Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 14

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Kahramanmaraş merkezli depremler ve dünya gündemi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

REUTERS, Khalil Ashawi
REUTERS, Khalil Ashawi

Esra Akgemci, T24’te yayınlanan yazısında 8,1 büyüklüğündeki 1985 Mexico City depreminin ardından yaşanan yıkım ve devletin aczi üzerinden yükselen ve ülkedeki hem tek parti rejimine son veren hem de kentleri depreme dirençli hale getirmeyi başaran Damnificados (Afetzedeler) Hareketi'ni anlatıyor.

Açık Radyo programcısı Prof. Haluk Levent, Medyascope için Türkiye’de afet yönetiminin değişen kurumsal yapısı ve Kızılay’ı anlatıyor.  

Sedat Gündoğdu, Yeşil Gazete’deki yazısında enkaz kaldırma çalışmalarının getirdiği yeni felaket riskini anlatıyor.

Maraş depremlerinin ardından Meksika’dan bölgeye gelen arama kurtarma ekibinin öncüsü Aydemir Taşova, Meksikalı kurtarma ekibinin başlarına silah dayanması dahil yaşadıkları olağanüstü sorunları anlatıyor.

Cansu Çamlıbel, Prof. Dr. Tarık Şengül ile yaptığı röportajda nekro-siyaset ve huzursuzluk koşullarının üretebileceği faşizm tehdidini tartışıyor.

Foti Benlisoy, kendi blogunda yayınladığı iki ayrı makalede felaket kapitalizminin nasıl bir yıkım ekonomisine dönüştüğünü, sermaye birikimine ceset birikiminin de eşlik ettiği bir sistem olduğunu ve böyle dönemlerde ortaya çıkan “felaket toplulukları” ve “deprem komünizmi” teorilerini analiz ediyor.

Fikret Başkaya, dünyanın ve Türkiye’nin içine hapsolduğu durumdan sadece kötü yöneticileri yenileriyle ikame etmekle çıkmanın mümkün olmadığını yazıyor ve paradigmayı hatırlatıyor: “Yavakitlice Uygarlık paradigmasını değiştirmekveya insanlığın ve uygarlığın sonu…” 

Siren İdemen,Bir Artı Bir Ekspress’te Hollandalı kurtarma ekibi ile birlikte depremin ilk günü Hatay’a giden çevirmen Zeynep Alpar ile yaptığı röportajda depremin ilk saatlerinden itibaren ekibin Türkiye’de maruz kaldığı sorunları ve buna rağmen nasıl onlarca kişinin hayatını kurtardıklarını anlatıyor.

Rusyalı muhalif Elena Solovyova, Posle Media sitesindeki yazısında Rusya’nın Ukrayna savaşında alacağı bir yenilginin Rusya yönetimi altında ezilen kolonilerdeki olası etkilerini Kumi Cumhuriyeti üzerinden anlatıyor.

Ukraynalı ekonomist Igor Burakovsky, Rus muhalif yayın organı Novaya Gazeta’ya savaşın birinci yılında Ukrayna ekonomisinin nasıl etkilendiğini anlatıyor

Novaya Gazeta, Ukrayna savaşının birinci yılı dolayısıyla Human Rights Centre Memorial tarafından hazırlanan raporu yayınladı. Rapor, Rusya’nın Ukrayna savaşında yaşanan savaş ve insan hakları suçlarının Çeçenistan ve Suriye savaşları’nın mirası olduğu anlatılıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kahramanmaraş depremleri sonrasında tahminen 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığını ve 1999 depreminin on katı enkaz oluştuğunu açıkladı.

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'yle (CREA) ABD merkezli Küresel Enerji İzleme (GEM) kuruluşlarının yayımladığı raporda Çin’in kömür santrallerinde 8 yılın en büyük kapasite artışını yaptığını açıkladı.

Brett Wilkins, ABD’nin Güney Dakota eyaletinde gerçekleşen Wounded Knee (Yaralı Diz) yerli direnişinin 50. Yılında yerli halkların süregelen mücadelesini anlatıyor

New York Timesgazetesi, İzmir’den yola çıkan ve İtalya açıklarında batarak onlarca sığınmacının ölümüyle sonuçlanan facia üzerinden 2022'de Türkiye'den yola çıkan 30 bin kişinin neredeyse yarısının hedefine varamadığını yazdı.

Amy Goodman ve Denis Moynihan, Akdeniz’deki korkunç göçmen kayıpları bilançosu konusunda bir genel değerlendirme yaptılar ve denizde önlenebilir göçmen facialarına baktılar: “Bizim Deniz’den Ölüm Denizi’ne” (Mare Nostrum’dan Mare Mortuum’a.) 

Jessica Corbett, yeni yayınlanan bir araştırmada ortalama dünya yurttaşının sahip olduğu demokratik yönetim seviyesinin 1986 yılı seviyesine düştüğünü, dünya nüfusunun neredeyse ¾’üne tekabül eden 5,7 milyon insanın otoriter yönetimler altında yaşadığını yazdı. Buna karşılık, umut veren haber şu: halklar birçok yerde (8 ülkede) bu eğilimle mücadele vererek demokrasiyi zafere ulaştırmış.