İçimizi Isıtmak İçin

İçimizi Isıtmak İçin

21 Aralık 2005

Taneli Pırasalı Patates Çorbası    

 

Malzeme (6 kişilik)

 

5 adet ortaboy patates

1 adet irice pırasa

1 küçük boy kereviz

4 diş sarımsak

3-4 yaprak defne

2 dal taze biberiye

2 dal taze adaçayı

1 dal taze kekik

1,5 su bardağı- 300 ml tavuk suyu

1 su bardağı- 200 ml süt

½ su bardağı- 100 ml krema

2-3 yemek kaşığı tereyağ – 50 gr

1 yemek kaşığı zeytinyağı – 20 ml

tuz karabiber

 

 

Pırasaları iyice yıkadıktan sonra, ½ santimi geçmeyecek kalınlıkta halkalar halinde dilimleyin. Sarımsakları, kabuklarını soyup, pul pul doğrayın. Kerevizleri de ½ santimlik küpler halinde hazırlayın.

 

Sonra, tercihen kalın dipli bir tencereye tereyağını koyup, zeytinyağı ile eritin. Yağın yanmamasına dikkat. Fazla da kızdırmamak lazım. Zira malzemeyi kavurmayacağız. terleteceğiz. "Bu da ne demek?" derseniz, malzemenin yağ ve belki de çok az bir sızı yardımıyla, kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalıyken kendi buharını yaratıp, bu buharın yardımıyla yumuşayarak pişmesine terleme/terletme denir.

 

Hazırladığımız bütün malzemeyi, yani pırasa, kereviz ve sarımsağı tereyağ ve zeytinyağın içine boca edip, karıştırın. Tüm parçaların yağ ile temas etmesine yetecek kadar karıştırmak yeterli. İçine ½ türk kahvesi fincanı kadar su ekleyin ve kapağı kapalı olarak, altını iyice kısıp terlemeye terk edin.

 

Bu işlem yaklaşık ½ saat sürecek. Öyle zırt pırt kapağını açıp, kontrol etmeyin. Her açışta o çok değerli buhar kaçıp gider. Burada işin sırrı ateşin çok kısık olmasında. Zaten yemek yaparken ateş kontrolü yani ısı kontrolü çok çok önemli. Örneğin Türk mutfağının medarı iftarı pilavı düşünün. Her aşamasında farklı ısılar var: kavururken- suyunu verdikten sonra- ve en sonunda dem aşaması. Yani kıssadan hisse, "AMAN ATEŞE DİKKAT!"

 

½ Saatin sonuna yaklaşırken arada tencereyi açıp dibini tutmaması için bir kontrol edin. Eğer henüz pişmemiş ama sıvısını tamamen kaybetmişse, az bir miktar sıcak su ekleyip, terletmeye devam edin. Ama eğer pişmiş ve kıvamı iyiyse, illa da ½ saati bekleyeceğim diye bir şey yok.

 

Pırasa ve diğer malzemenin yumuşamasını beklerken, patatesleri soyup, 1 santimlik küpler haline getirin. Defne, taze biberiye, taze adaçayı, mercanköşk ve maydanoz saplarından bir aromatik buket – buke garni- hazırlayın. Bu taze otların hepsini bir mutfak ipiyle bağlayın. Mutfak ipinden kasıt kenevir ipi, nalburlardan bulunuyor.

 

Patatesleri ve aromatik buketi pırasalara katıp, üstünü tavuk suyu ve su ile tamamlayın. Orta ateşte pişirin.patatesler kendiliğinden dağılacak hale gelince, aromatik buketi içinden alın ve çorbanın 1/3 ünü kenara ayırıp, kalanını "blender"dan geçiri. Hem taneleri hem püre ettiğiniz kısmı önceden ısıtılmış sütle beraber tencereye koyun. Tuzu ve değirmenden taze çekilmiş bolca karabiberle tadını verin. Ve tam servis etmeden kremasını ekleyin.

 

Eğer gerçek tavuk yada kemik suyu kullanırsanız, çok çok başarılı sonuç alıp, içtiğiniz en iyi patates çorbası olduğunu düşüneceksiniz.