Hatay’da hava kirliliği üst seviyede

-
Aa
+
a
a
a

Hatay’daki hava kirliliği limit değerlerinin çok üzerinde çıktı.

Gezegenin Geleceği: 30 Ağustos 2023
 

Gezegenin Geleceği: 30 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Temiz Hava Hakkı Platformu’nun çeşitli tarih aralıklarında yaptığı PM2.5 ölçümlerinde Hatay’daki hava kirliliği limit değerlerinin çok üzerinde çıktı. Antakya kent merkezinde bulunan ve depremin ilk günü olan 6 Şubat’tan itibaren devre dışı kalan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi hava kalitesi izleme istasyonunda ise altı aydır hiçbir hava kalitesi ölçümü yapılmıyor. Bölgedeki hava kirliliğinin halk sağlığını yaşamsal düzeyde tehdit ettiğini belirten kuruluşlar, sensörlü portatif hava kalitesi ölçüm cihazı ile 7 Haziran – 23 Ağustos 2023 tarihleri arasında ince partikül madde (PM2.5) ölçümü yaptı. Yapılan açıklamada, sadece 24 saatlik ölçüme en yakın süre boyunca yapılan ölçümler bile dikkate alındığında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yılda üç dört günden fazla aşılmaması gerektiğini belirttiği PM2.5 kirliliğinin yukarıda bahsi geçen üç günde de aşıldığı belirtildi.

İklim değişikliği kış turizmini de etkileyecek

İklim değişikliği ile beraber dünya daha önce tecrübe etmediği sıcaklıklarla karşı karşıya. Bu deneyimin, turizm üzerinde de ciddi etkileri var. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan yeni araştırma da kış turizmini ve kayak sporunu ele alıyor. Çalışmaya göre, emisyonların ve sıcaklıkların yükselmeye devam etmesi halinde, Avrupa’daki kayak merkezleri ciddi kar kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. Bu tesislerin güvenilir kar tedarikini sürdürmesini sağlayabilecek suni kar üretimiyle bile kapanma riski var. Dünyadaki kayak merkezlerinin yaklaşık yarısı Avrupa’da. Ancak kar güvenilirliği insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak tehdit altında. İki bin 234 kayak merkezini inceleyen makale, Türkiye de dahil olmak üzere kıta genelindeki kayak merkezlerinin farklı ısınma seviyelerinden nasıl etkileneceğini ve kar yapımının güvenilir bir kar tedarikini ne kadar sürdürebileceğini inceleyen ilk çalışma. Çalışma, sıcaklıkların 3 derece kadar artması halinde Avrupa’daki kayak merkezlerinin %91’ine çok az kar yağma riski altında olacağını, yani daha önce sadece beş yılda bir karşılaşılan en kötü koşulların en az iki yılda bir beklenebileceğini ortaya koyuyor. Bu oran Türkiye için ise %100’e ulaşıyor. Çalışmanın yazarları, ayrıca kar yapmanın artan sıcaklıklarla her zaman başa çıkılamayacağı konusunda da uyarıyor. Makale, daha hızlı emisyon kesintilerinin çok daha fazla tesisin açık kalmasını sağlayacağını vurguluyor. Sıcaklık artışı 1,5 derece ile sınırlandırılırsa, Avrupa’daki kayak merkezlerinin sadece %32’si yüksek risk altında olacak. Bu oran Türkiye için %19’a kadar düşecek.

El Niño etkisi Türkiye’de

İklim değişikliği, küresel sıcaklık değerlerindeki artışın en önemli nedenini oluştururken, bu yıl Mayıs ayından itibaren buna bir de El Niño etkisi eklendi. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Yeşil Gazete yazarı Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Niño’nun Pasifik Okyanusu’ndaki suların normalden daha fazla ısınması anlamına geldiğini ve öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerde etkili olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, El Niño etkisinin ilk olarak Pasifik Okyanusu’nun batı tarafında, Japonya, Çin, Tayvan ve Avustralya‘da görülmeye başlandığını aktaran Kurnaz, ardından ABD tarafında, sonrasında Atlantik‘e geçerek önce batısında, sonra doğusunda görüldüğünü ve yavaş yavaş bütün dünyaya yayıldığını belirtti. Kurnaz, “Bunun bütün dünyaya yayılması yaklaşık üç dört ay sürer,” diye belirtti. El Niño etkisinin Türkiye’de son 20 günde görülmeye başlandığını ifade eden Prof. Dr. Kurnaz şöyle devam etti, “El Niño’nun resmi başlangıcı Mayıs ayı. Biz şu sıralarda etkilerini görmeye başladık, sıcaklıklardan bunu biraz daha net anlıyoruz. Türkiye’de Temmuz ayının son, Ağustos ayının ilk haftası yaz sıcakları tepe noktaya çıkar, sonra serinleme başlar. Bu sene Eylül ayı epey normalin üstünde sıcak geçebilir. İstanbul‘a baktığımızda Eylül ayı sıcaklıkları 23-24 derece beklenir ancak biraz daha sıcak, 25-26 derecelerde bir Eylül ayı geçireceğiz. El Niño’nun Türkiye’ye bir faydası yağış getirecek olması, geçen seneki kuraklığı yaşamayacağımızı umuyoruz.” Kurnaz, gelecek yılın yaz mevsimine kadar Türkiye’nin de içinde yer aldığı bölgede yağışın biraz daha artmasını beklediklerini ancak Ocak ayında İstanbul’a kar yağmasını beklemediklerini çünkü hava sıcaklığının kar yağacak kadar düşmeyebileceğini ifade etti.

Turgutreis’de Kum Zambağı Farkındalık Etkinliği düzenledi

Muğla’da Bodrum Belediyesi, çevreyi korumaya ve doğal yaşamın önemine dikkat çekmek amacıyla Turgutreis Çatal Ada’da Kum Zambağı Farkındalık Etkinliği düzenledi. Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri ile Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Muğla Şubesi Mavi Bayrak Ödülü Plaj Sorumluları, Bodrum’da faaliyet gösteren Mavi Bayrak ödüllü oteller katılırken, marina da etkinliğe destek verdi. Belediye ekipleri ve katılımcılar, kum zambaklarının çevresine çitler çekerek daha güvenli hale getirdi. Ayrıca bölgede temizlik etkinliği gerçekleştirildi. Yerel halkın ve ziyaretçilerin doğal çevreye olan ilgisini artırması, koruma çabalarına destek olması ve gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakılmasına katkı sağlamak için düzenlenen etkinliklerin gelecekte de düzenleneceğini ve bu tür faaliyetlerin sürdürülebilir çevre politikalarının bir parçası olduğu aktarıldı.