerde hükümet ve karar vericiler tarafından uygulanan politikaların sonucudur. Bu nedenle Greenpeace Akdeniz, tüm bu krizlerin çözümünde kilit rol oynayacağına inandığı Yeşil Adil Dönüşüm Sözleşmesi’nin, siyaset üstü bir yol gösterici olarak önümüzdeki seçimler öncesinde tüm parti programlarında yer almasını talep ediyor. Greenpeace Akdeniz, Yeşil Adil Dönüşüm Sözleşmesi’nin tüm Türkiye’yi kapsayan eşit, sürdürülebilir ve adil bir gelecek için zemin hazırlayacağına inanıyor. Bu tarihi sözleşmenin hedefleri arasında kapsamlı iklim eylemi, biyoçeşitliliği koruma, yeşil ekonomi, dirençli ve güvenli kentler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kamu kaynaklarında şeffaflık ve hesap verme mecburiyeti bulunuyor. Sözleşmede yer alan biyoçeşitliliğin korunması kapsamında öne çıkan talepler, 2030’a kadar kara ve denizlerin en az %30’unun koruma altına alınmasını, orman, zeytinlik, sulak alan, tarım alanları, önemli doğa alanları ve milli parkları imara ve yatırıma açan düzenlemelerin iptal edilmesini ve oluşan tahribatın 2030’a kadar onarılmasını, toprağın, havanın, suyun agroekolojik yöntemlerle korunmasını, çiftçinin adil üretimle desteklenmesini ve sürdürülebilir ve zehirsiz sofralar yaratılmasını içeriyor. Greenpeace Akdeniz, yeşil adil dönüşüm kapsamında, kamu kaynaklarının nereye, nasıl harcandığı ve harcanacağı konusunda ise halkın denetim gücü ve kararlara doğrudan katılımını sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesini talep ediyor.

İklim Sivil Toplum Kuruluşları, Avrupa Komisyonu’nu mahkemeye verdi

İklim Sivil Toplum Kuruluşları (STK), fosil gazı Avrupa Birliği’nin (AB) sürdürülebilir finans taksonomisinden çekme talebini reddetmesi nedeniyle Avrupa Komisyonu’nu mahkemeye verdi. Geçen yıl tartışmalı bir hamleyle Avrupa Komisyonu, karbon emisyon eşiğini karşılamaları koşuluyla, gaz santrallarına AB’nin yeşil finans taksonomisi kapsamında ‘sürdürülebilir’ etiketi verdi. Bu karara dört çevre grubu itiraz etti; ClientEarth, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Avrupa Politika Ofisi, Avrupa Ulaşım ve Çevre Federasyonu (T&E) ve Almanya Dünya Dostları Derneği (BUND). Bu dört STK adına açıklama yapan bir sözcü, “Fosil gazını ‘sürdürülebilir’ olarak etiketlemek, hukuka aykırı olduğu kadar da saçma. AB’nin kendi bilimsel tavsiyesine aykırı ve AB’nin iklim eyleminin güvenilirliğini temelden baltalıyor. Fosil gaz, kirli, pahalı ve güvensiz bir enerji kaynağı,” dedi.

Adil üretim yapan kadınlar bir araya geliyor

Türetim Ekonomisi Derneği’nin Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile yürüttüğü Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi tamamlandı. Şimdi ise adil üretim yapan kadınlar bir araya geliyor. 26 Nisan’da İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde adil üretim yapan kadın üreticiler ile türeticiler bir araya gelerek adil üretim ve türetim pratiklerini konuşacaklar. Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile Türetim Ekonomisi Derneği tarafından yürütülen Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi’nin temel amacı, kadınları ekonomik alanda güçlendirmek ve üretim süreçlerinin adil olmasına katkıda bulunmak. Proje kapsamında kadın üreticiler, alanında uzman eğitmenler tarafından verilen kapsamlı eğitimlerle sosyal ve ekonomik olarak iyileşme ve gelişme süreçlerine adil ekonomiyi dahil etme konusunda teknik bilgi ve uzmanlık edindiler. Türetim ekonomisi, sürdürülebilir finans, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda hazırlanan on oturuma katılarak eğitim süreçlerini tamamladılar. Tamamlanan eğitim serisinin ardından adil üretim yapan kadın üreticileri ve türeticileri bir araya getirecek olan etkinlik, 26 Nisan’da 18:00 - 21:00 saatleri arasında İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinlikte “Adil Dönüşenler” isimli video gösteriminin ardından ‘Dönüşüm Muhteşem Olacak’ isimli panel gerçekleşecek. Panelde adil üretim yapan Sevim Şahin, Zuhal Tuzcu Çiftçi, Burcu Göçer ve Serap Çatalyürek, adil üretim hikayelerinden ve projenin kendilerine ve markalarına olan katkılarından bahsedecek. Etkinliğe gelen katılımcılarla birlikte, adil üretim motivasyonlarından üretimde dikkat edilmesi gereken kriterlere kadar uzanan kapsamlı sorulara yanıt arayacaklar. Kurulacak stantlarda ise türeticiler, projede yer alan kadın üreticilerin ürünlerini inceleme şansı bulacak. Etkinlik başvuru formu Türetim Ekonomisi Derneği’nin sosyal medya hesaplarında.