Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 53

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

""

İklim ve çevre

The Guardian muhabiri Karen McVeigh, trolle yapılan balıkçılığın deniz tabanından yıllık 370 milyon ton karbondioksiti atmosfere saldığını anlatıyor.
 
The New York Times, uydu görüntüleri analizinden Grönland'ın saatte ortalama 30 milyon ton buz kaybettiği belirtiyor

Azerbaycan’ın 28 kişilik COP29 Küresel İklim Değişikliği Zirvesi düzenleme komitesine hiç kadın üye almaması tepki çekiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı, geçen yıl doğrudan ve dolaylı olarak fosil yakıt sübvansiyonlarına yedi trilyon dolardan fazla para harcayan dünyanın, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için yakınmak yerine bu kaynağı kullanması gerektiğini söylüyor

Filistin

Açık Gazete’nin eski sunucusu Avi Haligua, İsrail’in sürdürdüğü savaşa karşı çıkan Yahudilerin, Yahudi cemaati tarafından hedef haline getirilmesine tepki gösteriyor.

Dünyaca ünlü sosyoloji profesörü William I. Robinson ve doktora öğrencisi Hoai-an Nguyen, Gazze savaşını küresel kapitalist ilişkiler üzerinden Marksist bir analize tabi tutuyor.

Ünlü uluslararası hukuk profesörü, Birleşmiş Milletler eski özel raportörü, insan hakları aktivisti ve yazar Richard Falk, Batı dünyasının Gazze’de insanlık tarihinin en gözle görülür soykırımını kolay ve mümkün kıldığını anlatıyor.

Uluslararası ilişkiler dalı uzmanı eski öğretim üyesi ve yazar Baskın Oran, Batı dünyasının ırkçı İsrail’i körü körüne desteklemesinin Türkiye’de de 'simetrik kafiyesi' olduğunu anlatıyor

Ödüllü savaş muhabiri, düşünür ve yazar Chris Hedges, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasını yorumluyor.

Oxfam yardım kuruluşu, İsrail'in Gazze'de günde ortalama 250 Filistinliyi öldürdüğünü, bunun 21. yüzyıldaki diğer büyük çatışmaların günlük ölü sayısını açık ara aştığını açıklıyor.
 
Dünya

The Guardian köşe yazarı, ekoloji aktivisti George Monbiot, aşırı sağın kendi tabanını genişletmek için ABD’de ve pek çok Avrupa ülkesindeki çiftçi protestolarını nasıl başarıyla kullandığını anlatıyor.

The Guardian yazarı Ajit Niranjan, Avrupa’da birçok ülkede yaşanmakta olan çiftçi eylemleri ile aşırı sağ arasındaki ilişkiyi inceliyor.

Deutsche Welle, Avrupa Adalet Divanı geldiği ülkede 'namus cinayeti' ya da 'ev içi şiddet' tehdidiyle karşı karşıya olan kadınlara Avrupa Birliği içinde mülteci statüsü tanınabileceğine hükmettiğini anlatıyor.

Amerikalı teolog ve sivil toplum aktivisti Liz Theoharis, dünyanın içinden geçmekte olduğu uğursuz ve karanlık dönemde yeryüzüne değişim getirme konusunda genç aktivistlerin güçlü ve uzak görüşlü liderliğinin can alıcı önemini dile getiriyor.

Türkiye

AGOS başyazarı Yetvart Danzikyan, Hrant Dink cinayetinin 17. yılında Hrant Dink’e, dünyanın halini bir mektupla anlatıyor

Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, dava sürecini Cansu Çamlıbel’e değerlendiriyor

Gezi davası tutuklusu Osman Kavala, İrfan Aktan’ın sorularını yanıtlıyor.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobanê Davası'nda esasa dair savunmasını gazeteciler Murat Sabuncu ve İrfan Aktan değerlendiriyor