Ezine Çöplüğü kapatılsın!

-
Aa
+
a
a
a

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde bilinçsizce başlatılan çöp yakma işlemi yüzünden köyler tahrip oldu.

20 Haziran 2024 tarihinde Çanakkale’nin Ezine ilçesinde bilinçsizce başlatılan çöp yakma işlemi yüzünden köyleri tahrip olan Su Ulus, change.org/ezineçöplüğü adresinde bir imza kampanyası başlattı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılarak ormanlık alanlara sıçrayan yangın, önce Kiremitoba Köyü’nü tehdit etti ve ardından Aladağ Köyü de güvenlik gerekçesiyle tahliye edildi. Tahliye edilen köylerdeki bazı evler ve ahırlar yangından zarar görürken, jandarma ekipleri yangın söndürme çalışmalarına TOMA aracıyla katılarak destek sağladı. “Hayvanlar, ahırlar, araçlar ve bazı evler yangın felaketinden etkilendi. Yaş ortalaması 60’ın üstünde olan köy halkımız psikolojik, fiziksel ve maddi olarak ciddi hasarlar aldı,” diyen kampanyacı, köy halkının yıllardır Ezine Çöplüğü ile mücadele ettiğini ve sonuçsuz kaldıklarını belirtti. Yangın riskinden dolayı çöplüğün kapatılmasını talep eden Su Ulus, şu açıklamalarda bulundu, “Ezine çöplüğünden kaynaklanan yangın riski, yaşam alanlarımızı ve geleceğimizi tehdit etmekte. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çöp yakma işlemleri sonucu çıkan yangınlar, hayati tehlike oluşturmakta ve maddi hasara yol açmakta. Bu durum, çevre köylerimizin güvenliği açısından ciddi bir uyarı. Ezine Çöplüğü'nün yangın felaketi riski nedeniyle kapatılması, hem bizlerin, hem de gelecek nesillerin güvenliği için hayati önem taşımakta,” diyor change.org/ezineçöplüğü kampanyasında.

İklim Eğitimi, Hemen Şimdi!

MEB tarafından seçmeli ders olarak programa konulan Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersi, önemli bir adım olarak değerlendirilse de dersin yeterliliğine ilişkin tartışmalar sürüyor. Uygulamadaki eksikliklerden dolayı change.org/okuldaiklimegitimi adresinde bir imza kampanyası başlatan lise öğrencisi Atlas Sarrafoğlu, bir haber platformunda eğitimin içeriğine dair şu önerilerde bulundu; “Eğitim programları, kırılgan grupların özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalı ve onların da seslerini duyurabilecekleri platformlar yaratmalı ama bunun üzerinde durulmuyor. Eğitim, iklim adaleti kavramını tanıtmalı ve bu konuda bilinç oluşturmaya çalışmalı. Bu, öğrencilerin iklim değişikliğinin sosyal ve ekonomik eşitsizliklere nasıl katkıda bulunduğunu anlamalarına yardımcı olur. Öğrencilere, iklim politikalarının belirlenme süreçlerine katılma ve görüşlerini ifade etme fırsatları sunulmalı, karar alıcı pozisyonlarında fikirleri alınmalı. Bu, onların demokratik katılım ve temsil haklarını kullanmalarını sağlar.” Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersinin müfredatta seçmeli olarak değil zorunlu bir ders olarak yer alması gerektiğini de savunan Atlas Sarrafoğlu, şu sözlerle çağrıda bulundu, “Sen de iklim krizinin insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük varoluşsal kriz olduğuna inanıyor ve buna biz gençlerin hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyorsan, imzanı at, paylaş ve #İklimEğitimiHemenŞimdi diyerek iklim krizinin müfredata zorunlu olarak eklenmesini talep edelim” diyor. Kampanya, change.org/okuldaiklimegitimi adresinde.

Günçalı Köyü direniyor

Bahadır Sarıyaprak, ‘Günçalı Köyü'nde maden aramasına dur diyelim!’ talebiyle, change.org/GuncaliDireniyor adresinde bir kampanya başlattı. “Tokat merkeze bağlı Günçalı Köyümüz ve merası tarım arazilerimizde yapılmakta istenen kıymetli maden araştırma ve inceleme projesi ile çalışma yapmak isteyen şirket, köyümüz coğrafyası ve kırsal alanlarımızı tamamen tahrip edecek şekilde sondaj makinaları getirmiş olup, olası kıymetli maden çıkması sonucunda köyümüzün ve çevre köylerin tüm coğrafya ve tarım arazilerini yok edecek,” açıklamasında bulunan kampanyacı, “Köyümüze ve çevre köylerimizde oluşacak doğa katliamı için hep birlikte dur diyeceğiz,” diye belirtti. Kampanya change.org/GuncaliDireniyor adresinde.

Orman yangınları geçen seneye göre beş kat arttı

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, orman yangınları geçen seneye göre beş kat arttı. Yangınların çıkmasının bir nedeni de anız yakılması. Gözde Melek Çetin, change.org/KarbonGom adresinde, anızların yakılmak yerine, kompost edilmesini talep ediyor. Kampanyacı, “Anız iyi kullanılırsa, toprağı hem karbon, hem de mineraller bakımından besleyecek. Çok değerli bir ham madde, üstelik de bedava!” açıklamasında bulundu ve ekledi, “Anız gibi kaliteli ve tonlarca çıkan bir ham madde, çöp değil; fakat çöp gibi bertaraf edilmeye çalışıyor. Daha da kötüsü, pek çok yerde yasak olmasına rağmen anızlar maalesef yakılıyor. Bu, hem orman yangını riskini artırıyor, hem de yakılma sonucu açığa çıkan karbondioksit gazı atmosfere salınarak iklim krizini derinleştiriyor.” Kampanyacı, çözüm olarak ise şu öneride bulundu, “Oysa anızlar kompost edilse çiftçi için bedava ve kaliteli bir gübre olur ve yeniden toprağa kazandırıldığında da hem karbon gömmüş, hem de toprağı karbona ve minerallere doyurmuş oluruz. Tarım ve Orman Bakanlığı bu uygulamayı teşvik etsin ve böylece tarım kaynaklı sera gazı emisyonlarını da azaltmış olalım.” Kampanya change.org/KarbonGom adresinde.