Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi boşaltıldı

-
Aa
+
a
a
a

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi (BU Paws), 26 Mart’ta boşaltıldı.

Gezegenin Geleceği: 28 Mart 2023
 

Gezegenin Geleceği: 28 Mart 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi (BU Paws), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın başka bir alana dönüştürülmesi talimatı üzerine 26 Mart’ta boşaltıldı. Boğaziçi Mezunları Derneği tarafından kurulan ve 22 yıldır kampüste yaşayan hayvanlara yuva olan barınağa ‘Fetih Yolu Projesi’ yapımı için üniversite yönetimi tarafından el konuldu. Merkezin Rumeli Hisarı Fethi Şehitlik Dergâhı‘na yakın olduğu ve başka bir ‘alana’ dönüştürüleceğine işaret eden polisler, ‘devlet kararı’nı gerekçe göstererek yıkım işlemleri için barınma merkezine gitti. Hayvan Barınma Merkezi’nin taşınmasına yönelik ilk kararda, ‘Cumhurbaşkanı kararı’ ifadesi yer alırken, ifade ilerleyen günlerde ‘devlet kararı’ olarak değiştirildi. Geçtiğimiz günlerde de hayvanların güvenliğinin ve yaşam haklarının yok sayıldığı tahliye çalışmalarına sahne olan Hayvan Barınma Merkezi’ne polis zoru kullanılarak iş makineleriyle baskın yapıldı. Barınma Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, bazı gönüllüler polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Hayvan Barınma Merkezi gönüllüleri, sosyal medya üzerinden kamuoyuna destek çağrısı yaptı. Açıklamada gönüllülerin gözaltılar nedeniyle avukat desteğine ihtiyaç duyduğu ifade edildi. Gönüllüler, hayvanların korunması için halkı BU Paws’a çağırdı. Hayvanların nakliyesi Üsküdar Belediyesi tarafından yapıldı. Yaklaşık 70 köpeğin yaşadığı barınakta, yıkım işlemleri sırasında köpeklerin güvenliğine yönelik tedbir alınmadı. Polisler, hayvanların yaşam alanının yıkılmasına engel olmak ve köpeklerin nakliye koşullarının uygun olmadığına dikkati çekmek isteyen gönüllülerin görüntü almasına da tepki gösterdi. Boğaziçi Üniversitesi Medya Merkezi, hayvanların ‘veteriner hekim kontrolünde, bakıcı personelin yönlendirmesi ve gönüllülerin yardımı ile güvenle yeni yaşam alanlarına taşındığına’ ilişkin bir paylaşımda bulundu. Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ise paylaşıma itiraz ederek barınaktaki hayvanların ‘yağmurda ve soğukta, hiçbir önlem alınmadan, usulsüz bir şekilde’ taşındığını açıkladı. HAKİM, engel olmak isteyen iki gönüllünün şiddete maruz bırakılarak gözaltına alındığını da kaydetti.

Dünyanın küresel karbon bütçesi hızla daralıyor

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılabilmesi için dünyanın küresel karbon bütçesi hızla daralıyor. Yeni bir çalışma ise, yalnızca milyonerlerin yol açtığı salımların bu bütçenin %72’sini 2050’den önce tüketeceğini gösteriyor. Cleaner Production Letters dergisinde yayımlanan bir araştırmayı yürüten bilim insanları, “En zenginlerin enerji tüketimindeki hızlanma, sistemin karbondan arındırılması kapasitesini aşması muhtemel. Bu nedenle, toplumun en üst kesimi tarafından yapılan emisyonlardaki sürekli artış, düşük karbonlu bir geçişi daha az mümkün hale getiriyor,” uyarısında bulunuyor. ‘Yaşanabilir bir gelecek’ için acil salım kesintileri gerektirdiği konusunda uyarıda bulunan, en son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuyla aynı günlerde yayımlanan araştırmanın yazarlarından Aditi Mukherji, ‘küresel yoksulların’, küresel ısınmanın sonuçlarından orantısız bir şekilde etkilendiği konusunda uyarıyor, “İklim değişikliğine en az katkıda bulunanlar orantısız bir şekilde etkilendiği için iklim adaleti kritik önem taşıyor.” Şu anda milyonerler dünya nüfusunun %0,7’sini oluşturuyor. Zengin insanlardaki salım artışının iklim üzerinde endişe verici sonuçları olacak. 2050’ye ulaşıldığında, milyonerlerin kişi başı karbon salımları, yılda yaklaşık 45 tona, kümülatif olarak ise yaklaşık 14,3 gigatona ulaşacak. Bu emisyon toplamı 30 yıl içerisinde 286 gigaton civarında olacak. Bu, kalan iklim bütçemizin %72’sine tekabül ediyor ve diğer emisyon kaynaklarıyla birlikte tüm karbon bütçesinin 2031’e kadar kullanılacağı anlamına geliyor.

Yenilenebilir Enerji Finansmanında 2023 Görünümü

Bloomberg’ten İlayda Kılıçay’ın haberine göre, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) verilerine göre küreselde yenilenebilir enerji üretiminde kapasite enerji krizine rağmen 2022’de 295 GW ile %9,6 arttı. Verilere göre en fazla katkı, 141 GW kapasite artışı ile Çin’den geldi. IRENA’nın verilerine göre küresel yenilenebilir enerjide kurulu güç 3 bin 372 GW’a yükseldi ve 2022’de yenilenebilir enerji kapasitesi yıllık %9,6 arttı. 2022'de birçok ülke yenilenebilir kapasitesini artırırken, büyümenin Asya, ABD ve Avrupa gibi birkaç ülke ve bölgede yoğunlaştığı görüldü. IRENA’nın Şubat ayında yayımladığı Yenilenebilir Enerji Finansmanında 2023 Görünümü isimli raporuna göre ise geçen yıl enerji verimliliği dahil olmak üzere yenilenebilir enerjiye geçiş teknolojilerine yapılan küresel yatırım 1,3 trilyon dolara ulaşarak 2021’den %19, pandemi öncesine göre de %50 artışla yeni rekora ulaştı. Yatırımların 2022’deki bölgesel dağılımlara bakıldığında ise en fazla payı yıllardır olduğu gibi %66 ile Asya-Pasifik ülkeleri alıyor. Çin 2022’de 274 milyar dolarlık yatırımıyla öncü ülke konumunda. Ülkenin 2021’deki yatırımı ise 176 milyar dolardı.

Melet Irmağı’nın ekolojik dengesi tehlikede

BirGün’den Cemil Ciğerim’in haberine göre, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler yargı kararlarına uymamayı alışkanlık haline getirdi. Melet Irmağı’nın doğu kenarına yapılmak istenen mendirek ve balıkçı barınağı Ordu İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez durdurulmasına karşın çalışmaya devam ediliyor. Belediyenin Melet Balıkçı Barınağı Projesi’nin ekolojik denge bakımından tehlikeli olduğu bilim insanların raporlarında da ortaya konuldu,” dedi.