TaTuTa

-
Aa
+
a
a
a

TaTuTa, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin yürütmekte olduğu "Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası" projesinin kısa adıdır. Buğday'ın 2004 yılında, GEF Küçük Destek Programı (SGP) desteği ile başlattığı EkolojikTaTuTa projesi, ekolojik yaşam hareketinin içindeki gruplar ve bireyler arasındaki iletişimin güçlenmesi, ekolojik üretimin öncelikle kırsal nüfus için doğal döngülerle dost, sürekli bir yaşamsal kaynak oluşturması yönünde sağlıklı örneklerin oluşturulmasını amaçlıyor. Proje sayesinde şehirde yaşayan insanlar ister konuk, isterse de gönüllü olarak ekolojik çiftliklerdeki yaşamı tadıyorlar. Ekolojik TaTuTa tüketici ve üretici faaliyetlerinde ilk elden ekolojik yöntem, deneyim ve bilgi paylaşımı sağlıyor. Ekolojik tarım, tüketicisi ve üreticisinin bireysel sağlığı dışında, tarımsal kirliliğin sebep olduğu biyolojik çeşitliliğe tehditleri, su kirliliği, toprak kalitesinin bozulması gibi bir çok yüksek maliyetli ya da çözümü zor sorunlar ile başa çıkmada da  etkili ve alternatifsiz yöntem sunuyor.

 

TaTuTa aynı zamanda yaşam bilinci ile tükettiğimiz ürünlerin kaynağını ve kırsaldaki yaşam koşul ve süreçlerinin bir bölümünü tanımak amacıyla kırsalda yaşayan insanların mekanlarına konuk olmak, bilgi ve işgücü takası yapmak üzere yapılan ziyaretler anlamına geliyor. TaTuTa faaliyeti sırasına tüketici ile üretici arasındaki kademeler silinir; birebir, yüz yüze bir ilişki başlar. TaTuTa ziyaretçisi, TaTuTa çiftçisi ile yeni bir aile tanımlanır. Bu kırsal-kentsel birliktelik sayesinde başta sevgi olmak üzere her türlü üretim, tüketim malzemesi ve süreci için bir yeni kanal açılmakta.  www.tatuta.org

 

 

Rakım: 1042 metre..

 

Burası Elmalı'nın Akçaeniş köyü. Toros dağları ile çevrili bir ova. Önce yok edilip arkasından var edilen meşhur Elmalı Gölü'nün biraz ötesinde. Yörede adından da anlaşılacağı gibi başta elmacılık olmak üzere tahıl, baklagil, hayvancılık ve sebzecilik yapılıyor. Alevi geleneklerin sürdürüldüğü bu bölgede, her yıl Haziran ayında Alevîlerin toplandığı Abdal Musa Şenlikleri düzenleniyor.

Beş kişilik Tanal ailesi Akçaeniş köyünde yaşıyor. Serdar ve Serpil Tanal, oğulları, Serdar'ın anne ve babası. Bizi sevinçle karşıladılar. Anne mutfakta bir gün önceden mayaladığı hamurla ekmek yapıyordu, yemek neredeyse hazırdı. Soframızda eve girerken bahçede gördüğümüz ineğin sütüyle yapılmış yoğurt, Tanal ailesinin tarlasından toplanmış sebzelerden hazırlanmış salata ve türlü, pirinç pilavı ve mutfakta az önce hamur halinde gördüğümüz ekmek vardı. Daha ne isterdik? Serdar, bize kilometrelerce ötedeki başka bir Alevi köyü olan Serpil'in köyü Hasandede'den gelen ev yapımı kırmızı şarabı ikram etti. "Cam cama değil, can cana" diyerek yudumladık.

Serdar, koyu bir doğa korumacı. Akçaeniş'te tek başına yıllardır ekolojik tarımı ve ekolojik yaşamı tanıtmaya, mümkün olduğunca uygulamaya uğraşıyor. Onun deyimiyle "doğanın bütün sorumluluğu bizim üzerimizde".

Tanal ailesi misafirlerini ve gönüllülerini kendi evlerinin karşısındaki bir evde ağırlıyorlar. Bir ailenin rahat rahat kalabileceği bu mekân aynı köyden başka birine ait. Önce köyün içinde şöyle bir dolandık sonra da elma bahçelerini, tarlalarını ziyaret ettik. Akçaeniş'teki misafirliğimiz fazla sürmedi ama orada uzun bir ziyaret için hepimizin gözü kaldı diyebiliriz.

 

 

Kaplumbağalarla beraber..

 

Birçoğumuz biliyordur. Bizim kıyılarda karettalar yaşar. Yani deniz kaplumbağaları. Nesli azalan karettalar ülkemizde on sekiz kumsalda yumurtalarını bırakıyorlar. Çıralı da bunlardan biri. Yıllar önce Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin burada başlattığı "Kıyı Yönetimi Projesi" zamanla yörede ekolojik tarımın ve ekoturizmin geliştirilmesi ve bu yolla doğa ile insanın uyumlu birlikteliğinin kurulmasını amaçlar hale geldi. Asıl amaç kaplumbağaların korunması olsa da Buğday'ın destek verdiği Çıralı'daki ekolojik tarım çalışmaları bugün bölgede azımsanmayacak sayıda çiftçinin bahçesinde hayat buluyor.

TaTuTa rehberine dahil Ulupınar Köyü'nden beş çiftlik bulunuyor. Çiftlik sahipleri narenciye ağırlıklı olmak üzere avokado, sebze üretimi ve hayvancılık da yapıyorlar. Kendi sofralarında tamamen ekolojik ürünleri tüketiyorlar. Çiftçilerin hemen hepsi 2000 yılında kurulan Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme  Kooperatifi'nin kurucu üyesi.

TaTuTa'nın 2004 yılında en çok misafir ağırlayan bölgelerinden biri Çıralı -Ulupınar Köyü, yakınındaki Olimpos antik kenti, Yanartaş, dağların arasında uzanan güzelim kumsalı ile  artık vazgeçilmez bir ilgi odağı.