Devlet Dersim'le Yüzleşsin, Arşivler Açılsın

-
Aa
+
a
a
a

23 Kasım 2009www.bianet.org/bianet/dunya/118436-devlet-dersimle-yuzlessin-arsivler-acilsin

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan Dersim konferansına katılanlar 1937-38'de yaşanan katliamın tüm yönlerinin açığa çıkarılmasını, Türkiye'de halen süren ayrımcı uygulamalara da son verilmesini istedi.

19 Kasım'da yapılan konferansın sonuç bildirgesinde, Onur Öymen'in sözleri nedeniyle Cumhuriyet  Halk Partisi'nin (CHP) sosyalist enternasyonelden çıkartılması da istendi. Öymen, mecliste "demokratik açılım" konuşulurken Kürt isyanının şiddetle bastırılmasını önerirken Dersim'i örnek vermişti.

AP Sol Grubu'nun düzenlediği konferansa katılanlar arasında milletvekilleri Ufuk Uras ve Aysel Tuğluk, gazeteciler Derya Sazak, Oral Çalışlar, yazar Sema Kaygusuz, Faik Bulut, Erdoğan Aydın ve Prof. Dr. Doğu Ergil de vardı. Almanya ve Türkiye'deki Alevi örgütlerinin temsilcileri de konferanstaydı.

Sonuç bildirgesi özetle şöyle:

1-Devlet tarihiyle yüzleşmeli. Arşivler açılmalı, jenosit mağdurlarına karşı uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarını yerine getirmeli.

2-Seyid Rıza, oğlu ve diğer Dersimliler başta olmak üzere, mezar yerleri bilinmeyen kişilerin cesetlerine ne yapıldığı açıklığa kavuşturmalı, ailelerine bilgi verilmeli.

3-Katliam sırasında askerler tarafından alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan çocukların akıbeti açıklığa kavuşturulmalı.

4-AB ülkeleri, ABD ve Rusya Federasyonu tüm arşivlerini açmalı ve AB sorunun çözümüne katkı sunmalı.

5-CHP sosyalist enternasyonal üyeliğinden çıkartılmalıdır.

6-Bölgeyi inansızlaştırma ve yaşanmaz bir hale getirmeyi amaçlayan barajların yapımı derhal durdurulmalı ve Dersim adı iade edilmeli.

7-Cemevleri yasal güvenceye kavuşturulmalı ve zorunlu din derslerine son verilmeli.

8-Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı asimilasyon politikasına son verilmeli.

9- Madımak oteli müze yapılmalı.

10-"Kürt Açılımı" zamana yayılarak bir belirsizlik süreci oluşturulmamalı. Bu konuda yapılması gereken en önemli değişiklik, 1982 anayasasının değiştirilmesi; çok kimlikli, çok kültürlü ve çok inançlı Türkiye gerçeğini anayasal güvenceye kavuşturan bir yeni anayasa yapmak olmalı.